„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Sarmīte Teivāne: ”Mēs esam jaunu izaicinājumu priekšā!”

Augusta sākumā Daugavpilī, Vienības namā, durvis vēra jauna kultūrtelpa -- Tradīciju māja, “Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras kopas “Svātra” vadītāja Sarmīte Teivāne.

Tradīciju mājas izveides misija ir tradicionālās kultūras vērtību popularizēšana, saglabāšana un nodošana nākamajām paaudzēm. Šobrīd apmeklētājiem piedāvā apskatīt Ingas un Aleksandra Maijeru veidoto māla mūzikas instrumentu izstādi “Svilpaunieki Plus” un sadzīves priekšmetu kolekciju.

Mūzikas instrumentu izgatavošanas mākslu Inga un Aleksandrs Maijeri apguvuši pašmācības ceļā, daudz laika veltot dažādu materiālu un mūzikas instrumentu izpētei, eksperimentējot ar skaņu un formu, īpaši pievēršot uzmanību skaņurīku estētiskajam izskatam un iespējai tos izmantot profesionālajā muzicēšanā. Tradīciju mājā, praktiski darbojoties, piedaloties meistardarbnīcās un nodarbībās, varēs izzināt latviešu tautas tradīcijas. “Tas, kas atrodas pastāvīgajā kolekcijā, ir Latviešu biedrības vākums. Sadzīves priekšmeti un lietišķie priekšmeti šeit tiek ne tikai uzglabāti apskatei, bet arī izmantoti nodarbībās” stāsta Sarmīte Teivāne.

Tradīciju mājā tiks svinēti tradicionālo gadskārtu svētki, rīkotas amatniecības darbnīcas, apmeklētājus informēs par latviešu tradicionālajiem svētkiem, godiem, tiks izspēlētas spēles un rotaļas. “Ir sanācis tā, ka Tradīciju mājā darbība sākusies augustā, nevis martā, kā sākotnēji tika plānots. Pārplānojām nodarbību grafikus, pielāgojāmies vasaras laikam un augustā uzsākām darbību testa režīmā. Šomēnes piedāvājam nodarbības gan bērniem, gan pieaugušajiem, un mūs jau paspējuši apmeklēt pirmie tūristi”. No 5. septembra līdz gada beigām Tradīciju mājā darbosies arī Latgales Folkloras skola, kas, pateicoties Latgales kultūras programmas atbalstam, notiks jau septīto reizi :”Katru gadu meistarklases un nodarbības apmeklē aptuveni 40 interesenti no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem, tai skaitā ir daudzu pašdarbības kolektīvu vadītāji, kas pēc tam nodod zināšanas savu kolektīvu dalībniekiem, kā arī bērnudārzu audzinātāji un skolotāji u.c. interesenti, kas darbojas folkloras grupās. Meistarklašu un nodarbību vadīšanai, atbilstoši izvēlētajām tēmām, tiek pieaicināti etnomuzikologi, folkloristi, tradīciju pārzinātāji, mūzikas instrumentu spēles meistari. Šogad Folkloras skolas nodarbības atklās J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore, balss pētniece, tradicionālās dziedāšanas pedagoģe Zane Šmite,” ar prieku stāsta Sarmīte Teivāne.

Ir ļoti svarīgi, lai amatnieki spētu nodot savas prasmes nākamajam paaudzēm. Tradīciju mājā dienas laikā nodarbības tiks veltītas organizētām grupām, laipni gaidīti bērnudārzu un skolu audzēkņi, bet vakara pusē vairāk laika tiks veltīts individuālajam nodarbībām. Tradīciju mājā interesenti varēs iemācīties aust, spēlēt kādu tradicionālo mūzikas instrumentu. S. Teivāne ir pārliecināta – veidojot saturiski bagātas nodarbības un noticot savai idejai, tā noteikti kļūs interesanta arī citiem!

TRADĪCIJU MĀJĀ augustā notiks šādas nodarbības (pieteikšanās obligāta)

“Mājas rotāšana vasarā” -- 21., 28. augustā

Praktiska nodarbība ikvienam interesentam, kuras laikā varēs iegūt brīnišķīgas idejas mājas greznošanai vasarā, iemācīties, kā no pļavās plūktajiem augiem izgatavot rotu istabai, pirtiņai vai priekšnamam, kas sniedz patīkamu mājīguma sajūtu un ienes vasaras smaržu.

“Iz senču dzīves” – 19., 26. augustā

Interaktīva nodarbība, kuras laikā interesenti varēs iepazīties ar 20. gs. sākumā lietotajiem sadzīves priekšmetiem, darba rīkiem, kuri mūsdienu cilvēkam kļuvuši sveši un neatpazīstami, iegūt zināšanas, kā laika gaitā mainījies tautas dzīvesveids un prasmes

“Baltā stunda” – 27. augustā.

Interaktīva tradicionālās kultūras apguve ar spēļu, rotaļu un dažādu vispārējo attīstību veicinošo uzdevumu palīdzību atbilstoši gada ritējumam

Stāstījums “Latviskā dzīvesziņa” – 22., 23., 29., 30. augustā

Tematiskā stāstījuma laikā klausītāji tiks iepazīstināti ar nozīmīgākajām tradicionālās kultūras izpausmēm, senču pasaules redzējumu un nemateriālajām kultūras vērtībām Latvijā.