„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+12.8 °C
apmācies

Paaugstinātu noēnojumu konstatē piecām pārvada tuvumā esošām mājām

Ekspertīžu rezultātā secināts, ka jaunā Smilšu ielā uzceltā satiksmes pārvada izbūves rezultātā piecām mājām vai dzīvokļiem insolācijas jeb saules apgaismojuma līmenis neatbilst būvnormatīvam, preses konferencē Daugavpils domē žurnālistus informēja domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.


Pārējiem īpašumiem noēnojums pēc gaisa pārvada izbūves palicis atbilstošs būvnormatīviem un pretendēt uz kompensāciju pēc šī kritērija to īpašnieki nevarēs. Savukārt trokšņu un piesārņojuma līmeņa noteikšanas ekspertīžu rezultāti patlaban vēl tiek gaidīti.

Pēc visu ekspertīžu rezultātu saņemšanas, ņemot vērā arī skata tiesības, pašvaldība veiks pārvada ietekmēto īpašumu novērtēšanu, lai noteiktu to vērtību pēc objekta izbūves un iespējamo kompensācijas apmēru. Ekspertīžu rezultāti ļaus pašvaldībai precīzāk aprēķināt kompensāciju apmēru, izvairīties no nepamatotu kompensāciju izmaksas un Valsts kontroles pārmetumiem šajā sakarā, uzsvēra Igors Prelatovs.


Kompensāciju apmēram jābūt pamatotam ar speciālistu aprēķiniem. Pašvaldībai ir jāsaglabā vienlīdzības princips. Pilsētā līdz šim ir īstenoti dažādi projekti. Visi tie ir īstenoti pilsētas iedzīvotāju interesēs, tādēļ nebūtu pareizi radīt precedentus, kad kompensācijas tiek izmaksātas nepamatoti vai nepamatotā apjomā, uzsvēra domes priekšsēdētājs.

Pašvaldībā ir saņemti kopumā 17 iesniegumi no jaunizbūvētā gaisa pārvada tuvumā esošo māju iedzīvotājiem, kuru tiesības aizskartas projekta realizēšanas gaitā, palielinājies noēnojums un pasliktinājies skats no logiem. Trīs māju īpašniekiem ir pretenzijas par to, ka būvniecības procesā radīto vibrāciju rezultātā māju sienas ir saplaisājušas.

Lai transporta mezgls sasniegtu savu galveno mērķi un atslogotu pilsētas galveno transporta artēriju -- 18. novembra ielu, nepieciešams izbūvēt savienojumu arī ar Kandavas ielu pilsētas centrā. Tādēļ pašvaldības deputāti atbalstījuši līdzekļu ieplānošanu Komunālās saimniecības pārvaldes budžetā būvprojekta izstrādei Smilšu un Smiltenes ielas ceļu pārvada turpinājumam, kas savienos Kandavas un Smiltenes ielu.

Konkursā par būvprojekta izstrādi ir uzvarējusi piegādātāju apvienība “BVT”. Būvprojekta izstrādei nepieciešamā summa ir 422 810 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Minētā naudas summa tiks sadalīta uz diviem gadiem -- puse 2021. gadā un puse 2022. gadā.