„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Mobilajā aplikācijā baudāms „Rotko lifts”

Aizvadītās nedēļās nogalē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā bija aplūkojama multimediāla ekspozīcija “Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts”, kas SAN aplikācijā pastāvēs vairākus gadus.

Ginta Gabrāna veidotā “Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts” ir virtuāla skulptūra, kas no 20. novembra ir redzama visā Daugavpilī ar papildinātās realitātes aplikāciju SAN. Skulptūras centrs ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, kas kā izteikta vertikāle ir redzama no visām vietām desmit kilometru rādiusā un var kalpot par sava veida kompasu vai orientieri Rotko centra atrašanai.

Atrodoties 100 metru rādiusā ap Marka Rotko mākslas centru, aplikācijā SAN ieslēdzas virtuālais lifts uz stratosfēru, un skatītāja skatupunkts sāk celties uz augšu -- virs Rotko centra, virs pilsētas, un paceļas līdz stratosfērai 50 kilometru augstumā.

Ap centrālo asi, Rotko kosmisko liftu, vijas spirāles ar mākslīgā intelekta ģenerētām Rotko gleznu motīvu kompozīcijām. Par pamatu mākslīgā intelekta neironu tīkla apmācībai ir izmantoti Rotko gleznu attēli. Stratosfērā “Rotko lifts” noslēdzas ar apaļu caurspīdīgu orbitālo galeriju, kurā ir īpašas ar mākslīgo intelektu ģenerētas gleznas.

Multimediālās ekspozīcijas baudīšanai nepieciešams viedtālrunis ar tajā instalētu bezmaksas aplikāciju SAN. Lejuplādēt aplikāciju var vietnē www.san.lv

Objekts tapis publiskās mākslas programmas „Kopā” ietvaros. Programmu īsteno Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, to finansē Kultūras ministrija.