„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Šmakovkas muzejā izaicinājumus pārvar ar humoru

Šmakovkas muzejs ir viens no savdabīgākajiem un neparastākajiem tūrisma objektiem ne tikai Daugavpilī, bet arī visā Latvijā. Tas iepazīstina ar Latgales kulinārā mantojuma tradīcijām, kā arī ar reģiona vēsturi. Tāpat kā citas kultūras iestādes un tūrisma objekti, arī Šmakovkas muzejs “Covid-19” pandēmijas laikā saskāries ar jauniem izaicinājumiem. Tos pārvarēt lieliski izdodas jaunajiem Šmakovkas muzeja speciālistiem Viktoram Andruškevičam, Raivim Malnačam un Imantam Kornijenko.

Jau četrus gadus Šmakovkas muzejs Daugavpilī interaktīvā un neparastā veidā tūristus no tuvām un tālām vietām iepazīstina ar Latgales reģiona vēsturisko attīstību caur tradicionālā stiprā dzēriena -- šmakovkas prizmu. Muzejs reizē popularizē gan reģiona kulināro mantojumu, gan arī vēsturi, valodu un kultūru, tādā veidā laužot dažādus stereotipus.

Tieši tāpat kā citus tūrisma objektus un kultūras iestādes, arī Šmakovkas muzeja darbību ietekmēja “Covid-19” izplatības izraisītā ārkārtējā situācija valstī. Arī Šmakovkas muzejs martā slēdza durvis apmeklētājiem, tomēr darbs muzejā neapstājās ne uz mirkli. “Pirmās ārkārtējās situācijas laikā mēs pievērsāmies saimnieciskām lietām – veicām darbam nepieciešamos pirkumus,” stāsta Šmakovkas muzeja ekspozīcijas vadītājs Viktors Andruškevičs, “vēl mēs uzrakstījām projektu, ko iesniedzām Latgales kultūras programmai. Tā komiski sanāca, ka projektu mēs uzrakstījām pirmā “Covid-19” viļņa laikā, bet realizējām īsi pirms otrā viļņa. Mūsu projektu “Latgales šmakovkas ceļš” apstiprināja aprīlī. Augusta beigās, septembra sākumā mēs apbraukājām sešus šmakovkas ražotājus un ar šmakovku saistītus tūrisma objektus Latgalē – bijām Šmakovkas laboratorijā Silenē, Latgales kulinārā mantojuma centrā Krāslavā, Kandžas muzejā Kaunatā, Maizes muzejā Aglonā, Šmakoukas muzejā Gaigalavā un Latgales Šmakovkas dedzinātāvā Malnavā. Septītais objekts esam mēs paši. Projekta ietvaros tika izveidots tūrisma maršruts un foto izstāde “Latgales šmakovkas ceļš”. Izstādē ir iespēja iepazīties ar visiem 7 tūrisma objektiem.” Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus un nelielo Šmakovkas muzeja telpu kapacitāti, izstādes atklāšanas pasākums otrdien, 24. novembrī, notika tiešsaistes formātā, ko ikviens varēja vērot Šmakovkas muzeja sociālajā vietnē Facebook.com.

Jau pirmās valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā Šmakovkas muzeja speciālisti īpaši pievērsās aktivitātēm sociālajos tīklos, lai nepazaudētu sabiedrības interesi par Šmakovkas muzeju. Viktors stāsta: “Turpinājām strādāt pie muzeja atpazīstamības sociālajos tīklos. Mēs izveidojām pāris video intervijas ar vietējiem šmakovkas ražotājiem. Nezinu, vai tas bija šīs mūsu aktivitātes rezultāts, bet vasaras periodā mūs apmeklēja rekordliels tūristu skaits.”

“Jūlijā un augustā mums bija pāri 4000 apmeklētāju,” uzsver Raivis Malnačs, “un pa 100 ekskursijām. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, apmeklētāju skaits vasarā pieauga par apmēram 23%.”

Šmakovkas muzeja vadītājs Viktors Andruškevičs uzskata, ka vasaras laikā attīstījies iekšējais tūrisms pa Latviju. Vietējo tūristu skaits pieaudzis ne tikai Latgalē, bet arī daudzviet citur Latvijā. Tomēr ierobežojumi vairāk ietekmējuši galvaspilsētu, kur galvenokārt viesojas ārzemju tūristi.

“Šajā “Covid-19” laikā apmeklētāji nepārtraukti jokoja par dezinfekciju ar šmakovku,” saka Viktors, “tad mēs smējāmies, ka apmeklējuma sākumā ir ārējā dezinfekcija, bet beigās iekšējā dezinfekcija jeb degustācija. Mūsu muzejs ir veltīts stereotipiem un dažādiem jociņiem apvītai tēmai. Reizēm jau tie joki apnīk. Tāpēc arī radās ideja par plakātiem ar “Neviens vairs...”. Tie apmeklētāju jautājumi un joki lielākoties jau ir vienādi. Ideja radās, kad internetā ieraudzījām līdzīgu kāda  Krievijas teātra akciju. Mēs nolēmām uztaisīt līdzīgu foto izaicinājumu.”

Pirms nedēļas sociālajā vietnē Facebook.com Šmakovkas muzejs aizsāka foto izaicinājumu “Neviens vairs...”. Tā ietvaros tika publicētas  fotogrāfijas, kurās Šmakovkas muzeja speciālisti rokās tur plakātus ar komiskiem uzrakstiem no muzeja ikdienas, piemēram, neviens vairs neaiztiek eksponātus ar rokām; neviens vairs nejautā, cik maksā bezmaksas bukleti; neviens vairs nejautā, vai es dzenu šmakovku.

“Īstenībā to jautājumu un joku ir daudz vairāk. Apmeklētāji bieži joko, ka mums ir ļoti grūts darbs, ka mums ir paveicies ar darba vietu,” saka Raivis Malnačs.

Jāpiebilst, ka puiši regulāri saskaras ar dažādām komiskām situācijām. Iepriekš, kad Šmakovkas muzejā par gidu strādājis gados vecāks vīrietis, bieži vien pēc ekskursijām dāmas viņam atstājušas savu telefona numuru. “Man arī ir gadījušies tādi pāris interesanti apmeklētāji, kopā ar kuriem esam pavadījuši brīvo laiku pēc darba,” atklāj Viktors, “kādai apmeklētājai gan es palūdzu kontaktus (smejas), un mēs turpinām komunicēt. Viņa strādā tiesu medicīnas jomā un mēs smejamies, ka tikai te – Šmakovkas muzejā, var satikties ekspozīcijas vadītājs un cilvēks, kurš strādā ar līķiem (smejas).”

“Strādājot ar Šmakovkas muzeja apmeklētājiem, jābūt labai humora izjūtai. Laba humora izjūta papildina šo darbu un vienmēr palīdz būt uz laba viļņa,” uzsver Raivis Malnačs.

Viktors atzīst, ka katrs apmeklētājs un grupa uzskata, ka viņi ir īpaši, un tiešām ir jāstrādā tā, lai viņi justos īpaši. “Mūsu uzdevums ir censties, lai cilvēki no šejienes aiziet apmierināti ar Šmakovkas muzeja apmeklējumu. Manuprāt, mūsu lielākā misija ir atstāt labu iespaidu par Daugavpili, lauzt kādu stereotipu un pastāstīt par šmakovku,” norāda Viktors Andruškevičs.

Visi trīs puiši ieguvuši izglītību un iepriekšējo darba pieredzi atšķirīgās jomās, tomēr, strādājot Šmakovkas muzejā, viņiem izdodas lieliski papildināt citam citu. Arī apmeklētāji, kuri bieži vien dalās savos stāstos un pieredzē, palīdz papildināt Šmakovkas muzeja vēstījumu.

Izrādās, ka Šmakovkas muzeju regulāri apmeklē arī sabiedrībā pazīstamas personas. “Pie mums šogad bija tieslietu ministrs, bija arī Lauris Reiniks, mūziķis Jānis Krīvēns,” atceras Viktors, “ar tieslietu ministru Jāni Bordānu bija komiska situācija. Es vadīju ekskursiju grupai, un redzu, ka gar stendiem iet Bordāna kungs. Aizvedu savu grupu uz pēdējo zāli, kur jau bija citi cilvēki. Gribēju pajokot, sakot – kas te paspējis atvest tieslietu ministru! Tie cilvēki, kuri jau bija zālē saka – viss kārtībā, viņš ir ar mums. Izrādās, tā bija ministra ģimene.”

Tā kā valdība lēmusi par stingrāku ierobežojumu ieviešanu 12 Latvijas pašvaldībās, uz laiku apmeklētājiem kultūras un tūrisma iestādes būs slēgtas. Tomēr Šmakovkas muzeja speciālisti Viktors, Raivis un Imants ir apņēmības pilni un plāno aktivitātes jau nākamajam gadam. “Ierobežojumu laikā strādāsim pie attīstības,” saka Raivis Malnačs, “plānosim Šmakovkas festivālu. Jau izstrādāta koncepcija. Cerams, ka nākamajā gadā būs iespēja to īstenot. Tāpat ceram, ka nosvinēsim arī Šmakovkas muzeja 5 gadu jubileju, jo šogad palikām bez dzimšanas dienas.”