„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. septembris
Svētdiena
Mihails, Miķelis, Miks, Mikus
+10.1 °C
apmācies

Veselības pārbaužu veikšanai sportisti spiesti doties uz Rīgu

Daugavpils Sporta medicīnas centra mazās kapacitātes dēļ veselības pārbaužu veikšanai daudzi Daugavpils sportisti patlaban ir spiesti doties pie speciālistiem uz Rīgu. Drīzumā šī situācija varētu mainīties uz labo pusi.

Daugavpils pašvaldībā „Latgales Laiku” informēja, ka katru gadu, tuvojoties rudenim, aktualizējas jautājums par jauno sportistu veselības pārbaudēm, kas nepieciešamas, lai saņemtu pielaidi treniņiem un sacensībām.

„Covid-19” izplatības dēļ šis process Latvijā, tostarp Daugavpilī, ir ievērojami palēninājies. Patlaban veselības pārbaudes Daugavpilī jāveic vēl gandrīz 500 bērniem, tajā skaitā vismazākajiem sportistiem, kuriem pietiek ar ģimenes ārsta izziņu.

Sākot ar 1. septembri, šāda izziņa būs obligāti nepieciešama 237 bērniem, ieskaitot pirmklasniekus. Savukārt Sporta medicīnas centrs spēj izmeklēt ne vairāk kā 12--15 bērnus dienā. Lai atvieglotu situāciju, daļa sportistu veikt pārbaudes tiek sūtīta uz Rīgu.

Palīdzību ir gatavi sniegt arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi, kuri oktobrī var ierasties Daugavpilī uz divām dienām un pārbaudīt aptuveni 80 bērnus.

Svarīga loma jauno sportistu veselības pārbaužu veikšanā ir arī treneriem, personīgi strādājot ar audzēkņiem. Savukārt sporta metodiķi ir atbildīgi par informatīvo materiālu sagatavošanu ar pārbaužu aprakstu katra konkrēta sporta veida pārstāvjiem.

No 2021. gada 1. janvāra Sporta medicīnas centrā ir plānotas nopietnas pārmaiņas. Šī iestāde tiks reorganizēta un iegūs reģionālā sporta medicīnas centra statusu. Reorganizācijas rezultātā plānots celt centra pakalpojumu kvalitāti, paplašinot to klāstu un samazinot rindas.

Sporta medicīnas centram iegūstot reģionālās medicīnas iestādes statusu, pašvaldība sāks saņemt arī valsts dotācijas jauno sportistu veselības pārbaudei.

Komentāri

03.09.2020 21:40
Māsa
Tur jau tā lieta. Daugavpils ārstam ir gaišreğa un rentgena acss. Visa komanda tiek pārbaudīta atundas laikā un visi veseli. Nekādas analīzes netika veiktas. Ne kādi komentāri, ne ieteikumi vecākiem. Tāpēc visi brauc uz Rīgu.