„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+5.7 °C
apmācies

Trešās promenādes būvniecības gaitā Daugavpilī uziet senu bruģētu ceļu

Daugavpils cietokšņa apkaimē būvējamās gājēju atpūtas zonas jeb trešās promenādes būvniecības gaitā ir uziets sens bruģēts ceļš, atrasti seni sadzīves priekšmeti, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Jau vairāk nekā mēnesi Daugavas ielā, pie dambja netālu no Daugavpils cietokšņa, norit darbs pie jaunās promenādes izveidošanas, kas stiepsies no dzelzceļa tilta līdz bijušajam futbola stadionam. Šobrīd ir atbrīvota vieta topošajai autostāvvietai, notiek apgaismojuma elektrisko kabeļu ieklāšana, ir uziets sens bruģēts ceļš, atrasti seni sadzīves priekšmeti.

Tā kā darbi tiek veikti vēsturiski nozīmīgā pilsētas daļā, pašvaldība ir noslēgusi līgumu arī ar arheologiem.

Jaunajā promenādē būs uzstādītas dzelzsbetona konstrukcijas, soliņi, krasta nocietinājumi un kāpnes, pa kurām varēs nokāpt pie ūdens. Projekta ietvaros tiks ņemti vērā upes ledus iešanas un plūdu faktori. Vienlaikus ar promenādes būvniecību plānots salabot arī vēsturiskās slūžas un akas pie cietokšņa, kā arī vietu, kur ūdens no aizsarggrāvja tika novadīts tieši Daugavā.

Promenādes būvniecības gaitā līdz ar citiem tūrisma elementiem šeit plānots uzstādīts arī pieminekli krievu inženierim Pāvelam Meļņikovam (1804--1880), kurš, saskaņā ar vēstures avotiem, ir Daugavpils dambja projekta autors.

Krievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Jevgeņijs Koļesņikovs ir paudis gatavību nodrošināt Krievijas līdzfinansējumu pieminekļa uzstādīšanai Pāvelam Meļņikovam.

Kopējais promenādes garums būs gandrīz viens kilometrs. Paredzams, ka tā kļūs par labu papildinājumu gan esošajai infrastruktūrai gar Daugavas upi, gan visam Daugavpils cietokšņa tūrisma kompleksam kopumā.

Šie un citi darbi ļaus paplašināt Daugavpils cietokšņa tūrisma piedāvājumu, sekmējot tūristu plūsmas pieaugumu nākotnē. Objekts ir jānodod ekspluatācijā līdz nākamā gada maijam.