„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
skaidrs laiks

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija – starta punkts mērķtiecīgiem jauniešiem

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) studē daudz radošu, mērķtiecīgu un talantīgu jauniešu, kuri savu nākotni saredz Latgalē – izvēlas te palikt pēc vidusskolas absolvēšanas, iegūst labu izglītību un jau kā profesionāli savas jomas speciālisti izvēlas palikt un strādāt reģionā. Kvalitatīvas gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas ir pamats, uz kurām balstoties, jaunais speciālists var veiksmīgi strādāt izvēlētajā nozarē. Par savu izvēli studēt RTA, kas ir bijis pareizais lēmums jau no pirmās studiju uzsākšanas dienas, stāsta RTA Ekonomikas un pārvaldības fakultātes 3. kursa students (studiju programma „Uzņēmējdarbība”, specializācija „Mārketinga sektora vadītājs”), RTA Studējošo padomes vadītājs un RTA Bruņinieka titula ieguvējs SANDIS PROMS no Daugavpils novada Višķiem, kurš absolvējis Špoģu vidusskolu.

Sandis ir viens no tiem aktīvajiem jauniešiem, kurš jau sen zināja, ka nevēlas doties studēt prom no Latgales uz Rīgu, jo ir savas dzimtās puses patriots, kurš vēlāk iegūtās zināšanas un enerģiju ieguldīs tieši Latgales izaugsmē. Kopā ar citiem Špoģu vidusskolas jauniešiem piedaloties RTA Ēnu dienā, Sandis, vēl būdams vidusskolnieks, saprata, ka tieši RTA ar savu studentisko atmosfēru, atsaucīgajiem docētājiem ir tā vieta, kurā viņš vēlas pilnveidoties. Arī iespēja studēt to, kas pašu interesē, – mārketingu – bija svarīgs faktors, izvēloties augstākās izglītības iestādi.

“Man vajag būt kustībā, patīk dažādi izaicinājumi, tāpēc izvēlējos studēt mārketingu, jo šo tēmu nedaudz jau biju iepazinis, mācoties vidusskolā. Manuprāt, mārketings ir reklāmu māksla. Tu esi māksliniecisks cilvēks, kurš visu laiku domā, kā atrisināt dažādas problēmas, piemēram, kā pārdot šo maisiņu, ja to neviens nepērk. Uzskatu, ka mārketings ir jauniem izaicinājumiem bagāta joma, kas jo aktuāla kļuvusi mūsdienu digitālajā laikmetā, kad bez sociālajiem tīkliem nevaram iztikt,” stāsta Sandis.

Lai arī iespēja iziet praksi būs tikai nākamajā semestrī, jaunietis jau tagad zina, ka vēlas papildināt savas iemaņas digitālā mārketinga jomā, turklāt piedāvājumi iziet praksi esot gan Rēzeknē, Jēkabpilī, gan arī Rīgā. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā teorētiskās zināšanas tiek pielietotas praktiski, arī piedaloties konkursos, konferencēs u.c. Studiju laikā Sandis kopā ar RTA rektori profesori Ivetu Mietuli, RTA Biznesa un sabiedrības procesu pētniecības institūta vadošajiem pētniekiem un studentiem piedalījās otrajā starptautiskajā zinātnes kongresā “SMART SOCIETY 2019”, kas notika Polijas pilsētā Čenstohovā. Šī kongresa laikā pirmo reizi tika rīkots biznesa ideju konkurss studentiem. RTA studentu veikums tika atzinīgi novērtēts, piešķirot vienu no trim nominācijām – “Labākais sociālais projekts”. Sandis atzīst, ka tā bija lieliska iespēja gūt jaunas atziņas, sadarbības iespējas, būt starptautiskā vidē un iepazīt poļu kultūru.

Jau uzsākot studijas 1. kursā, Sandis parādīja sevi no labākās puses – piedaloties 1.kursu studentiem veltītajos RTA Rozes svētkos un pārliecinot žūriju par savām ģitārspēles un improvizācijas prasmēm, viņš ieguva Bruņinieka titulu. “Daudzi jau smējās – tikko aizbrauci uz Rēzekni, jau pirmajā dienā piedalies un uzvari. Sajūtas bija foršas. Kad uzstājos, jau jutos tā, it kā būtu kopā ar savu otro ģimeni. Uzskatu, ka Rozes svētkiem akadēmijā ir jābūt vienmēr, jo tā ir skaista akadēmijas tradīcija. Dalība šajos svētkos ļoti palīdz jaunajam studentam iejusties akadēmijas vidē, kļūt atpazīstamam docētāju un citu studentu vidū. Man tas deva pozitīvu iedvesmas lādiņu darboties,” atceras Sandis. Arī turpinot studijas, jaunietis pierādīja, ka ir šī titula cienīgs, – spēj veiksmīgi savienot studijas ar dažādām ārpusstudiju aktivitātēm – darbojoties RTA Studējošo padomē, viņš organizēja dažādus pasākumus gan studentiem, gan arī Latgales vidusskolēniem, piedalījās RTA Informācijas dienās un citos pasākumos, vadīja Ekonomikas un pārvaldības fakultātes studējošo pašpārvaldi, devās RTA reklāmbraucienos.

Sandis divus gadus ir bijis Jauniešu Saeimas dalībnieks. “Tas ir interesants projekts, kurā jaunieši var gūt zināšanas par to, ko ikdienā dara deputāti un kā tiek pieņemti lēmumi valstī, tāpat arī dalība šajā projektā ir iespēja gūt pieredzi, kā izteikt un argumentēt savu viedokli, lai citi jaunieši to saprastu un atbalstītu,” viņš stāsta. Gūtā pieredze dažādos projektos un konkursos, veiksmīga darbošanās Ekonomikas un pārvaldības fakultātes studējošo pašpārvaldē un RTA Studējošo padomē ļāva Sandim apzināties, ka viņš spēj būt labs līderis, kurš var paveikt daudz, ja viņam ir laba komanda. Šajā studiju gadā Sandis tika ievēlēts par RTA Studējošo padomes vadītāju. Sevi raksturojot, viņš atklāja, ka ir prasīgs, patīk ģenerēt idejas, ievēro termiņus, plāno savu un citu laiku, ir atbildīgs un izteikts līderis, kuram svarīgs komandas darbs. Kā galvenos mērķus, ko vēlētos īstenot, esot jaunajā amatā, Sandis izvirzīja: uzlabot Studējošo padomes darba kvalitāti, lai tā būtu efektīvāka (lai par konkrēto jomu atbildīgs nav tikai virziena vadītājs un viņa vietnieks, bet darba grupa); vairāk iesaistīt ārzemju studentus RTA dzīvē; Studējošo padomes darba organizācijā ieviest brainstorm jeb prāta vētras, lai katrs var izteikt savu viedokli, dalīties ar idejām.

Sandis Proms ir aktīvs jaunietis arī savā dzimtajā Višķu pagastā – darbojas biedrībā “Lauku studija”, īstenojot projektus, kas saistīti ar pasākumu apskaņošanu, un veicot sociālo uzņēmējdarbību. “Palīdzam reģioniem, precīzāk – apskaņojam pasākumus Daugavpils novadā. Par darbu neņemam lielu naudu, vairāk strādājam cilvēku labā,” saka jaunietis. Biedrība arī piedāvā bez maksas bērniem apgūt dažādu mūzikas instrumentu spēli. Vēl Sandis Višķos spēlē arī jauniešu grupā “Out Core”, kas iepriekš bija zināma ar nosaukumu “Mažors” (pērn grupa uzvarēja Daugavpils rīkotajā rokmaratonā), ir pilnveidojis sava dīdžeja prasmes, turklāt kopš pavasara darbojas Latvijas Radio Latgales studijas raidījuma “Pīci breinumi 2.0” veidošanā.

“Kāpēc talantīgie jaunieši aizbrauc prom no Latgales? Viss slēpjas iespējās – gan darba, gan izklaides. Daudzi man ir teikuši, ka jābrauc uz Rīgu, ka tur būs darbs lielā un perspektīvā firmā. Cilvēki uz to arī uzķeras. Jā, Rīgā ir vairāk darbavietu un piedāvājumu, tomēr uzskatu, ka, ja cilvēks vēlas ko sasniegt, tad nav svarīgi, kur viņš atrodas. Viss ir atkarīgs tikai no katra paša,” uzskata mērķtiecīgais jaunietis.

RTA Studējošo padomes vadītājs Sandis Proms, soli pa soli kāpj arvien augstāk pa karjeras kāpnēm. Viņš ir labs piemērs tam, ka jau studiju laikā ir iespējams profesionāli pilnveidoties un ka nevajag doties uz galvaspilsētu, lai iegūtu kvalitatīvu augstāko izglītību, jo visu nepieciešamo jaunajam profesionālim spēj sniegt arī reģionālā augstākās izglītības iestāde, kas spēj nodrošināt pilnvērtīgas jauniešu izaugsmes iespējas.

Raksts tapis sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju