„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Naujenes kultūras centrā apskatāma Dzintras Žvagiņas fotoizstāde “Aiz loga”

Kopš pirmdienas Naujenes kultūras centrā, Locikos, Muzeja ielā 6, ir apskatāma fotogrāfes Dzintras Žvagiņas fotogrāfiju izstāde “Aiz loga”, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils novada pašvaldībā.

Aizraujošā un interesantā fotoizstāde ir par laiku, kad sakarā ar “Covid-19” izplatību nācās sadzīvot ar dažādiem ierobežojumiem un liela daļa cilvēku izjuta nopietnus savas brīvības ierobežojumus.

Dzintra Žvagiņas dzimtā pilsēta ir Jelgava, kurā viņa arī atradās brīdī, kad Latvijā tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis, slēgtas robežas, cilvēki sāka distancēties un pašizolējās savās mājās, dzīvokļos. Tāpēc šī fotogrāfiju sērija tapa Jelgavā.

“Logi ir kā saskarsmes vieta, cilvēki pa tiem vēro ārā notiekošo, es kā fotogrāfe redzu un fiksēju, kas aiz tiem notiek. Logi ir tas, kas vieno un tai pašā laikā -- šķir. Fotografējamie atrodas iekšā -- fotogrāfs ārpusē. Tai pašā laikā tiek ievēroti visi ārkārtējā stāvokļa noteikumi, kad nav saskarsmes un saziņa notiek ar telefona palīdzību,” par izstādes tapšanu stāsta Dzintra Žvagiņa.

Neskatoties uz izolēšanos, neērtību, bailēm, -- dzīve aiz logiem turpinās. Cilvēki svin svētkus, gaida bērniņa nākšanu pasaulē, rada jaunus darbus. Fotogrāfijās ir redzama modes māksliniece, kas šajā laikā tērpu šūšanu ir nomainījusi pret aizsargmasku šūšanu. Trīs paaudžu ģimene, kas dzīvo vienā mājā, uzņemta Lieldienu rītā, kur jaunākie rūpējas par senioriem, lai viņi labi justos šajā laikā.

Otrajās Lieldienās ir uzņemts pāris, kam izveidots trušu ciematiņš un viņi maskās gatavojušies sagaidīt apmeklētājus -- bet šajā gadā tas nenotika. Vējainā dienā nofotografēta meita ar tēvu, kur tēvs spēlē meitai saksofonu. Cilvēki arī šajā laikā svinēja dzimšanas dienas, tikai šaurā ģimenes lokā. Viena no gaviļniecēm bija arī Keita, kura svinēja savu 19 gadu dzimšanas dienu, un viņai tika pasniegta torte ar 19 svecītēm.

“Manā fotosērijā ir iemūžināti ne tikai tie, kas šo laiku pavadīja mājās, bet arī tie, kas veica savu darbu. Tā katrs logs izstāsta kādu šī brīža stāstu, un šo stāstu ir daudz vairāk nekā desmit, to ir tik daudz, cik ir logu,” saka Dzintra Žvagiņa.

Kopumā fotogrāfe ir iemūžinājusi 85 logu stāstus, 208 cilvēkus, 19 kaķus, 12 suņus, trusi, balodi un zirgus. Izstādē aplūkojami 35 no tiem.

Fotogrāfiju izstāde “Aiz loga” Naujenes kultūras centrā būs skatāma līdz 23. novembrim.