„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

APTAUJA : Sejas maskas bērniem no septiņu gadu vecuma – „par” un „pret”

Latvijas valdība ir lēmusi, ka bērniem no septiņu gadu vecuma jāvalkā sejas maskas gan skolā, gan sabiedriskajā transportā. Avīzes „Latgales Laiks” reportiere aptaujāja vietējos iedzīvotājus, lai uzzinātu viņu viedokli šajā jautājumā.

„Šo lēmumu uztveru negatīvi, jo, pirmām kārtām, uzskatu, ka sejas maskas nav efektīvas, otrkārt, bērni ieelpo savu izelpoto ogļskābo gāzi, bet viņi vēl ir mazi un plaušas vēl attīstās. Uzskatu, ka šis lēmums nav bērnu labā. Mēs apmeklējam bērnudārzu, mums vēl neliek valkāt maskas, bet, ja tā būs, es vairs nevedīšu savu mazuli uz bērnudārzu – paliksim mājās. Likt lietot sejas maskas bērniem no septiņu gadu vecuma -- tas ir nepārdomāts lēmums. Pat man maskā ir grūti elpot un kļūst slikti, kad tā ilgi jāvalkā, ko tad lai saka par maziem bērniem,” savu viedokli pauž Anželika.

„Lai valkā – sargā sevi pats, tad Dievs tevi sargās! Uz mūsu veikalu nāk cilvēki bez noteiktas dzīvesvietas, policija saka, ka viņi ir inficēti, viņiem par visu un uz visiem nospļauties, turklāt šo veikalu apmeklē arī bērni. Tāpēc labāk ir uzvilkt masku, nekā pakļaut sevi riskam. Bērni nāk uz veikalu, valkā maskas un nepauž sašutumu. Ar bērniem un pusaudžiem ir mazāk problēmu nekā ar pieaugušajiem, jo tieši pieaugušie ir neapmierināti, ka jāvalkā sejas maska, savukārt bērni pilda noteikumus. Dažkārt pieaugušie uzvedas agresīvi, viņiem nav iespējams pierādīt, ka sejas maska ir jāvalkā, lai pasargātu sevi un citus. Mēs taču nezinām, kādi cilvēki staigā apkārt, ar ko viņi slimo utt. Es darbā valkāju sejas vairogu – tā ir ērtāk nekā maskā, taču tas ir darbā. Varbūt ar laiku izdomās bērniem kaut ko ērtāku, kas cilvēkos neizraisīs tik lielu sašutumu,” saka Nataļja.

„Es iebilstu pret masku valkāšanu bērniem, jo viņu elpošanas orgāni attīstās, nepieciešams skābeklis, bet maskas tā elpošana ierobežo. Ir briesmīgi tik daudzas stundas sēdēt sejas maskā. Pat man, pieaugušam cilvēkam, ir grūti, pastāvīga maskas valkāšana rada diskomfortu, bet kā ir bērniem – viņi taču skrien, lēkā. Un kā tad būs sporta stundās pēc aktīvām slodzēm? Vai bērniem jāslāpst nost? Likumu pieņēma, to rūpīgi neapsverot. Protams, cilvēks pie visa pierod, taču es uzskatu, ka pastāvīgi lietot sejas maskas, kuras samazina uzņemtā skābekļa daudzumu, nav veselīgi. Ir veselīgi doties dabā un elpot svaigu gaisu – par to jau sen runā un raksta, bet tagad visi staigājam maskās, tāpēc nedomāju, ka tas nāk par labu veselībai, jo īpaši pilsētā. Saprotams, kas maskas jānēsā, lai nesaslimtu, bet bērniem jāstiprina imunitāte, nevis jāslēpjas no visām briesmām. Kāda tad būs mūsu nākamā paaudze?” savu viedokli pauda Oksana.

„Kāpēc bērnam jāmokās maskā, mēs taču arī tās noņemam. Turklāt es neesmu dzirdējusi, ka bērni slimotu ar „kovidu”. Zinu, ka slimo pieaugušie, bet par bērniem nav dzirdēts. Lai tad visi sēž mājās un mācās attālināti, bet vienam no vecākiem lai maksā asistenta algu, jo daudzi bērni paši netiks galā ar mācībām, pievērsīsies spēlēm, turklāt viņiem vēl ir grūti tikt galā ar datortehnoloģijām. Bērnam būs grūti visu dienu nosēdēt sejas maskā. Turklāt es nedomāju, ka šīs maskas pilnībā pasargā no „kovida”. Varbūt kādu daļu vīrusu aiztur, bet mēs tos atkal ieelpojam un pastāvīgi nēsājam līdzi šajā maskā, ja tā jālieto ilgāku laiku. Iespējams, sejas vairogs laiž garām vīrusus, tas nav hermētisks, bet, ja tas būtu hermētisks, tad tajā noslāptu,” saka Gaļina.

„Lai lieto maskas tāpat kā visi – ar ko viņi atšķiras no mums, mēs taču tās lietojam. Vai arī lai sēž mājās, mācās attālināti, tāpat kā mēs. Varbūt jaunākajās klasēs arī neslimo ar „kovidu”, taču esmu dzirdējis, ka mājās ir slimojuši skolēnu vecāki un bērni atnesuši šo slimību uz skolu, saslimusi skolotāja, un tad karantīnā visa klase. Jādara tā, lai skolotājām nekur nebūtu jāiet un jāslimo – tad viņas varēs mācīt arī attālināti, bet, ja saslimst kāda skolotāja, bez pedagoga paliek visa klase. Ir dzirdēts, ka skolotāji saslimuši un bijuši karantīnā. Turklāt no skolas var atnest slimību uz mājām, vecākiem, un, ja saslims māmiņa, tad saslims visi. Lai visi valkā sejas maskas. Uzvelc un – uz priekšu!” saka Staņislavs.