„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.6 °C
neliels sniegs

PAS „Daugavpils siltumtīkli” turpina katlumājas būvniecību

PAS „Daugavpils siltumtīkli” turpina realizēt jaunās šķeldas katlumājas izbūves projektu, kā arī risina ar interešu konfliktu saistīto jautājumu, mēģinot to apstrīdēt, un nepiekrīt izvirzītajiem apgalvojumiem, „Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils domes izpilddirektore Sabīne Šņepste.

Patlaban ir skaidrs, kā kapitālsabiedrība nonāks līdz robežai, kad būs nepieciešams Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) finansējums. Tas varētu notikt novembrī. Tad kopā ar PAS „Daugavpils siltumtīkli” padomi tiks meklēts risinājums, kādā veidā šo projektu turpināt īstenot, lai nepieļautu situāciju, ka būvdarbi ir īstenoti, bet iespējas norēķināties par paveiktajiem darbiem nav. Nav izslēgts, ka uzņēmums vērsīsies pašvaldībā pēc palīdzības, lai saņemtu galvojumu.

Lai nākotnē nevajadzētu skatīt jautājumu par to, kā šīs papildu saistības var ietekmēt siltumtarifu, PAS „Daugavpils siltumtīkli” pastāvēs uz sava un cīnīsies par šo Eiropas Savienības finansējumu, kas pēc kādām procedūrām, iespējams, tiks atgriezts, skaidroja Sabīne Šņepste.

Jau ziņots, ka saistībā ar siltumapgādes uzņēmuma piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu CFLA aicinājusi uzņēmumu "Daugavpils siltumtīkli" atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlumājas izbūvei.

CFLA iepirkumā "Izmaiņu projekta izstrāde, būvdarbu un autoruzraudzības veikšana jaunas biomasas katlu mājas ar kopējo uzstādīto jaudu 30 MW (ar papildu kondensācijas ekonomaizeru) izveidei Daugavpilī" konstatējusi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumu -- interešu konfliktu. Proti, CFLA noskaidrojusi, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā iesniegto piedāvājumu vērtēšanai, no 2018. gada augusta līdz 2020. gada maija beigām bijis SIA "Steel Pro" tehniskais direktors. Savukārt "Steel Pro" ir katlu mājas būvnieku, piegādātāju apvienības "Axis Filter" dalībnieka UAB "Axis Tehnologies" apakšuzņēmējs, izgatavojot būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu.

Ņemot vērā, ka iepirkumu komisijas eksperti nedrīkst pārstāvēt iepirkuma kandidāta vai pretendenta intereses, šajā gadījumā CFLA saredz interešu konfliktu. Tāpēc CFLA aicina PAS "Daugavpils siltumtīkli" lauzt līgumu ar būvniekiem, rīkot jaunu iepirkumu un atmaksāt saņemto 2,5 miljonu eiro avansu.