„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Daugavpils un Daugavpils novada zoodārzi reklamē cits citu

Daugavpils un Daugavpils novada teritorijā ir vairāki zoodārzi, mini zoodārzi un iestādes, kas saistītas ar dzīvnieku aprūpi un popularizēšanu. Lai palielinātu tajās apmeklētāju skaitu, ir izveidots klasteris, kurā visas minētās iestādes reklamē cita citu. Īstenojot Lauku atbalsta dienesta (LAD) atbalstīto projektu “Daugavpils novada dabas un kultūras vērtību infrastruktūras uzlabošana un popularizēšana”, visās šajā iestādēs tiek izvietoti reklāmas stendi ar informāciju par pārējām tamlīdzīgām vietām.

Projektā iesaistītais „JuRita mini zoo” (Naujenes pagasts) piedāvā lieliski pavadīt laiku kopā ar ģimeni un draugiem, baudot dabas klātbūtni un iepazīstoties ar dažādiem eksotiskiem dzīvniekiem, apmīļojot un pabarojot tos ar zoodārzā iegādāto barību. Mini zoodārzā var aplūkot vairāk nekā 100 dažādus dzīvniekus, tostarp alpakas, lamas, ķengurus/valabijus, kamieli, zebu govis, dambriežus, punduraitas, ļoti retās „Kerri Hill” šķirnes aitas, pundurkazas, Valē melnkakla kazas, Šetlandes un Apalūzas šķirnes ponijus, ēzeļus, zirgus un dažādu šķirņu trušus.


Demenes pagastā parkā „Raptor Park” var aplūkot visdažādākos plēsīgos putnus -- mājas apogu, klinšu ērgli, Bengālijas ūpi, plīvurpūci, Herisa klijānu, karalisko fazānu un daudzus citus gana eksotiskos spārnaiņus, kuru klāsts tiek papildināts. Uz lauka aplokos ganās Eiropas stirnas, īru tinkeru šķirnes zirgi, poniji, kalnu kazas un strausi, būros mitinās truši. Apmeklētājus sagaida koša pāvu saime. Uz “Raptors Park” var droši doties atpūtā ar visu ģimeni.


„Silene Resort & SPA” Skrudalienas pagastā dzīvnieku stūrītī apmeklētajiem iespējams sastapt alpakas Makču un Pikču, trušus, pīles, vistas, jaukās holandiešu pundurkazas Ansīti un Grietiņu, kas apmetušās gleznainā dīķa krastā. Dzīvnieku stūrīti īpaši iecienījušas ģimenes ar bērniem, ļaujot bērniem iepazīt dzīvnieku pasauli aizraujošā veidā -- veidojot kontaktu ar zvēriņiem.


Demenes novada dzīvnieku patversme „Otrā māja” ir īpaša vieta dzīvnieku mīļotājiem, kurā katram viesim ir iespēja iepazīties ar patversmes darbu un tās iemītniekiem. Patversmē var doties pastaigā ar sunīšiem, kā arī pavadīt laiku ar murrājošiem un jautriem kaķīšiem. Iepriecinot patversmes iemītniekus ar savu uzmanību, viesi gūst pozitīvas emocijas un pieredzi. Šī vieta ir īpaši aktuāla tiem, kas plāno adoptēt astaino draugu nākotnē vai tiem, kas to nevar izdarīt, bet labprāt pavada laiku kopā ar dzīvniekiem.


Latgales zoodārza mākslīgajos džungļos rāpo plankumainie pitoni, krastā sauļojas Kaimanu sugas krokodili, dīķī peld sarkanās koi karpas, liānās lēkā jautrie pērtiķi, peld, svilpo, ložņā, lēkā un lido daudzi citi tropu dzīvnieki. Bērniem un pieaugušajiem ir iespēja paglāstīt pūkainos trusīšus, parotaļāties ar mīlīgām jūras cūciņām vai pabarot zivtiņas. Visi zoodārza iemītnieki ir zookultūras dzīvnieki -- neviens no dzīvniekiem nav noķerts dabā un neatrodas nebrīvē. Lielākajai daļai šo dzīvnieku Latgales zoodārzs ir patversme. Latgales zoodārza zinātnieki pēta un saglabā retus Eiropas un Latvijas dzīvniekus: purva bruņurupučus, sarkanvēdera ugunskrupjus un platās airvaboles.

 


Visbeidzot viens no lielākajiem un vecākajiem muzejiem Latgalē -- Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, ne tikai glabā, bet arī reprezentē Daugavpils un Daugavpils novada kultūrvēsturisko un mākslas mantojumu, kā arī sniedz iespēju iepazīt šajā reģionā sastopamās dabas vērtības. Ekspozīcijā “Daugavpils novada daba” ir apskatāmi novadam raksturīgākie floras un faunas pārstāvji, tai skaitā daudzi reti un aizsargājami augi un dzīvnieki, kas iekļauti Latvijas Sarkanajā grāmatā. Diorāmās parādīti novadam raksturīgākie biotopi: skujkoku un jaukto koku meži, aizaugošs ezers un tā piekraste, Daugavas ieleja. Dabas ekspozīcija ir aprīkota ar mikroskopu un binokulāru, ar kuru palīdzību var skatīt mikroorganismus, kas nav redzami ar neapbruņotu aci.

Projekta “Daugavpils novada dabas un kultūras vērtību infrastruktūras uzlabošana un popularizēšana” ietvaros ir uzstādītas arī vairāk nekā 30 brūnās norādes uz dažādiem kultūras un vēstures objektiem.

Trešā projekta aktivitāte ir saistīta ar Ostrovas putnu vērošanas torņa atjaunošanu Višķu pagastā.

Putnu vērošanas torņa rekonstrukcijas rezultātā palielināsies apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi varēs atrasties tornī. Līdz šim tornī droši vienlaicīgi varēja uzturēties pieci cilvēki, pēc rekonstrukcijas to varēs darīt desmit apmeklētāji. Pie torņa tiks izvietota arī vizuālā informācija par putniem, kurus iespējams ieraudzīt no torņa.


Ceturtā un lielākā projekta aktivitāte ir saistīta ar Slutišķu gravu takas izveidi. Šī taka savienos Slutišķu sādžu ar krauju. Tas palielinās abu objektu pievilcīgumu un izmantošanas iespējas, kā arī ļaus tūristiem un vietējiem iedzīvotajiem vienā reizē apmeklēt uzreiz trīs tūrisma objektus - Slutišķu krauju, Slutišķu ciemu un Slutišķu gravas, kas līdz šim vispār nebija pieejamas bez īpašas fiziskās sagatavotības. Mērojot šo taku, varēs iepazīt vairākus biotopus, aplūkot skaisto dabu, unikālo dabas pieminekli “Daugavas vārti” un gravas. Taku papildinās dažādi tiltiņi un kāpnes.


Papildus minētajām projekta aktivitātēm autoceļa Daugavpils - Silenes posmā pie pagrieziena uz Červonku ir uzstādīts informatīvais stends par Vecsalienas muižu, kas aizvien vairāk tiek popularizēta kā tūrisma objekts. Vēl viens stends uzstādīts Daugavas krastā pie Lielbornes muižas. Tādējādi Daugavpils novadā Daugavas krastā ir uzstādīti jau 11 laivotājiem domāti stendi pie nozīmīgākajiem apskates objektiem, sākot ar Lielbornes muižu, beidzot ar Krauju.


Projekta mērķis ir: popularizēt sabiedrībā vietējās dabas skaistumu, putnu daudzveidību, neietekmējot to dabisko dzīves vidi, kā arī uzlabot infrastruktūru dotajos objektos, neradot papildus slodzi uz dabu un tai pat laikā radot iespēju piekļūt dabas objektiem; popularizēt zoodārzu iespējas Daugavpils novadā un audzināt mīlestību pret dzīvniekiem; popularizēt esošos kultūrvēsturiskos un dabas objektus novadā.