„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+15.2 °C
apmācies

Ministrijās pozitīvi vērtē Daugavpils lidostas attīstības projektu

Daugavpils lidostas attīstības projekta jaunā koncepcija šobrīd ir izpelnījusies pozitīvu vērtējumu teju visās atbildīgajās ministrijās, preses konferencē Daugavpils domē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis.

Pašreizējais projekts paredz attīstīt Daugavpils lidostu arī kā Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un aviācijas klasteri. Iespējas piesaistīt finansējumu lidostas attīstības projekta īstenošanai no Eiropas atveseļošanās mehānisma programmām ir radušās sakarā ar “Covid-19” izplatību.

Eksperti, kas gatavo tehniski ekonomisko pamatojumu lidostas attīstības projektam, ir sagatavojuši piedāvājumu, kurš paredz ne tikai lidostas infrastruktūras un lidlauka attīstību, bet arī virkni jaunu iespēju ekonomikas attīstībai. Tas, savukārt, varētu mazināt nevienlīdzību starp reģioniem attīstības ziņā, norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks.

Finanšu ministrija, kas analizē projektus, kas pretendē uz parādījušos finansējumu, vēlas uzklausīt dažādu ministriju pārstāvjus par šo projektu. Pēc tam tiks pieņemts galīgais lēmums. Patlaban šo Daugavpils projektu pozitīvi vērtē teju visas ministrijas.

Patlaban turpinās darbs pie projekta dokumentācija izstrādes. Pašvaldība turpina sadarbību ar ministrijām, cerot, ka starp atbalstāmajiem projektiem tiks iekļauts arī Daugavpils lidostas attīstības projekts

Atbildot uz “Latgales Laika” jautājumu, vai jau ir konkrēti uzņēmēji, kas ir pauduši gatavību darboties Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un aviācijas klasterī, Jānis Lāčplēsis paskaidroja, ka darba grupa, kas izstrādā lidostas tehniski ekonomisko pamatojumu, tiekas ar uzņēmumu un augstāko mācību iestāžu – Daugavpils Universitātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Tehniskās universitātes vadību un apspriež šos jautājumus, kā arī norādīja, ka projekts ir tikai sagatavošanas stadijā.

Daugavpils lidostas projekta attīstības plāns šī gada sākumā tika iekļauts "Latvijas nacionālajā attīstības plānā 2021--2027", un pirmo reizi valsts ir iedalījusi finansējumu tā attīstībai -- 100 000 eiro apmērā dokumentācijas sagatavošanai.

Latgales Speciālās ekonomiskās zonas pārvalde secinājusi, ka Daugavpils lidlauka pārveide par komerciālu lidostu varētu izmaksāt aptuveni 61 miljonu eiro. Lidostas izveide varētu padarīt Daugavpili konkurētspējīgāku un pievilcīgāku investoriem.

Konkursa rezultātā Daugavpils pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar "Ardenis" par objekta Locikos ģeoloģisko apsekošanu un pirmsprojekta izpēti. Izpētes rezultātā plānots iegūt ekspertu novērtējumu par lidostas iespējām un perspektīvām, par uzturēšanas un būvdarbu izmaksām.

100% Lidostas kapitāla daļu pieder Daugavpils pašvaldībai. Lidostas darbības areālā dzīvo ap 340 000 iedzīvotāju. Daugavpils lidlauks, kas ir stratēģiski svarīgs civilās aviācijas nodrošināšanai Latgales plānošanas reģionā, pašlaik nav sertificēts civilās aviācijas lidojumu apkalpošanai un tam nav piešķirts valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka statuss.


Kopējā lidlauka un piegulošo teritoriju platība ir teju 232 hektāri, skrejceļa garums ir 2300 metri, platums 46 metri. Tā kā tas nav ticis pienācīgi apsaimniekots un saglabāts, tas kļuvis neizmantojams civilajai aviācija. Lidostas infrastruktūras atjaunošanai ir nepieciešami būtiski kapitālieguldījumi.