„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Saeima izdod deputātu Aldi Adamoviču kriminālvajāšanai

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) deputātu Aldi Adamoviču tur aizdomās par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu. Runa ir par transporta un mājokļa īres izdevumu kompensācijas izmaksu deputātam. KNAB uzskata, ka A. Adamovičs krāpnieciskā veidā saņēma kompensāciju par transporta izdevumiem 83 eiro apmērā un aptuveni 2000 eiro par mājokļa īri. Uz šī pamata Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūra nosūtīja Saeimai pieprasījumu ar lūgumu atcelt Aldim Adamovičam deputāta imunitāti un izdot viņu kriminālvajāšanai. Kādu tad Krimināllikuma pantu pārkāpumos tiek apsūdzēts Saeimas deputāts?

Pirmā epizode. Uzpildīja mašīnu uz valsts rēķina

A. Adamovičs pastāstīja, ka tiek izmeklētas trīs epizodes, no tām divas saistītas ar čekiem par personīgajām vajadzībām iegādāto degvielu.

„Vēlos uzsvērt, ka nevienā no man izvirzītajām apsūdzības epizodēm nav bijis itin nekāda ļauna nodoma. Ja, es atzīstu pieļautās kļūdas saistībā ar degvielas čekiem. Lieta tāda, ka es nejauši iesniedzu kompensācijai čeku, kas bija saistīts ar personīgajām vajadzībām. Un šo naudu jau esmu atmaksājis valsts budžetā. Otrajā gadījumā es palūdzu savu dzīvesbiedri uzpildīt mašīnu par 23 eiro, izmantojot manus rekvizītus, jo tobrīd dienesta pienākumu pildīšanai izmantoju sievas automašīnu. Taču arī šo naudu jau esmu atmaksājis valsts budžetā,” Aldis Adamovičs pastāstīja avīzei „Latgales Laiks”.

Jāatzīmē, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē izskanēja dažādi viedokļi. Savukārt Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule pauda neizpratni, kāpēc tiesībsargājošās institūcijas nav lūgušas sākumā sakārtot "papīrus" un sākušas ar brīdinājumu vai administratīvo sodu.

„Kāpēc uzreiz ir krimināllieta? Man liekas, ka tiesībsargājošās institūcijas sāk ar brīdinājumu, ja nav saskatīta ļaunprātība gadu garumā. Katrs cilvēks var kļūdīties," pauda politiķe.

Jebkurā gadījumā, vēl pirms Saeimas deputātu sēdes sākuma Aldis Adamovičs lūdza savus kolēģus apmierināt Ģenerālprokuratūras pieprasījumu un atcelt viņa deputāta imunitāti.

Otrā epizode. Mājokļa jautājums

Trešā epizode saistīta ar dzīvojamo telpu īres kompensācijām. Kā zināms, Saeimas deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā, ir tiesības saņemt dzīvesvietas īres kompensācijas. No 2015. gada, kad A. Adamovičs pirmo reizi tika ievēlēts Latvijas Republikas Saeimā, viņš īrē dzīvokļi Cēsu ielā.

„Es katru gadu pagarinu līgumu un maksāju par to 450 eiro katru mēnesi. Šajā dzīvoklī es dzīvoju līdz pērnā gada septembrim, kad uz Rīgu atbrauca jaunākais dēls. Savukārt vecākais dēls īrēja dzīvokli citā vietā, un ģimenes apstākļu dēļ es vairākkārt paliku pa nakti pie sava dēla, bet paša īrētajā dzīvoklī Cēsu ielā mitinājās mans otrs dēls. Varu piekrist, ka beidzamajā laikā, varbūt, reti tur uzturējos. Es palieku Rīgā dažas dienas nedēļā. Taču, neskatoties uz to, uzskatot, ka tas ir mans dzīvoklis, kur es glabāju savas mantas, es katru mēnesi turpināju iesniegt kompensācijas. Un es kategoriski nepiekrītu man izvirzītajām apsūdzībām,” atzīmēja politiķis.

KNAB un prokuratūras pārstāvji paziņoja, ka šīs institūcijas saņēmušas informāciju, ka A. Adamovičs reti uzturas minētajā dzīvoklī, kura īre tiek maksāta no valsts līdzekļiem. Pierādījumi gūti A. Adamoviča izsekošanas un telefonsarunu noklausīšanās gaitā septiņu mēnešu laikā.

Taču šeit rodas cits jautājums – kāds bija pamatojums A. Adamoviča izsekošanai? Latvijas likumos nav noteikts, cik ilgs laiks Saeimas deputātam jāuzturas viņa īrētajā dzīvoklī, par kuru maksā valsts.

Ceturtdien (8. oktobrī) Saeimas sēdē tika izskatīts deputāta imunitātes atcelšanas jautājums. A. Adamovičs debatēs teica, ka ir gatavs sadarboties un sniegt paskaidrojumus Ģenerālprokuratūrai. Tāpat deputāts ir gatavs aizstāvēt savu viedokli tiesas ceļā.

Saeima apmierināja Ģenerālprokuratūras pieprasījumu. "Par" izdošanu kriminālvajāšanai balsoja 70 deputāti, savukārt "pret" bija četri un viens deputāts balsojumā atturējās.

Aldis Adamovičs tika ievēlēts XIII Saeimā no apvienības "Jaunā Vienotība” saraksta, joprojām pārstāvot Latgales partiju. Viņš ir otrais parlamenta deputāts, kurš tiek turēts aizdomās krimināllietā par nepamatotu deputātu kompensāciju tērēšanu. Jāatzīmē, ka 12 iesāktos kriminālprocesus par kompensāciju nelikumīgu izmantošanu KNAB bija spiests slēgt nozieguma sastāva trūkuma dēļ.