„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Cietoksnī par 350 000 eiro restaurēs 7. bastiona eskarpa sienu

Daugavpils cietoksnī ar Kultūras ministrijas piesaistītā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu tiks atjaunota 7. bastiona vaļņa eskarpa siena, darbu izmaksas tiek lēstas 350 000 eiro apmērā, „Latgales Laiku” informēja Kultūras ministrijā.

Bastiona eskarpa sienas restaurācija līdz ar Ministru kabineta 27. oktobrī pieņemto lēmumu iekļauta darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” projektā “Rīteiropas vērtības” pēc tam, kad no dalības projektā atteicies viens no tā partneriem – Aglonas bazilikas draudze. Projekta kopējās izmaksas šīs izmaiņas neietekmēs.

7. bastions ir zemes nocietinājums ar valni un aizsardzībai un munīcijas glabāšanai domātām pazemes telpām iepretī Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. Eskarps ir no lieliem akmens bluķiem izbūvēta siena, ko ierīko aizsargvalnī uz pretinieka pusi. Vairākās vietās to sabojājušas koku saknes, tā ir izskalota hidroizolācijas trūkuma dēļ. Eskarpa sienas bojājumi šobrīd rada riskus vaļņa konstrukcijas stiprībai, cietokšņa apmeklētāju drošībai, kā arī negatīvi ietekmē pieminekļa vizuālo izskatu.

Sienas atjaunošanas rezultātā bastions iegūs pievilcīgāku izskatu, kā arī būs iespējams apmeklētājiem nodrošināt jaunu ekskursijas maršrutu pa cietokšņa aizsarggrāvi, gar eskarpa sienu, kas iepriekš nebija iespējams drošības apsvērumu dēļ.

Daugavpils cietokšņa kopējā platība ir 150 hektāri un tajā atrodas aptuveni 80 ēkas. Šobrīd stabilu apmeklētāju plūsmu visa gada garumā nodrošina Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, taču tiek domāts par iespējām izmantot cietokšņa kompleksa pilno potenciālu, atjaunojot tajā esošās tukšās ēkas un pilnveidojot tūrisma un kultūras piedāvājumu.

Projekta “Rīteiropas vērtības” gaitā Daugavpils cietoksnī šobrīd tiek atjaunota Inženieru arsenāla ēka, kur plānots izveidot Tehnikas un industriālā dizaina centru. Ar Kultūras ministrijas atbalstu piesaistīts valsts un ERAF finansējums arī jaunas promenādes izbūvei pie Daugavpils cietokšņa Daugavas ielā, kur paredzēts izveidot gandrīz kilometru garu atpūtas zonu.

Projektā “Rīteiropas vērtības” kopā notiek sešu kultūras mantojuma objektu atjaunošana. Šobrīd turpinās darbs pie Vecticībnieku kultūras mantojuma centra un radošo darbnīcu izveides Slutišķu sādžā. Jau pabeigta un apmeklētājiem atvērta ekspozīcija “Pī vīna golda” Krāslavas pils kompleksa Amatu mājā. Tur iekārtota arī gleznotāja Valentīna Zlidņa piemiņas istaba, tiek organizētas Krāslavas amatnieku un mākslinieku darbnīcas un meistarklases. Projekta gaitā notiek arī Ludzas pilsdrupu konservācija, izveidota jauna skatu platforma un papildināts ekskursiju piedāvājums. Tāpat tiek veikti Preiļu pils saglabāšanas darbi, nomainot ēkas logus un durvis, kā arī siltinot jumtu un sienas.

Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē ar augstu simbolisko vērtību un devumu vietējās, nacionālās un eiropeiskās identitātes stiprināšanai, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus ilgtspējīgai ekonomiskās izaugsmes veicināšanai reģionā.

Projekta “Rīteiropas vērtības” kopējās izmaksas ir 6 980 495 eiro, tostarp 4 971 603 eiro -- ERAF finansējums, 244 539 eiro -- valsts budžeta dotācija un 583 091 eiro -- projektā iesaistīto pašvaldību līdzfinansējums.