„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Paej malā, „Covid-19”! Daugavpilī gatavojas Ziemassvētkiem!

Tuvojas visiem tik mīļais Ziemassvētku laiks un ilgi gaidītais Jaunais gads. Tas ir laiks, kad ikdiena, rutīna paliek otrajā plānā, un itin visi dzīvo brīnišķīgo svētku gaidās.

Tā ir vienmēr bijis, un tā būs. Un tikai kino ļaunais Grinčs var nozagt bērniem un pieaugušajiem Ziemassvētkus un Jauno gadu. Taču reālajā dzīvē viss ir citādi. Un pat „Covid-19” nespēj mums atņemt ticību Ziemassvētku brīnumam.

Tā ir iegājies, ka pirms Ziemassvētkiem Daugavpils iezaigojas jaunās krāsās. Un ar katru gadu šī burvju valstība kļūst aizvien plašāka. Ja agrāk svētku rotā tērpās tikai Vienības laukums, tad tagad gandrīz ikvienā pilsētas centra stūrītī var sastapt kaut ko brīnišķīgu un neparastu. Galvenais ir gribēt to saskatīt.

Arī 2020. gads nebūs izņēmums -- šogad Ziemassvētki un Jaunais gads Daugavpilī aizritēs burvju pasakas zīmē, un šī grandiozā scenārija īstenošana turpinās. Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jakovska atzīmēja, ka šogad svētku virpulī tiks „ierauta” gan pilsētas centrālā daļa, gan tās mikrorajoni.

„Darba grupa strādā gana aktīvi,” saka Līvija Jankovska, „mēs visi saprotam, ka 2020. gads mums bija īsts pārbaudījums. Šis ir sarežģīts laiks mums visiem, taču tas nebūt nav iemesls ļauties grūtsirdībai un liegt sev izbaudīt Ziemassvētku burvību. Tieši tāpēc, ņemot vērā visus apstākļus, mēs nolēmām radīt mūsu pilsētā pasakainu gaisotni. Un, ja decembrī vēl joprojām nedrīkstēs pulcēties kopā, tad ikvienam no mums būs iespēja doties pasakainā Ziemassvētku un Jaungada ceļojumā pa Daugavpili.”

Saskaņā ar jau izstrādāto koncepciju, šogad pilsētas parki un skvēri tiks ietērpti īpašā rotā. Dubrovina parkā būs pasaku kariete, bet kokos un alejās mirgos burvju uguntiņas. Jauns ietērps taps arī daugavpiliešu un pilsētas viesu iecienītajam selfiju rāmim.

Dubrovina parkā būs ziemas valstība, savukārt A. Pumpura skvērā -- brīnišķīga ziedu pļava ar neredzēti skaistiem dzīvniekiem. Pie Daugavpils galvenās egles Vienības laukumā „izaugs” pasaku mežs. Jāpiebilst, ka šogad eglei būs arī jauns ietērps.

Jauna rota tiek gatavota arī Slavas skvēram. Pateicoties daudziem simtiem košu un krāsainu uguntiņu, pasaka ienāks arī Jaunbūvē.

Protams, pārvērtīsies arī Daugavpils centrālās ielas un „guļamrajoni”, kā arī mūsu pilsētas pērle – cietoksnis.

Atklāsim jums lielu noslēpumu – baudot Ziemassvētku un Jaungada gaisotni Vienības laukumā, beidzot varēs iedzert karstvīnu, nogaršot piparkūkas un ne tikai tās. Tas būs iespējams, pateicoties vietējiem uzņēmējiem, kuri atsaucās pašvaldības aicinājumam.

Vai tiešām kādam varētu būt iebildumi pret to, ka Daugavpilī ienāk Ziemassvētku pasaka?.. Izrādās, ka tādi ir.

Nesen sociālajā tīklā „Facebook” bija publiskots aicinājums pašvaldībai -- naudu, kura paredzēta pasaku karietes (kopā ar zirgiem) iegādei, atdot maznodrošināto pilsētnieku un senioru vajadzību nodrošināšanai. Runa ir par aptuveni 130 tūkstošiem eiro. Un šai idejai ir atbalstītāji. Savukārt Līvija Jankovska ir pārliecināta, ka šis priekšlikums nav nekas cits kā populisms. Vēlēšanās skaļāk iebļauties un saņemt vēlamo „like” skaitu.

„Mēs neesam pret senioriem. Un pilsētas dome ir sniegusi līdz šim un arī turpmāk sniegs atbalstu mūsu pensionāriem un citām pilsētnieku kategorijām. Vēlos pateikt (ja kāds vēl nezina), ka Daugavpilī sociālā palīdzība ir vislabākā Latvijā, un sociālajam atbalstam no pilsētas budžeta tiek piešķirti miljoni. Taču es gribu arī jautāt – vai tiešām īpašu uzmanību un ievērību ir pelnījuši tikai mūsu seniori? Ar ko gan ir sliktāki mūsu bērni, jaunatne? Kāpēc mums būtu jāatņem svētki viņiem?

Es pieļauju, ka kādam šogad būs iespēja Ziemassvētkos un Jaunajā gadā aizbraukt no pilsētas uz ārzemēm, taču vairākums paliks Daugavpilī. Vai tiešām mums pašiem sev jānozog Ziemassvētki, Jaungada gaisotne, ticība brīnumam? Es to nekad neatbalstīšu. Ikviens ir pelnījis atrast savu Ziemassvētku, Jaunā gada pasaku, un Daugavpilī pilsētniekiem un viesiem šī iespēja noteikti būs.

Vai zināt, ka palīdzība var būt dažāda, -- sociāla, materiāla, psiholoģiska utt. Mēs visi taču ļoti labi saprotam, ka tieši pozitīvas emocijas iedveš mūsos cerību, ka viss būs labi.”

Ziemassvētki un Jaunais gads Daugavpilī būs! Un mūsu pilsētu jau decembrī, par spīti šim negantajam vīrusam, piepildīs priecīgas brīnuma gaidas.