„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Muzejā pirmo reizi svinēs Tēva dienu

Ar radošām aktivitātēm 13. septembrī pirmo reizi Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks svinēta Tēva diena. Tajā bērniem un tētiem būs iespēja piedalīties viktorīnā, radošā nodarbībā un svētku mirkli iemūžināt īpaši veidotā foto zonā, avīzei “Latgales Laiks” pastāstīja muzejpedagoģe Jeļena Petrova.

“Tēva dienas svinību aizsākumi meklējami pagājušā gadsimta sājumā Amerikas Savienotajās Valstīs,” stāsta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja speciāliste, muzejpedagoģe Jeļena Petrova, “pirmo reizi kā oficiāla svētku diena tā tika atzīmēta 1910. gada 19. jūnijā. Šo svētku mērķis ir pievērst plašāku nozīmi tēva lomai ģimenē un bērnu audzināšanā. Protams, līdzīgi kā Mātes dienā, arī šajā dienā bērni sveic savu tēvu un pauž pateicību par viņa rūpēm.”

Lai gan Tēva diena dažādās kultūrās tiek plaši atzīmēta visā pasaulē, Latvijā kā oficiāla svētku diena tā noteikta vien pirms vienpadsmit gadiem – 2009. gadā. Šādas svētku dienas nepieciešamību savulaik akcentēja bijušais Latvijas Republikas bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs Ainārs Baštiks. Jāpiebilst, ka dažādās valstīs un kultūrās atšķiras datumi, kuros Tēva diena tiek svinēta. Latvijā tā tiek svinēta septembra otrajā svētdienā.

Pēc muzejpedagoģes Jeļenas Petrovas iniciatīvas pirmo reizi Tēva diena tiks atzīmēta arī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. “Tēva diena Latvijā ir jauni svētki. Mums ir dažādi svētki – Mātes diena, Sieviešu diena, kur lielāku uzmanību pievēršam tieši sievietes lomai. Tomēr, vadot “Ģimenes dienas” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, esmu pamanījusi, ka bieži vien tajās piedalās arī bērni kopā ar tēti. Arī muzejs var pielikt savu roku šīs tradīcijas iedzīvināšanā un popularizēšanā.”

Pēc Jeļenas iniciatīvas Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā sagatavota īpaša Tēva dienas programma ģimenēm, īpaši bērniem un tētiem. “Tēva dienas norise muzejā būs līdzīga “Ģimenes dienai”,” stāsta Jeļena Petrova, “Tēva dienai veltītās aktivitātes norisināsies svētdien, 13. septembrī, no pl. 13.00. Tēviem būs iespēja piedalīties neparastā viktorīnā, kur pēc fotoattēliem vajadzēs atpazīt muzeja ekspozīcijas priekšmetus. Vērīgākie un precīzākie tēvi saņems arī balvas. Kamēr tēvi, apskatot muzeja ekspozīciju un izstādes, meklēs pareizās viktorīnas atbildes, bērniem būs iespēja darboties radoši. Tēva dienas radošajā darbnīcā veidosim apsveikuma kartiņas, kuras bērni vēlāk varēs dāvināt savam tētim un vectēviem. Savukārt noslēgumā ģimenēm būs iespēja savu svētku mirkli iemūžināt īpaši šiem svētkiem veidotajā foto zonā.”

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja speciāliste Jeļena Petrova atzīst, ka jaunais rudens darba cēliens muzejā sācies ar piesātinātu pasākumu programmu: “Septembris vien ir piesātināts ar dažādām izstādēm un pasākumiem. Jau šo ceturtdien muzeja pagalmā “Dzejas dienu” ietvaros pulcēsies pilsētas un novada dzejnieki. Piektdien tiks atklāta izstāde “Radošais tandēms: Romans Suta un Aleksandra Beļcova” no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma. Sestdien Rīgas ielas svētkos, pie Sv. Pētera baznīcas, būs apskatāma izstāde “Dzelzceļam Daugavpilī -- 160”, ko veidojušas mūsu vēsturnieces sadarbībā ar „Latvijas dzelzceļa” muzeju un mākslinieci Līgu Čibli. Savukārt svētdien gaidīsim ģimenes uz Tēva dienas aktivitātēm.”