„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+4.2 °C
apmācies

Jaunie arhitekti piedāvāja Stropu attīstības idejas

Daugavpilī pirmo reizi uz plenēru sapulcējās topošie arhitekti. Stropos notikušā pasākuma mērķis – izstrādāt Stropu ezera un tuvējās teritorijas turpmākās attīstības plānu.

Plenēra rīkotājs un SIA „Millennium Architecture” vadītājs Viesturs Balodis pastāstīja avīzei „Latgales Laiks”, pasākumā piedalījās desmit studenti – topošie arhitekti, galvenokārt no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), kā arī viens Latvijas Mākslas akadēmijas students, kurš apgūst interjera dizainu, un students no Nīderlandes.

Jaunie speciālisti divas dienas izstrādāja savu jaunu vides objektu un tūrisma attīstības redzējumu Stropos. Viņiem palīdzēja profesionāļi – divi RTU pasniedzēji, Daugavpils domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa, Stropu attīstības projektu iniciators, Daugavpils domes deputāts Andrejs Elksniņš, pazīstamā arhitekte Vanda Bauļina.

Šādi plenēri parasti notiek Rīgā, taču V. Balodis atzīmēja, ka arī Daugavpilij jārisina jautājumi, kuri saistīti ar novārtā pamestām teritorijām, pilsētas mikrorajonu un infrastruktūras attīstību, tāpēc radās ideja organizēt plenēru šeit. Šoreiz tas ilga divas dienas, iespējams, nākotnē tie būs garāki.

Viesturs Balodis pastāstīja: „Kāpēc tieši Stropi? Tā ir vieta Daugavpilī, kura attīstās visstraujāk. Pēdējo gadu statistika liecina, ka Stropus iecienījuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī citu pilsētu un valstu tūristi. Manuprāt, pagaidām Stropi netiek galā ar apmeklētāju pieplūdumu – vasarā pie pludmales nav kur novietot automašīnu, aizņemtas visas stāvvietas un ceļmalas. Daudzi cilvēki brauc uz sporta pasākumiem Stropos, piemēram, airēšanas un pludmales volejbola turnīriem. Ēdināšanas infrastruktūra netiek galā ar tik lielu cilvēku skaitu. Lai atrisinātu šo problēmu, mēs sarīkojām Daugavpilī plenēru par Stropu turpmākās attīstības tēmu. Teritorija ir jāsadala zonās, jo pagaidām viss – gan trenažieri, gan baseins, gan volejbola laukums atrodas vienuviet. Tas palīdzēs sadalīt apmeklētāju plūsmu un samazināt objektu noslodzi, kā arī sakārtot Stropu ezera nesakopto daļu, kura atrodas Daugavpils novada teritorijā.”

Plenēra dalībnieki piedāvāja nopietnas jaunas idejas – skatu torni, kempingu, parku, dažādu materiālu laipas un platformas, kanāla paplašināšanu, kurš savieno Lielo Stropu un Mazo Stropu ezeru. Piemēram, RTU studente Austra Sauka piedāvāja uzbūvēt skatu torni – šāda objekta nav ne pie viena Latgales ezera. Studenti Arvīds Apelis, Rihards Borskis un Rolands Hartmanis piedāvāja vienkāršu, taču ļoti interesantu vides objektu – akmens platformu „Malduguns laipa”. Dāvis Jansons un Justīne Cīrule piedāvāja ierīkot koka laipu, skulpturālus soliņus, kempingu un daudz ko citu. Bija arī ideja savienot Lielo Stropu un Mazo Stropu ezeru, paplašinot jau ierīkoto kanālu (projekts „Mazā Venēcija”).