„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

Daugavpils slepeno punktu karte

Dinamiskai dienai pilsētā vajadzīgs labs ceļvedis, tāpēc visas vasaras garumā “Narvesen” īpaši radītā Latvijas slepeno punktu kartē Latvijas iedzīvotāji atzīmējuši savas mīļākās vietas, kur baudīt maltīti vai kafiju. Savos atradumos dalījušies arī Daugavpils iedzīvotāji – pilsētnieku TOP3 vietas ir Daugavpils skurstenis un Daugavas promenāde, vides objekts “Es mīlu Daugavpili” un Slutišķu krauja.

Līdz ar dzīvi jaunajā “Covid-19” realitātē maltītes svaigā gaisā guvušas pavisam jaunu garšu un nozīmi. Lai paplašinātu redzesloku un atklātu vietas, kur baudīt kopā būšanu pilsētā, izveidota pirmā pilsētas punktu karte Latvijā. Visas vasaras garumā Latvijas iedzīvotāji, tostarp daugavpilieši, dalījušies ar savām iemīļotajām vietām, kur viņi labprāt iemalko kafiju, izbauda brīdi klusuma vai tiekas ar draugiem. No visiem kartē ievietotajiem slepenajiem un ne tik slepenajiem Daugavpils punktiem balsojumā īpaši lielu piekrišanu guvušas trīs vietas.


Daugavpils skurstenis

“Te, pie lielā skursteņa, iet tāds gājēju celiņš gar Daugavu, var forši pastaigāties,” raksta pilsētas punkta ieteicējs. 45 metrus augstais dūmenis ir daļa no Daugavpils siltumcentrāles Nr. 1 ēkas, kas atrodas Daugavas malā netālu no “Vēstījuma Markam Rotko”, piemiņas vietas, ko pilsēta dāvājusi slavenajam māksliniekam.

Pirmā pilsētas elektrostacija atklāta 1911. gadā, bet 1944. gadā to tieši skāra Otrais pasaules karš, un bumbvedēja uzlidojumā ēka tika nopostīta. Tā uzreiz arī atjaunota, un rekonstrukcijas gaitā ieguvusi arī vareno skursteni. Mūsdienās siltumcentrāle apgādā ar siltumu Daugavpils mikrorajonus.

Daugavpils sirds

Pašā Daugavpils centrā, pie Sv. Pētera Ķēdēs Romas katoļu baznīcas, iedzīvotājus priecē vides objekts “Es mīlu Daugavpili” sirds formā, kas izveidots par godu pilsētas svētkiem 2018. gadā. Pie vides objekta ir iespējams nofotografēties gan dienā, gan naktī, jo nakts stundās tas tiek izgaismots. Kaut arī šis ir tikai viens no veidiem, kā apliecināt mīlestību Daugavpilij, tas ieguvis lielu popularitāti – pie sirds formas objekta labprāt pulcējas gan pilsētnieki, gan pilsētas viesi.


Slutišķu krauja

“Skaists skats no kraujas uz Daugavas lokiem, labiekārtota Latvijas Valsts mežu atpūtas vieta, vislabākā piekļūšana ar velosipēdu,” iesaka viens no Slutišķu kraujas mīļotājiem, kamēr cits daugavpilietis raksta: “40 m augstums, skats uz Daugavu un 196 pakāpieni, lai to aplūkotu. Apskatīt var, braucot ar auto vai pa Daugavu laivojot.”

Slutišķu kraujas lejasdaļā gandrīz pirms simts gadiem varēja vērot sešus metrus augstu vidusdevona balto smilšakmens atsegumu ar izskalotām alām. No kraujas vērojami elpu aizraujoši Daugavas ielejas skati uz Daugavsargu loku. Krauja ir īpaša arī ar to, ka tajā atrodams vislielākais kvartāra iežu atsegums Daugavas ielejas Latvijas daļā.