„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+17.9 °C
nedaudz mākoņains

APTAUJA - VAI ZIEMASSVĒTKU UN JAUNĀ GADA SVINĪBĀM JĀROTĀ PILSĒTA?

„Protams, ka pilsētai jātērpjas Ziemassvētku rotā. Lai arī tagad ir kluss laiks koronavīrusa dēļ, kad cilvēki labprātāk paliek mājās, svētkus nedrīkst atņemt. Pagājušā gada rotājumi gluži labi noderēs arī šogad, protams, ja peles tos nav sagrauzušas. Savukārt jaunu rotājumu iepirkšanu ārkārtējās situācijas laikā es uzskatu par nelietderīgu naudas izšķiešanu. Mūsu vecāki gadiem ilgi izdaiļoja Ziemassvētku eglīti ar vecajiem rotājumiem, bet Ziemassvētki un Jaunais gads tāpēc jau nepalika sliktāki. Tieši pretēji – šie rotājumi ir saglabājuši un vēl joprojām rada svētku noskaņojumu. Tāpēc galvenā ir gaisotne, nevis dārgi rotājumi,” savu viedokli pauž Ņina.

„Katru gadu Daugavpils tiek ietērpta skaitā svētku rotā, man patīk un tas rada jauku svētku noskaņu. Ja ir iespēja, var iegādāties arī jaunas rotas. Būs taču skaisti – cilvēki nāks, skatīsies. Taču, izrotājot pilsētas centru, nedrīkst aizmirst arī mikrorajonus, -- arī tiem nepieciešams svētku spožums. Cik var noprast, tad par dārgu naudu nopirktās Ziemassvētku karietes tiks novietotas daudzos pilsētas rajonos – cilvēki taču dzīvo visur, ne tikai centrā. Katrai paaudzei un savi tikumi un principi, tāpēc rotājumu jautājumā ir grūti rast pareizo risinājumu, bet es uzskatu, ka rotājumu iegāde nav tik nozīmīgs pasākums, lai diskutētu vai spriedelētu par tā lietderību, -- tāpat viss tiks izlemts, mums neko nejautājot,” saka Svetlana.

„Pagājušajā gadā pilsēta bija skaisti izrotāta, man patika. Košas krāsas, lukturīši. Var nopirkt arī jaunas rotas, bet kas gan šajā ārkārtējā situācijā ies uz tām skatīties, kad ir bail lieku reizi iziet uz ielas. Agrāk man patika pastaigāties pa pilsētu, taču tagad, koronavīrusa dēļ, cenšos to darīt pēc iespējas retāk. Un arī svētkos diezin vai došos pilsētas ielās. Daugavpils ir jāizrotā, bet ir svarīgi, cik daudz naudas pilsētā tam var atļauties tērēt,” savās domās dalās Staņislavs.

„Kā rotāja līdz šim, tā lai rotā arī šogad. Taču es tagad mazāk dodos uz pilsētu, vairāk laika pavadu mājās, un diezin vai Ziemassvētkos un Jaunajā gadā speciāli braukšu uz centru, lai apskatītu jaunos rotājumus. Pērn devāmies pastaigās pa pilsētu, bet šogad, visdrīzāk, nekur nebrauksim, turklāt tagad tas ir visai bīstami. Tāpēc es uzskatu, ka ir nelietderīgi tērēt 300 000 eiro jaunām dekorācijām pilsētai, kura ir gluži kā izmirusi,” saka Ivans.

„Manuprāt, ka būs gana labi, ja pilsētu izrotās tāpat kā pagājušajā gadā. Arī tad, ja cilvēki nepulcēsies kopā, nebūs tik lielu pūļu kā agrāk, viņi tāpat priecāsies par Ziemassvētku rotājumiem. „Spuldzīšu” karietes iegāde par 130 000 eiro ir strīdīgs jautājums, droši vien, tad jau ir labāk nopirkt īstu karieti un svētkos to izgaismot. Es nevēlos, lai vēlāk atklājas, ka nauda, kas bija paredzēta sociāli svarīgiem projektiem, iztērēta pilsētas rotāšanai. Un kāda jēga pirkt vienu karieti un to novietot pilsētas centrā? Ja jau tik ļoti gribas karietes, tad jau tās jānoliek arī citos Daugavpils mikrorajonos, jo svētku noskaņai jābūt ne tikai pilsētas centrā,” saka Jadviga