„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Ekspertīzēs noteiks, vai pašreizējie rādītāji atbilst normai

Pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar SIA "Tapt" un SIA "Vides eksperti" par gaisa piesārņojuma un insolācijas jeb aptumšošanas līmeņa noteikšanu vairākām dzīvojamajām mājām, kuru iedzīvotājiem satiksmes pārvada izbūve ir pasliktinājusi vides kvalitāti.

Atbildot uz “Latgales Laika” jautājumu, kā šos mērījumus plānots salīdzināt, ja pirms tilta būvniecības tādi nav veikti, Daugavpils pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste pastāstīja, ka mērījumu mērķis ir noteikt, vai pašreizējie rādītāji atbilst normatīvo aktu prasībām un kā satiksmes pārvada izbūve ir pasliktinājusi vides kvalitāti.

Iegūstot ekspertīžu rezultātus, pašvaldība būs izpildījusi domes lēmumu. Tālāk šis jautājums tiks skatīts domes sēdē, kur lems par turpmāko rīcību saistībā ar iegūto mērījumu rezultātiem. Izvērtējot saņemtos rezultātus, varēs noteikt, vai iedzīvotāju pieteiktās kompensācijas par vides pasliktināšanos ir pamatotas.

Maija beigās Daugavpilī satiksmei Piena kombināta mikrorajonā tika atvērta liela estakāde, tādējādi nododot ekspluatācijā 13,5 miljonu eiro vērto projektu "Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņas ielas krustojumam".

Daugavpils domes deputāti vienbalsīgi nolēma piešķirt līdzekļus ekspertīzēm, lai noteiktu gaisa piesārņojuma un insolācijas jeb aptumšošanas līmeni mājām Smilšu ielā, kas atrodas ceļa pārvada tuvumā. Šīs pārbaudes jāveic, lai precīzi noteiktu iespējamo kaitējumu iedzīvotājiem un atbilstošās naudas kompensācijas summu. Joprojām turpinās iepirkums skaņas izolācijas normu pārbaudei.


Gaisa, māju aptumšošanas un trokšņa līmeņa analīzes būs veiktas konkrētās adresēs, tādējādi kaitējuma novērtējums tiks aprēķināts individuāli.


Insolācijas līmeni par 4598 eiro noteiks SIA "Tapt", bet piesārņojuma līmeni -- SIA "Vides eksperti" par 7081 eiro.


Daugavpils pašvaldība izsludinājusi arī atkārtotu iepirkumu gaisa pārvada, kas savienotu Smiltenes ielā izbūvēto riņķveida krustojumu ar Kandavas ielu, un pievadceļu būvprojekta izstrādei.

Būvprojekta izstrādei nepieciešamo finansējumu pašvaldība plāno paredzēt savā budžetā. Savukārt finansējumu pārvada būvniecībai paredzēts piesaistīt no Eiropas Savienības struktūrfondiem līdzekļu pārdales rezultātā.


Labvēlīgas apstākļu sakritības gadījumā transporta mezgla otrā kārta – savienojuma izbūve ar Kandavas ielu, varētu tikt realizēta tuvāko triju gadu laikā.