„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Raiņa mājā Berķenelē prezentēs projektu „Rainis un fotogrāfija”

Piektdien, 16. oktobrī pl. 14.00, Raiņa mājā Berķenelē norisināsies šī gada sezonas noslēguma pasākums “Dzīve turpinās”, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils novada pašvaldībā.


Pasākuma gaitā apmeklētāji varēs iepazīties ar fotoizstādi, piedalīties fotoorientēšanās pastaigā, baudīt rudens ābeļdārzu un iesaistīties koka iededzināšanas un krāsu terapijas meistardarbnīcās.


Biedrība Tautas fotostudija “Ezerzeme – F” sadarbībā ar Raiņa māju Berķenelē īsteno projektu „Rainis un fotogrāfija”, kas ļaus sabiedrībai interesantā veidā iepazīt Raiņa dzīvi un daiļradi. Pasākuma gaitā paredzēta projekta rezultātu prezentācija.


Projekta gaitā īstenotas divas lielas ieceres, proti, izveidotas neliela izmēra planšetes individuālām ekskursijām “Orientēšanās Berķenelē” un vizualizēta Raiņa dzeja. Piedalīties projektā tika aicināti fotogrāfi no visas Latvijas. Atsaucās fotogrāfi no Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Daugavpils, Ilūkstes, Naujenes, Viļakas un Ogres.

 

Daudzi fotogrāfi apmeklēja Raiņa māju Berķenelē, meklēja un fotografēja interesantas detaļas telpās vai ārpusē. Šīs fotogrāfijas izmantotas A4 formāta planšetēm “Orientēšanās Berķenelē”, kas tiks piedāvātas muzeja apmeklētājiem, lai ekskursiju Raiņa mājā padarītu aizraujošāku.

Savukārt jūnijā tika izsludināts fotokonkurss “Raiņa dzejolis fotogrāfijā”, kurā iesūtīti vairāk nekā 30 autoru darbi, no tiem 23 darbi nodrukāti uz ūdens izturīgā foto planšetēm, pievienojot attiecīgas Raiņa dzejoļa rindas.

Projekta autore Ilze Onzule stāsta, ka šo fotomateriālu varēs izmantot ilgtermiņā, organizējot pasākumus muzejos vai skolās. Katra planšete būs kā fotodarbs, kuru var izmantot kā interjera dekoru.

Uz pasākumu 16. oktobrī ir aicināti visi fotogrāfi un ikviens interesents, kas vēlas aplūkot Raiņa dzeju fotogrāfijā. Fotogrāfijas plānots izvietot  Raiņa mājas Berķenelē dārzā. Pasākumā laikā tiks izmēģinātas fotoorientēšanās planšetes, tāpēc ikviens varēs pārbaudīt savas novērošanas spējas un salīdzināt savu redzējumu ar fotogrāfu veikumu.


Projektu „Rainis un fotogrāfija” finansiāli atbalstījusi Latgales reģiona attīstības aģentūra, Valsts Kultūrkapitāla fonds un AS “Latvijas valsts meži”, piešķirot 500 eiro orientēšanās planšetu un fotokonkursa “Raiņa dzejolis fotogrāfijā” darbu izdrukai.