„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

NVA Daugavpils filiālē reģistrējušies 238 bijušie dzelzceļa darbinieki

Augusta beigās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Daugavpils filiālē bija reģistrējušies 238 bijušie VAS „Latvijas dzelzceļš” (LDz) darbinieki, kas tagad saņem bezdarbnieku pabalstu, karjeras speciālista konsultācijas un aktīvi apmeklē dažādus profesionālos kursus.

Daugavpils domē “Latgales Laiku” informēja, ka pašvaldība seko līdzi situācijai un iespēju robežās sniedz šīm personām atbalstu. Daudzi no dzelzceļa atlaistie daugavpilieši diezgan ātri ir atraduši darbu autopārvadājumu, būvniecības un ražošanas nozarē.

Pirmdien Daugavpils domē pašvaldības vadība tikās ar VAS „Latvijas dzelzceļš” un NVA Daugavpils filiāles pārstāvjiem. Par tikšanās galveno tēmu kļuva darbinieku štata samazināšana, kas līdz gada beigām Latvijā skars aptuveni 1500 cilvēkus jeb gandrīz ceturto daļu no visiem darbiniekiem. Nepieciešamību samazināt strādājošo skaitu izraisījis straujš kravu pārvadājumu kritums, ko, savukārt, ietekmējis derīgo izrakteņu cenu kritums pasaules tirgū.

Tikšanās gaitā tās dalībnieki apsprieda arī dzelzceļa attīstības perspektīvas Daugavpilī, runāja par jaunu kadru apmācīšanu, ceļu pārvada izbūvi līdz Kandavas ielai, pasažieru maršruta Rīga--Daugavpils elektrifikāciju, Daugavpils stacijas 1. perona remontu un “LDz ritošā sastāva servisa” darbu.

Sarunas noslēgumā Daugavpils domes un VAS “Latvijas dzelzceļš” vadība nolēma turpināt sadarbību, bet Latvijas dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Savelijs Semjonovs pateicās pašvaldībai par aktīvu līdzdalību un atbalstu šajos nozarei grūtajos laikos.

Pēc tikšanās pašvaldībā Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs, priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis, VAS „Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs, VAS „Latvijas dzelzceļš” valdes loceklis Ēriks Šmuksts un Savelijs Semjonovs apmeklēja profesionālās izglītības kompetences centru “Daugavpils tehnikums”, kur iepazinās ar mācību procesu un pārrunāja šīs izglītības iestādes aktuālos jautājumus.

Samazinot strādājošo skaitu, LDz plāno stabilizēt uzņēmumu un panākt tā pamatdarbības nodrošināšanas izmaksu būtisku samazinājumu.

2019. gads gan koncernam “Latvijas dzelzceļš”, gan visai Latvijas transporta un tranzīta nozarei ir bijis satricinājumiem bagāts – gan fosilo izejvielu cenu samazinājuma globālajos finanšu tirgos un attiecīgi mazāka to pārvadājumu apjoma rezultātā, gan arī reģiona ekonomiskās un politiskās situācijas dēļ ir pieredzēts būtisks ienākošo un izejošo kravu apjoma samazinājums.

Lai nodrošinātu mūsdienīgāku un klientam draudzīgāku darbības modeli, kā arī samazinātu uzņēmuma izmaksas un palielinātu tā efektivitāti, jau kopš 2019. gada vasaras “Latvijas dzelzceļš” aktīvi pārskata visas funkcijas un darba organizācijas procesus, kā arī ir būtiski samazinājis uzņēmuma izmaksu pozīcijas.

Ņemot vērā pašreizējās un arī prognozējamās starptautisko kravu pārvadājumu tendences, “Latvijas dzelzceļš” pārskata arī visus tehnoloģiskos procesus, lai maksimāli efektīvi nodrošinātu savu pamatfunkciju – dzelzceļa transporta infrastruktūras uzturēšanu atbilstoši visiem Latvijas un starptautiskajiem drošības un kvalitātes standartiem.

Līdz ar procesu pārskatīšanu un izmaksu optimizāciju “Latvijas dzelzceļš” aktīvi turpina darbu arī pie jaunu sadarbības partneru piesaistes un mērķa tirgu diversifikācijas.