„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Pulvera noliktava atgūst jumta vēsturisko augstumu

Restaurējamā 7. bastiona pulvera noliktava Daugavpils cietoksnī, Nikolaja ielā 1, atgūst jumta vēsturisko augstumu, informē Daugavpils domes Attīstības departamenta Projektu nodaļas vecākais eksperts Artjoms Mahļins.

Patlaban ir demontētas jumta neoriģinālās konstrukcijas, līdz vēsturiskajam augstumam ir pazemināti ēkas frontoni. Pēc vēsturiskajiem rasējumiem ir atjaunots arī viens vēsturiskais ventilācijas kanāls. Drīzumā plānots sākt jumta seguma izbūvi.

Labā tempā rit arī pulvera noliktavai piegulošās teritorijas labiekārtošana -- līdz ziemai plānots ieklāt speciālo segumu bērnu rotaļu laukumam.

Savukārt pretī kazemātam ir uzieta vēsturiskā atbalsta siena, kuras atjaunošana solās kļūt par visai darbietilpīgu procesu.

Būvdarbi objektā notiek Latvijas--Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.--2020. gadam projektā “Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā” (LV-RU Heritage).

Daugavpils cietokšņa 7. bastiona pulvera noliktava jeb pagrabs atrodas pretī Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Konferenču sektoram. Pēc būvdarbu pabeigšanas tajā ir paredzēts izveidot Rotko mākslas centra jauno daudzfunkcionālo izstāžu sektoru.

Jau labu laiku neoficiāli šo ēku sauc par pazīstamā latviešu keramiķa Pētera Martinsona māju jeb galeriju, jo šeit pārsvarā ir plānots izstādīt un glabāt mākslinieka dāvināto darbu kolekciju.

Būvdarbu gaitā paredzēts nomainīt un atjaunot vēsturiskajā augstumā ēkas jumtu, restaurēt ēkas fasādes, atjaunot logus un durvis, izbūvēt jaunās grīdas, ierīkot ūdensvada, sadzīves kanalizācijas un elektriskās apkures tīklus, nodrošināt elektroapgādi, izveidot papildus evakuācijas izeju, izbūvēt ugunsgrēka un trauksmes signalizācijas sistēmu, videonovērošanas sistēmu, apsardzes signalizāciju un citus vājstrāvu tīklus.

Ēkas iekštelpās ir paredzēts ierīkot garderobi, tualetes, tai skaitā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, izstāžu zāles un fonda glabātuves. Iekštelpās ir plānots saglabāt un konservēt oriģinālo velvju apmetumu, atsegt vēsturiskos ventilācijas kanālus, kā arī ierīkot modernu, izstāžu zālei piemērotu apgaismojumu.

Ap ēku būs atjaunota un restaurēta drenāžas apmale no laukakmeņiem. Ēkai piegulošajā teritorijā būs ierīkots bērnu rotaļu laukums, rekreācijas un suvenīru tirdzniecības laukums, atjaunots dekoratīvo ābeļu dārzs ar jauniem apstādījumiem un ierīkots ārējais apgaismojums.