„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Būvniekam piedraud ar iespējamām soda sankcijām

SIA “Daugavpils ūdens” vadība brīdinājusi būvuzņēmēju SIA “Lagron” par iespējamo soda sankciju piemērošanu sakarā ar atpalikšanu no plānotā būvdarbu grafika, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” Judovkas mikrorajonā turpinās kanalizācijas un ūdensvada cauruļu likšana, lai izveidotu pilnvērtīgu ūdensapgādes sistēmu. Šobrīd maģistrālie tīkli ir izbūvēti gandrīz visās ielās, izņemot Tartakas, Pīlādžu, Elernes, Kooperācijas un Neļķu ielu. Norit aktīvi sūkņu staciju ierīkošanas darbi, savukārt dīķera izbūve zem Daugavas ir gandrīz pabeigta.

Svarīgs posms šī projekta ietvaros ir ielu sakārtošana pēc cauruļu ieklāšanas -- grants un asfalta ceļa seguma ieklāšana, kā arī piegulošās teritorijas labiekārtošana. Arī šie darbi ir uzsākti, tomēr garākajā un dziļākajā Lielajā ielā SIA “Lagron” atpaliek no plānotā grafika. Šajā sakarā “Daugavpils ūdens” vadība neizslēdz soda sankciju piemērošanu būvuzņēmējam.

Projekta vadītājs Edgars Benga „Latgale Laikam” pastāstīja, ka būvdarbu izpildes kavēšanās pamatiemesls ir sarežģītā ģeoloģiskā situāciju vienā no ielām, kur būvdarbus apgrūtina grunts un artēziskie ūdeņi. Tā rezultātā plānoto 12 metru vietā dienā būvnieki vienu brīdi spēja pavirzīties uz priekšu vien par trim līdz četriem metriem. Šādu situāciju nebija varējis paredzēt arī projektētājs.

Lai panāktu darbu izpildi atbilstoši grafikam, būvuzņēmējs ir izskatījis arī iespēju piesaistīt papildu apakšuzņēmējus. Diemžēl piesaistīt papildu darbiniekus nav tik viegli, jo nozarē ir jūtams kadru trūkums. Vēl vairāk situāciju sarežģī Daugavpilī pieaugošā saslimstība ar “Covid-19” un ieviestie papildu ierobežojumi, kā rezultātā daudzi speciālisti atsakās šurp braukt.

Būvdarbi ne uz brīdi nav nedz apstājušies, nedz arī mazinājies to temps. Pašlaik būvnieki cenšas darīt visu, kas ir viņu spēkos, lai šī nepamatotā termiņa pagarinājuma nebūtu, uzsvēra Edgars Benga.

Būvniecības darbus plānots pabeigt līdz šī gada 28. decembrim. Būvobjektu nodošana ekspluatācijā paredzēta līdz nākamā gada 30. martam. Savukārt projekta pilnīga pabeigšana plānota līdz 2023. gada septembrim.

Projekta mērķis ir attīstīt SIA “Daugavpils ūdens” sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabot to pieejamību, kā arī nodrošināt kvalitatīvu dzīves vidi Daugavpils iedzīvotājiem, tai skaitā samazinot apkārtējā vidē novadīto piesārņojumu un ūdenstilpju eitrofikācijas jeb aizaugšanas riskus.

Judovkas rajona iedzīvotāju nodrošināšanai ar centralizētiem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumiem projekta gaitā ir paredzēts izbūvēt jaunus maģistrālos ūdensapgādes tīklus 10,4 kilometru garumā un kanalizācijas tīklus 9,4 kilometru garumā, kā arī ierīkot trīs jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas.

Projekta “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” kopējās izmaksas ir 4 497 790 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

SIA “Daugavpils ūdens” informē, ka no 2020. gada 7. līdz 14. oktobrim klientu pieņemšana klātienē (t.sk. norēķinu kases darbība) tiks veikta tikai pēc iepriekšējā pieraksta, zvanot uz tālruni 62103020.

Ierīkojot pieslēgumu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai, iedzīvotāji var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu. Personas, kurām ir piešķirts maznodrošinātās vai trūcīgās personas statuss, daudzbērnu ģimenes, kā arī 1. grupas invalīdi var rēķināties ar izmaksu segšanu līdz pat 100%, bet ne vairāk kā 3000 eiro viena nekustamā īpašuma pieslēgumam. Fiziskās personas var saņemt atbalstu 55% apmērā no izmaksām, bet ne vairāk kā 1500 eiro viena nekustamā īpašuma pieslēgumam.