„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Gadiem ilgi nekoptās kapavietas var nākties nolīdzināt

Ņemot vērā apbedījumu skaita pieauguma tempus un teritorijas trūkumu, tuvākajā nākotnē kapavietas, kas netiek sakoptas gadiem ilgi un nav zināmas par to uzkopšanu atbildīgās personas, var nākties sākt likvidēt.

Komunālās saimniecības pārvaldes vides speciāliste Tatjanas Livčāne „Latgales Laikam” pastāstīja, ka parasti gadījumos, kad jaunais apbedījums tiek veikts virsū vecajam, uzietās mirstīgās atliekas tiek pārapbedītas zemāk.

Vairākus gadus ilgušās sarunas par Daugavpils pašvaldības teritorijā esošo kapavietu inventarizāciju un savdabīgās digitālās kartes izveidi vainagojušās ar panākumiem un šis process ir uzsākts.

Daugavpils domē skaidro, ka kapsētu digitalizācija ļaus pašvaldībai efektīvāk pārvaldīt kapsētu teritoriju, bet iedzīvotājiem -- vieglāk sameklēt  piederīgo vai paziņu apbedījuma vietu.

Daugavpilī ir astoņas kapsētas, kuras pārzina Komunālās saimniecības pārvalde, bet apsaimnieko „SIA Labiekārtošana D”, to kopējā platība ir vairāk nekā 96 hektāri. Šī gada pavasarī iepirkuma rezultātā Komunālās saimniecības pārvalde noslēdza pirmo līgumu par kapsētu inventarizāciju.

Patlaban ir apsekotas luterāņu un katoļu kapsētas, kas aizņem teju 16 hektārus jeb 16% no kapu kopplatības. Vairāk nekā 26 000 apbedījumu iekļauti datubāzē, kas pieejama vietnē  www.cemety.lv. Ienākot tajā un ievadot meklējamās personas vārdu un uzvārdu, var saņemt precīzu informāciju par kapa atrašanās vietu, kā arī aplūkot visas kapsētas plānu.

Savukārt komunālajiem dienestiem būs ērtāk pārvaldīt elektroniski apkopoto informāciju un ar to saistīto dokumentāciju, kā arī sekot līdzi tam, vai apbedījumi tiek uzkopti un netiek pārsniegts piecu gadu termiņš, pēc kura, saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem ir pieļaujama pamestās kapavietas nolīdzināšana. Pagaidām šādu gadījumu nav daudz.

Nākamgad pašvaldība plāno turpināt inventarizāciju, trijos gados digitalizējot visas pilsētas kapsētas.