„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Konkurences padomes un DDzKSU viedoklis iepirkumu jautājumā atšķiras

Konkurences padome (KP) publiskojusi brīdinājumu automazgātavām SIA “Felicitas.Z” un SIA “LP Group”, kā arī pašvaldības kapitālsabiedrībai SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” (DDzKSU) par iespējamu darbību saskaņošanu šī gada sākumā DDzKSU organizētajā cenu aptaujā par autosalona un virsbūves kopšanas pakalpojumiem.

Konkurences padome konstatēja aizliegtu vienošanos pazīmes

KP konstatēja atsevišķas aizliegtu vienošanos pazīmes SIA “Felicitas.Z” un SIA “LP Group” darbībās, piedaloties DDzKSU organizētajā cenu aptaujā par “Autosalona un virsbūves kopšanas pakalpojumiem”. Papildu tam tika saskatīta objektīvi neizskaidrojama pašvaldības kapitālsabiedrības rīcība tādās tās rīkotajās cenu aptaujās kā reprezentācijas preču piegāde un elektroinstrumentu piegāde. Piemēram, uzaicinājumi par iespēju piedalīties cenu aptaujās tika sūtīti konkrētiem uzņēmumiem uz e-pasta adresēm, kas nav publiski pieejamas un identificējamas ar minētajiem uzņēmumiem.

KP, veicot izpēti, secināja, ka pretendenti cenu aptaujā par autosalona un virsbūves kopšanas pakalpojumu sniegšanu savos iesniegtajos piedāvājumos norādīja augstākas cenas, nekā publiski pieejams gan pretendentu, gan citu automazgātavu tīmekļa vietnēs un pakalpojumu sniegšanas vietās. Atsevišķas cenu piedāvājumu pozīcijas tika norādītas pat divas reizes augstākas nekā pašu norādītās cenas publiskajā telpā. Neskatoties uz minētajiem apstākļiem, pretendents ar mākslīgi sadārdzinātajām cenām tika atzīts par uzvarētāju, kas, KP ieskatā, liecina par publiskas personas nepilnvērtīgi veikto tirgus izpēti, lai noskaidrotu labākos piedāvājumus. Tādējādi KP vērsās pie kapitāldaļu turētājas Daugavpils domes un aicināja rūpīgi izvērtēt kapitālsabiedrības rīcības atbilstību godīgas konkurences principiem, organizējot iepirkumu procedūras.

Savukārt attiecībā uz uzņēmumu saskaņotām darbībām cenu aptaujā KP atklāja, ka pretendentu SIA “Felicitas.Z” un SIA “LP Group” iesniegtajos piedāvājumos ir identiskas gramatiskās kļūdas, kas liecina par SIA “Felicitas.Z” un SIA “LP Group” iespējamu savstarpēju komunikāciju un saskaņotu darbību pirms piedāvājumu iesniegšanas.

Atbilstoši iestādes lietu prioritizācijas stratēģijai, ja iespējamais pārkāpums ietekmē nebūtisku tirgus daļu vai mazu daļu sabiedrības, to iestāde novērš alternatīvos veidos, piemēram, izsakot brīdinājumus un nepiemērojot naudas sodu, kā tas bija šajā gadījumā. Tas atbilst arī vispārējam valsts pārvaldes “Konsultē vispirms” principam.

Konkurences padomes Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite atzīst, ka šajā cenu aptaujā novērotas aizdomīgas sakritības gan uzņēmēju, gan iepirkuma organizētāju rīcībā, kas liek uzdot jautājumus par godprātīgu publisko finanšu līdzekļu izlietojumu. „Publiskai personai, kas šajā gadījumā ir Daugavpils pašvaldības kapitālsabiedrība, ar savu rīcību būtu jārāda piemērs sabiedrībai par atbildīgu un godīgu rīcību, tāpēc ir nepieņemami, ka kapitālsabiedrība jebkādā veidā ir iesaistīta pati vai veicina uzņēmēju iesaisti konkurences tiesību pārkāpumā,” uzsvēra I. Šmite.

Ja brīdinātie uzņēmumi nākotnē atkārtoti nonāks KP redzeslokā saistībā ar līdzīgiem iespējamiem pārkāpumiem, tie tiks izmeklēti kā atkārtota pārkāpuma lieta.

DDzKSU lūgs izvērtēt Konkurences padomes rīcību

Komentējot KP izplatīto paziņojumu masu saziņas līdzekļiem, SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma” tehniskais direktors Igors Bēniņš “Latgales Laikam” atzina, ka saistībā ar notikušo uzņēmumā patlaban tiek gatavota vēstule ekonomikas ministram, kurā lūgs izvērtēt KP rīcību. DDzKSU vadība uzskata, ka KP ir tikusi ierauta politiskajās intrigās.

Uzņēmuma pārstāvis norādīja, ka jau pirms pusgada DDzKSU tika veikti divi auditi, vienu pieprasīja pats uzņēmums, otru iniciēja toreizējais Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, kuru gaitā nekādi būtiski pārkāpumi uzņēmuma darbībā netika konstatēti. Igors Bēniņš norādīja, ka iepirkumu rezultātā uzņēmumam izdevies noslēgt līgumus pat uz izdevīgākiem nosacījumiem nekā iepriekš.

DDzKSU tehniskais direktors norādīja, ka uzņēmuma pārstāvji ir bijuši arī Konkurences padomē un nekādas brīdinājuma vēstules vai citus oficiālus dokumentus, kur būtu norādīts uz pārkāpumiem, nav saņēmuši.

Savukārt, kas attiecas uz kapitālsabiedrības organizēto cenu aptauju par autosalona un virsbūves kopšanas pakalpojumiem, tad par to vispār nevarot būt pretenziju, jo par šiem pakalpojumiem pat nav noslēgts līgums. „Kā var konstatēt, ka iepirkums bijis par dārgu vai neizdevīgs, ja nav noslēgts pat līgums,” pauda neizpratni I. Bēniņš.

Neskatoties uz to, uzņēmuma pārstāvji esot pierādījuši, ka šis piedāvājums uzņēmumam ir bijis izdevīgs un ka iepriekš noslēgtais līgums bijis dārgāks un neizdevīgāks, skaidroja uzņēmuma pārstāvis. Līgums nav ticis noslēgts, jo sākušās politiskās spēles.