„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.0 °C
apmācies

Interjera priekšmetu atjaunošana Aulejas baznīcā

Interjera priekšmetu atjaunošana Aulejas baznīcā

Sen zināms, ka Aulejas pagasts ir latviskākais (latgaliskākais) pagasts Krāslavas novadā. Nedaudz piedomājot, var secināt, ka vairums pagasta iedzīvotāju ir katoļticīgi: Aulejas baznīcu apmeklē ne tikai latvieši, bet arī tie, kam pasē rakstītā tautība ir krievs, baltkrievs vai polis. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka jau ceturto gadu ar projekta “Iedzīvotāji veido savu vidi” atbalstu Aulejas pagasta iedzīvotāji cenšas sakārtot ar ticības lietām saistīto vidi. Ar minētā projekta palīdzību atjaunoti ne tikai centrālie krusti Aulejas pagasta kapsētās, bet arī ciemu un ceļmalu krucifiksi, veikts Aulejas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcas žoga remonts, informē Krāslavas novada pašvaldībā.

Šogad Aulejas draudzes grupa iecerējusi un realizējusi projektu “Interjera priekšmetu atjaunošana Aulejas baznīcā”.

No 2011. gada septembra, kopš Aulejas draudzi apkalpo prāvests Jānis Bečs, dievkalpojumi baznīcā notiek katru dienu: parastās dienās -- no rīta, bet svētdienās un baznīcas svētku dienās -- divpadsmitos dienā. Sešreiz gadā -- Lieldienās, Kunga Debeskāpšanas dienā, Kristus Vissvētā Miesa un Asinis (Sakramenta dienā), Sakramenta nedēļas noslēguma dienā, Vissvētā Jēzus Sirds dienā, Svētās Marijas Magdalēnas svētkos, Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas dienas svētkos – notiek procesijas.

Procesiju tērpi (garās baltās kleitas) uzšūtas 1987.--1988. gadā un vairāk nekā 30 gadu laikā nolietojušās.Ar projekta atbalstu izgatavoti jauni Aulejas baznīcas dievgaldu un balustrādes pārsegi un aizkari, uzšūtas piecas jaunas kleitas procesiju dalībniecēm Aulejas baznīcā.

Šī iecere veicinājusi citu iniciatīvu. Pirms Aulejas baznīcas lielākajiem svētkiem pēc draudzes locekļu ierosmes tika sarīkota baznīcas ģenerāltīrīšanas lielā talka. Jaunie pārsegi, aizkari, galdauti tika izgatavoti un pirmoreiz uzklāti Svētās Marijas Magdalēnas svētkos 22. jūlijā. Jaunās kleitas procesijas dalībnieces uzvilka Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas dienas svētkos 8. septembrī.

Aulejas draudze saka lielu paldies draudzes locekļiem par projekta realizācijā ieguldīto darbu.