„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Daugavpils cietokšņa apkaimē uziet divas akas

Labiekārtojot Daugavas labo krastu, Daugavpils cietokšņa apkaimē celtnieki atseguši divas no sarkaniem ķieģeļiem mūrētas konstrukcijas, par kurām līdz šim nav bijis nekādas informācijas.

Daugavpils domes Attīstības departamenta vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins savā „Facebook” profilā pauž varbūtību, ka uzietās gandrīz mistiskās akas nodrošinājušas ūdensapgādi. No tām ūdens pa pazemes caurulēm ticis iepumpēts Ūdens paceļamās ēkas tvertnē un tālāk piegādāts visām cietokšņa militārajām ēkām.

Cietokšņa ūdensapgādes sistēma tikusi būvēta 19. gadsimta 60. gados, bet Ūdens paceļamās ēkas celtniecība tika pabeigta 1866. gadā.

Vecajās cietokšņa kartēs ir redzamas trīs akas krastmalā. Par tām līdz šim nebija nekādas informācijas. Patlaban tiek domāts, kā atsegtās mūrētās konstrukcijas saglabāt un eksponēt.

Pirms kāda laika Daugavpils cietokšņa apkaimē topošās gājēju atpūtas zonas jeb trešās promenādes ierīkošanas laikā uziets arī sens bruģēts ceļš.

Jaunā promenāde stiepsies no dzelzceļa tilta līdz bijušajam futbola stadionam. Tajā būs uzstādītas dzelzsbetona konstrukcijas, soliņi, krasta nocietinājumi un kāpnes, kas vedīs pie ūdens. Vienlaikus ar promenādes būvniecību plānots salabot arī vēsturiskās slūžas un akas pie cietokšņa, kā arī vietu, kur ūdens no aizsarggrāvja tika novadīts tieši Daugavā.

Promenādes būvniecības gaitā līdz ar citiem tūrisma elementiem šeit plānots uzstādīt pieminekli krievu inženierim Pāvelam Meļņikovam (1804--1880), kurš, saskaņā ar vēstures avotiem, ir Daugavpils dambja projekta autors.

Promenādes kopējais garums būs gandrīz viens kilometrs. Paredzams, ka tā kļūs par labu papildinājumu gan esošajai infrastruktūrai gar Daugavas upi, gan visam Daugavpils cietokšņa tūrisma kompleksam kopumā.  Objektu plānots nodot ekspluatācijā līdz nākamā gada maijam.