„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Poļu kultūras centrā uzplaukušas Angelinas Maļcevas puķes

Foto no PKC arhīva Angelina Maļceva pie savām saulespuķēm

10. septembrī Poļu kultūras centra (PKC) galerijā tika atklāta ļoti neparasta izstāde – “Laipni lūdzu manā pasakā”. Izstādes autore ir J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas absolvente, Daugavpils Universitātes studente Angelina Maļceva. Jaunā māksliniece prezentē skatītājiem milzīgus ziedus no kreppapīra -- izstādē skatāmas magones, rozes, saulespuķes, asteres.

Mūsdienās papīra ziedu izgatavošanas māksla izzūd, bet XIX un XX gadsimtā šī mākslas tehnika bija ļoti populāra, jo īpaši Polijā -- Beščadu un Tatru reģionā, kur bija garas un ļoti aukstas ziemas. Saimnieces izgatavoja no papīra kalnu puķes -- magones, zvaniņus, margrietiņas, rudzupuķes, neaizmirstules, un rotāja mājokli. Papīra ziedus izmantoja arī kāzu noformējumā – no tiem veidoja līgavas pušķus, ar ziediem dekorēja kleitas un vainagus.

„Es dievinu ziedus! Tie ir tik skaisti un tik brīnišķīgi smaržo. Ziedi uzlādē ar pozitīvo enerģiju. Tie man asociējas ar bērniem, kurus es ļoti mīlu,» saka Angelina. Viņa pastāstīja, ka pozitīvu iedvesmu māksliniecei sniedz daba un mūzika, bet jaunā izstāde nav saistīta ar ikdienas dzīvi. Tā ir  brīnumu pilna pasaule, kur var notikt viss neiespējamais, kur var piepildīties sapņi vai izaugt milzīgas puķes.

Poļu kultūras centra direktore Žanna Stankeviča pastāstīja: “Mēs nolēmām sākt mūsu radošo sezonu ar ļoti neparastu izstādi, „ir sācies rudens, bet mums tik ļoti gribas, lai vasara paliek ar mums mazliet ilgāk. Angelinas ziedi rada ļoti īpašu vasaras, pasakas un bērnības gaisotni. Maziem bērniem viss vienmēr šķiet lielāks nekā ir patiesībā. Bērniem patīk pasakas, patīk sapņot un fantazēt. Un tas ir brīnišķīgi, ka mēs varam ar šo noskaņojumu dalīties”.

Izstāde „Laipni lūdzu manā pasakā” būs atvērta Poļu nama galerijā līdz 2. oktobrim. To apmeklēt var gan individuāli, gan grupās līdz 10 personām, iepriekš piesakoties.