„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.7 °C
skaidrs laiks

Arheologi sākuši Garnizona kapu izpēti

Aizvadītajā nedēļā ar asistentu un pašvaldības SIA “Labiekārtošana-D” darbinieku atbalstu arheologi Guntis Zemītis un Rūdolfs Brūzis uzsāka Garnizona kapu izpēti vietā, kur šī gada pavasarī uzņēmumam “Labiekārtošana-D”, veicot teritorijas attīrīšanu jaunu apbedījumu ierīkošanai, zemes virskārtā tika atklātas kultūrvēsturiskas vērtības, munīcija un cilvēku kaulu fragmenti.

Garnizona kapu attīrītā teritorija ir dažādiem vēstures laikmetiem piederošu jauktu apbedījumu zona. Daļa no tiem nāk no 19. gadsimta, bet otra daļa ir radusies 20. gadsimta sākumā. Nav izslēgts, ka šeit var atrasties arī Otrā pasaules kara laika masu apbedījumi. Dažas no neskartajām mirstīgajām atliekām ir apbedītas zārkos, kas ir vērsti uz rietumiem, bet citiem nav kulta apbedījumu pazīmju.

Lielāko daļu objektu, kas tika atrasti zemes virskārtā, arheologi paņēma klasificēšanai un izpētei, kā arī turpmākai apbedīšanai. Tomēr, ņemot vērā apbedījumu stihisko raksturu, būs ļoti grūti veikt precīzu vēsturisko analīzi. Šim nolūkam pašvaldība mēģinās iegūt kapsētas vēsturisko skiču kopijas no Krievijas arhīviem.

Ņemot vērā visus apstākļus, pagaidām pilsētas dome sliecas uz to, lai pārtrauktu turpmākus civilos apbedījumus šajā teritorijā. Nākotnē, iespējams, šeit izdosies izveidot nekropoli, uzstādot agrākajā vietā pieminekļus un kapakmeņus, kurus uzņēmums “Labiekārtošana-D” uzglabā savā bāzē.

Mirušo mieru bez vajadzības nevajadzētu traucēt -- apbedījumi būtu jāatstāj savā vietā, bet kapu teritorija jālabiekārto, šādu pārliecību paudis arheologs Guntis Zemītis.

Vēsturnieks uzskata, ka kapu teritorija būtu sakārtojama un saglabājama kā savdabīgs memoriāls, bez liekas rakšanas un pārapbedīšanas. Noņemtie pieminekļi pēc teritorijas labiekārtošanas būtu jāatved atpakaļ un jāuzstāda kapsētas teritorijā. Savukārt kapenes, kuras ir atsegušās jaunu apbedījumu ierīkošanas gaitā, būtu jāsakārto, lai tām būtu liegta piekļuve un tās izskatītos vizuāli baudāmas.

Garnizona kapos joprojām darbojas diennakts videonovērošanas kameras, un pašvaldības policija reaģē uz aizdomīgu cilvēku klātbūtni šajā teritorijā.