„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Berķeneles ēku kompleksā izveidota amatu darbnīca „Klēts”

Īstenojot Latvijas--Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projektu „Amatniecība bez robežām”,
Raiņa mājā Berķenelē senās klēts ēkā izveidota amatu darbnīca „Klēts”, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils novada pašvaldībā.

Atjaunošanas darbu gaitā ēkai ir nostiprinātas sienas, sakārtots jumts, durvis, logi un iekštelpas. Radošo darbnīcu telpu atjaunošanu veica SIA “Defass-D”, autoruzraudzību nodrošināja SIA “Vertti”, bet būvuzraudzību – AS “Būvuzņēmējs Restaurators” .

Ēkas pirmajā stāvā saglabāsies senās klēts gaisotne, notiks dažādi pasākumi un meistardarbnīcas, aicinot apgūt seno amatu prasmes. Tiks arī deponēti dažādi amatniecības priekšmeti, kas glabājas Raiņa mājas krājumā un turpmāk būs pieejami apskatei plašākai publikai. Telpu interjera izveidē plānots izmantot dažādus senus priekšmetus, kas tiks restaurēti un iegūs otru elpu.

Projekta vadītājs, Latvijā pazīstams arhitekts Ēriks Cērpiņš atzīst, ka šajā objektā bija svarīgi saglabāt seno garu un neko nesabojāt. Būtiskākā iejaukšanās bijusi ēkas pamatu stiprināšana. Ēkas iekštelpās ir ierīkotas vēl vienas kāpnes, lai varētu ērti nokļūt amatu darbnīcā, kas atradīsies otrajā stāvā. Blakus darbnīcai būs arī izstāžu zāle. Pirmajā stāvā, kur izveidota daudzfunkcionāla telpa dažādu pasākumu rīkošanai, izveidots vējtveris, kuram izgatavotas jaunas durvis senlaicīgā stilā.
Saglabājušās klēts oriģinālās ārdurvis, kurām, pēc arhitekta teiktā, ir liela kultūrvēsturiska vērtība.

Daugavpils novada Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne uzsver, ka restaurācijā pielietotas metodes, kas bijušas saudzīgas šim piemineklim, maksimāli izmantoti materiāli, kas atbilst Pliekšānu dzīves laikam. Ēkas iekšpusē sienas un griesti apšūti ar dēļiem, kas netiks krāsoti. Tuvākajā nākotnē šī ēka kļūs par jaunu kultūrvietu Daugavpils novadā.

Raiņa mājas Berķenelē direktore Inese Bērziņa šo darbnīcu sauc par amatniecības “minilaboratoriju”, kur iecerēts apmeklētājus iepazīstināt ar vilnas, kaņepju un linu diegu izgatavošanu, vilnas izstrādājumu un auduma izgatavošanu, kā arī šūšanas tehnikām. Šajā darbnīcā visu gadu būs pieejamas stelles un šujmašīnas, tiks darināti tērpi, apmeklētāji varēs mācīties aust, šūt, tamborēt un izšūt. Apmeklētājiem amatu darbnīca „Klēts” durvis varētu vērt nākamā gada pavasarī.

Projekta mērķis ir veicināt amatniecības attīstību, sekmējot jaunu kopīgu produktu un pakalpojumu radīšanu, izmantojot pieejamos vietējos resursus un tradicionālās prasmes, kā arī atbalstīt amatniekus uzņēmējdarbības uzsākšanā un veicināšanā. 

Projektu „Amatniecība bez robežām” īsteno Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar piecām Latgales pašvaldībām, diviem sadarbības partneriem no Krievijas un Uzņēmējdarbības attīstības fondu. Tā kopējais budžets ir gandrīz 800 000 eiro. Daugavpils novada daļa tajā ir 61 500 eiro.

Projekts paredz arī keramikas un metālapstrādes darbnīcas izveidi Daugavpils cietokšņa 8. bastiona pulverpagrabā, Lūznavas muižas kaltuves attīstību Rēzeknes novadā, Balvu amatnieku mājas attīstību, Andrupenes lauku sētas kokapstrādes un metālapstrādes darbnīcas attīstību un Amatnieku mājas attīstību Pleskavas apgabala Porhovas rajonā.