„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Kā veidot kompostu?

Ātrākam kompostam:

Veikalos nopērkamo kompostētāju pamatjēga ir palīdzēt organiskos atkritumus ātrāk pārstrādāt kompostā. “Dārza Pasaule” lūdza mūsu ekspertu Māri Narvilu, izanalizējot aprakstus uz iepakojuma, novērtēt, cik tie efektīvi? Vai vērts pirkt?Padomus sniedz agronoms Māris Narvils

Dabiskie mikroorganismi, ko satur šie kompostētāji, komposta kaudzē, tvertnē vai bedrē sekmē ātrākus bioloģisko atkritumu sadalīšanās procesus. Ja dabiskā ceļā kompostējamās vielas pārvēršas lietojamā kompostā vidēji 6--8 mēnešu laikā, tad, izmantojot mikroorganismus saturošus kompostētājus, komposts ir gatavs izmantošanai jau pēc trīs mēnešiem.

Piedevām, paātrinot kompostēšanās procesus, mēs samazinām piesārņojuma risku dabā, augu slimību izplatību, kā arī grauzēju ieviešanās risku, kas pašplūsmā atstātā komposta kaudzē nemaz nav retums.

Tāpēc šādu papildlīdzekļu -- kompostētāju -- izmantošana ir pat ļoti vēlama.

Tas gan ir pie nosacījuma, ja dārzā kompostu veidojat pareizi - jums ir trīs komposta tvertnes. Viena -- ar jau lietošanai gatavu kompostu. Otra -- tvertne, kurā notiek kompostēšanās process -- tieši tai pievieno rakstā apskatītos kompostēšanas līdzekļus. Un trešā -- tvertne, kuru aktīvi papildiniet ar jauniem atkritumiem. Būtībā procesā var būt pat tikai divas tvertnes. Sastāvdaļas var uzkrāt arī bez tvertnes. Taču visos gadījumos kompostam jābūt gaisa pievadei.

Gatavam kompostam, ne kompostēšanai

1. ASB GreenWorld kompostētājs. 700 g

Informācija uz iepakojuma. Piemērots koku, krūmu zaru un lapu, zāles, zāģu skaidu, kartupeļu, ābolu, apelsīnu mizu, kafijas biezumu, olu čaumalu utt. kompostēšanai. Izmantojams visu gadu. Paredzēts 1 m³ kompostējamās masas. Uz 10 cm augstas komposta kārtas jāuzber 65 g/m² kompostētāja. Atvērtu iepakojumu uzglabājot cieši noslēgt. Ražots Vācijā.

Māris Narvils. No visiem kompostētājiem šim jālieto vislielākā deva -- visi 700 g uz 1 m³. Sastāvdaļu atšifrējumā mikroorganismi vispār nav minēti. Toties ir interesants mistrojums -- kaļķošanas līdzekļi, kakao sēklu čaulas, melase. Kompostētājā ir daudz labu vielu, bet tās nepiedalās komposta organisko vielu noārdīšanās procesā. Es šo neizvēlētos kompostēšanas procesam, jo sastāvs mani mulsina. Tas drīzāk domāts jau gatava komposta uzlabošanai ar papildus vielām.

Komposta kaudzei liela vīra augstumā

GUNITA, ŠOS ABUS JĀMAKETĒ KOPĀ,JO EKSERTA VIEDOKLIS IR VIENS PAR ABIEM

2. Primus -- K Komposta pagatavošanai. Koncentrāts. 2 ampulas, katrā 10 ml

Informācija uz iepakojuma. Samazina nezāļu daudzumu kompostā. Abu ampulu saturu ielej 1 l ūdens un 24 h (bet ne ilgāk par 30 h) uzglabā istabas temperatūrā. Pēc tam šķīdumu atšķaida 10 l ūdens, pārlej komposta kaudzei. Šis daudzums paredzēts 2 m³ komposta pagatavošanai. Lai panāktu vislabāko rezultātu, komposta kaudze ar šādi sagatavotu šķīdumu jāaplej 2--3 reizes gadā. Darbojas temperatūrā virs 0 grādiem C. Ražots Latvijā SIA „Ubervilla”.

3. Primus Komposta pagatavošanai. 500 ml

Informācija uz iepakojuma. Iepakojuma saturu atšķaida ar 10 litriem ūdens un pārlej komposta kaudzei. ai panāktu vislabāko rezultātu, komposta kaudze ar šādi sagatavotu šķīdumu jāaplej 2--3 reizes gadā. Darbojas temperatūrā virs 0 grādiem C. Ražots Latvijā SIA „Ubervilla”.

Māris Narvils. Būtībā viens un tas pats līdzeklis, tikai vienam sastāvs koncentrēts, otram vājāks. Koncentrāts, iespējams, ekonomiski ir izdevīgāks, taču sagatavošana piņkerīgāka. Vispirms jāatšķaida un jātur 24 stundas, tad vēlreiz jāatšķaida. Pielietošana mani mulsina no praktiskā viedokļa -- abi līdzekļi paredzēti 2 m³ lielam kompostam. Tā ir kaudze kārtīga vīra augstumā. Kuram mājās ir tāds komposts? Ļoti mulsinoši. Un kāpēc ar šo līdzekli jāpārlej 2--3 reizes gadā? Ja kompostēšanās process ir aizgājis, tad tam vairs nav jēgas. Sagatavojam kompostu, nosedzam tvertni un ļaujam, lai kompostējas. Neaizmirstam laiku pa laikam kompostu pārjaukt, lai gaiss tiek klāt, bet kāpēc vēl pārliet?

Arī sastāvs uz iepakojuma nav norādīts -- nezinām, kādus tieši mikroorganismus kompostētāji satur.

Latvijas videi piemērotākais

4. Bioefekts Bio Kompostētājs. 100 g

Informācija uz iepakojuma. Kompostējamos materiālus sasmalcina. Mikroorganismu bioloģiskajiem procesiem vajag 40--60% mitrumu, tāpēc pirms komostētāja lietošanas komposta kaudzi salaista. Mikrooganismu darbībai vajag gaisu, tāpēc komposta kaudzi ieteicams 1 reizi 3 nedēļās pārrakt. No virspuses kaudzi ieteicams pārsegt ar plēvi, kūdru vai augsnes slāni.

Sākoties bioloģiskajiem procesiem, kompostējamā masa sakarst līdz 60 grādiem C. 18 grādu un augstākā temperatūrā kompostētājs savu darbību paveic mēneša laikā. Kompostēšanu var sākt agri pavasarī un beigt vēlu rudenī. Augu slimību ierosinātāji un nezāļu sēklas būs iznīcinātas. Komposta masa būs samazinājusies par 50%.

Izmantojams zāģu skaidu sadalīšanai un sausajās tualetēs. Ražots Latvijā.

Māris Narvils. Ļoti labi, ka var lietot arī sausajās tualetēs. Saprotama instrukcija. Norādīti mikroorganismi, ko šis kompostētājs satur -- galvenās sēņu grupas, kas atbilst Latvijas videi. Labi, ka ir arī norāde, ka kopējais tilpums kompostēšanas gaitā saruks par 50% un ka pirms kompostētāja lietošanas kaudzi vai zāģu skaidas ieteicams salaistīt.

Minimāli kompostam pietiek ar vienu pārjaukšanu kompostēšanās laikā, bet, ja procesu vajag ātrāku, var pārrakt arī ik pa trīs nedēļām, kā norādīts instrukcijā. Dažkārt atkārtota pārjaukšana var būt nepieciešama, ja nepareizu proporciju dēļ masa sāk sablīvēties.

Es vienīgi nepiekrītu instrukcijā minētajiem pārsegšanas materiāliem. Melnā plēve neļauj piekļūt gaisam, kūdra ir dārga, augsne smaga. Es ieteiktu pārsegšanai lietot salmus vai sienu - būs lētāk un fiziski vieglāk apsegt kaudzi.

Ja man būtu jāizvēlas savam dārzam, tad es izvēlētos šo.

Viskoncentretākais. Turbovariants

5. Tri-Bio Biokomposts. 100 g

Informācija uz iepakojuma. Komposta apjomam līdz 4 m³. 100 g līdzekļa izšķīdina 4--8 l ūdens, ļauj nostāvēties 15 minūtes, pēc tam pievieno kompostam. Lai sasniegtu maksimālo rezultātu, kompostu ik dienas pārmaisiet. Kompostēšana uz augsnes virskārtas būs efektīvāka, nekā komposta bedrē. Ražots ASV

Māris Narvils: Šis nāk no Amerikas. Viskoncentrētākais no visiem līdzekļiem, paredzēts 4 m³ komposta apjomam, tātad daudz lielakai kaudzei, nekā viena vīra augumā. Jautājums -- kā līdzekli sadalīt, ja komposta kaudze ir mazāka? Nenopietni izklausās ieteikums katru dienu (!) komposta kaudzi pārmaisīt. Ja nu vienīgi kādam ir vēlme fitnesa zāli nomainīt pret komposta maisīšanu. Vienīgo reālo situāciju iedomājos rudenī, kad no dārza sagrābtas lapas un tās sabērtas uz augsnes virskārtas. Tad, izmantojot šo līdzekli un ik dienas maisot lapas, strauji iegūsim kompostu. Tāds turbo variants.