„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Riebiņos mākslinieku otas nesakalst!

No 23. līdz 28. augustam Riebiņos (Riebiņu novads) norisinājās starptautisks mākslas plenērs „Vasaras radošais mirklis”, kuru rīkoja Riebiņu novada dome un Riebiņu Kultūras centrs.

Plenēra noslēgumā – 28. augustā – Riebiņu Centrālajā bibliotēkā notika tā dalībnieku darbu izstāde, kurā piedalījās plenēra rīkotāji, vietējie iedzīvotāji un viesi. Par svinīgu gaisotni rūpējās „Grupa Bez Nosaukuma”. Dalībniekiem tika pasniegtas dāvanas. Plenēra mērķis ir popularizēt Riebiņu novadu un tēlotājmākslu, raisīt par to vietējo iedzīvotāju interesi. Pēc trim mēnešiem daudzas gleznas, kurās attēlotas vietējās ainavas, nogādās Lietuvā un Latvijas lielajās pilsētās.

Iepazīšanās ar novada vēsturi

23. augustā Lietuvas un Latvijas mākslinieki tikās Riebiņu skolā, lai gleznotu, iepazītos ar novada vēsturi un tradīcijām.

Novada ģerbonī un karogā ir redzama rozete – logu izgreznojums, kas sastopams Latgales, tostarp Riebiņu novada teritorijā. Novada logo ir stilizētas dzirnavas, kur par pamatu ņemtas Riebiņu novada teritorijā esošās Pastaru vējdzirnavas, kas ir vienreizējas ar to, ka ir vienīgās Latvijā rekonstruētās holandiešu tipa vējdzirnavas.

Riebiņu novads nav tikai krāsas un formas, bet arī mūzika un vietējo iedzīvotāju darbs. Par slaveniem novadniekiem pasākuma dalībniekiem pastāstīja Inese Jakovele.

Vēsture un ērģeļmūzika

Plenēra programmā bija iekļauts arī Riebiņu Svētā Pētera un Svētā Pāvila Romas katoļu baznīcas apmeklējums. Pirmā katoļu baznīca Riebiņos uzcelta 1771. gadā. Jāatzīmē, ka baznīcai bija svarīga loma ciema dzīvē. Iepazīšanās ar baznīcu un tās iekārtojumu notika ērģeļmūzikas pavadījumā – ērģeles spēlēja Baiba Betlere, dziedāja Oskars Bērziņš.

Meistarklases un pieredzes apmaiņa

Mākslinieku meistarklases un pieredzes apmaiņa noritēja jaukā un draudzīgā gaisotnē. Eiropā populārais lietuviešu mākslinieks Vitauts Poška, spilgtā Nijole Trinkuniene, savas jomas profesionāļi Anatolijs Borodkins un Pāvels Ostapcevs vadīja eļļas glezniecības meistarklases. Savukārt mākslinieks un tēlnieks Aļģirds Gaižausks iepazīstināja ar abstraktas gleznošanas tehniku.

Preiļu un Špoģu Mūzikas un mākslas skolas pedagoģe, keramiķe un māksliniece Ilona Abdulajeva, kura strādā ar dažādiem materiāliem, vadīja majolikas meistarklasi. Šī tehnika radās pirms vairākiem gadu tūkstošiem Ēģiptē, Babilonijā un Asīrijā, un tikai daudz vēlāk caur Maljorkas salu nonāca Eiropā (nosaukums arī cēlies no Maljorkas salas). Eiropieši sāka apgūt majoliku XVI gadsimta beigās. Majolikas tehnikā ar keramikas pamata ar speciālu krāsu tiek izveidots zīmējums, pārklāts ar laku un apdedzināts. Zīmējumam izmanto vienu krāsu, bet rezultātā tiek iegūts pavisam cits tonis, bet pati krāsa pēc konsistences atgādina smalkas smiltis. Izstādē apskatāmi arī majolikas tehnikā veidoti darbi.

Riebiņu novada atbalsts

Riebiņu novada pašvaldības priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis atbalstīja plenēra rīkošanu un stingri sekoja tam, kā tiek pildīta programma. Plenēra dalībnieki apmeklēja Olgas Rajeckas koncertu Aizkalnes pagasta svētkos. Katru dienu notika kultūrizglītojoši pasākumi, kas radīja īpašu gaisotni plenēra dalībnieku, vietējo iedzīvotāju un organizatoru komunikācijā. Ne velti slavenais mākslinieks Mikalojs Čurļonis savulaik esot teicis: „Riebiņi – tā ir īsta mākslinieku paradīze”.

Mūsdienu mākslas templis

Riebiņu novada multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs “Pakāpieni” ir mūsdienu mākslas templis, jo tā veidošanā piedalās radoši cilvēki. Agrāk tā telpas rotāja gleznas, taču pēc tam centra vadītājs Oskars Bērziņš nolēma mazliet pārveidot centru, padarot to mūsdienīgāku, lai tas patiktu jauniešiem. Tādējādi remontdarbu laikā viņš kardināli mainīja interjera dizainu, izvēloties tumšu fonu un kontrastainus baltās krāsas akcentus, savukārt stilīgās dekorācijas uzdāvināja sponsori. Oskars jokojot teic, ka ar uzkopšanu viņi neko daudz neaizraujas, lai šeit pabijušo slavenību gars saglabātos pēc iespējas ilgāk.

Jaunatnes centra vadītājs Oskars Bērziņš ir spilgta un ekspresīva personība, un tas pozitīvi ietekmē iestādes attīstību. Centrā ir trenažieru un deju zāle, galda spēļu istaba, naktsmītnes desmit personām un viss, kas nepieciešams komfortablai dzīvei. Mākslinieces Nijoles Trinkunienes ziedu glezna centrā atradīsies goda vietā.

5. septembrī Riebiņu novada multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs “Pakāpieni” aprit pieci gadi. Par godu pirmajai jubilejai tiek plānota centra logotipa prezentācija (logo tiks uzstādīts pie sienas pie centra ieejas), koncerts un svētki.