„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Kā Daugavpilī top Ziemassvētku brīnums

Tuvojoties Ziemassvētkiem un gadu mijai, Daugavpils ir ietērpta svētku rotā. Kā ierasts, krāšņi izrotāts Vienības laukums un pilsētas galvenā Ziemassvētku egle, Rīgas iela, pilsētas parki un svēri. Kā ir tapis šis Ziemassvētku brīnums, “Latgales Laiks” lūdza pastāstīt vienu no šī gada Ziemassvētku noformējuma idejas autorēm, pilsētas galvenās mākslinieces vietnieci Līgu Čibli.

Daugavpili rotā kilometriem virteņu un miljoniem lampiņu

-- Pēdējos gados pilsētā liela uzmanība tiek veltīta tās sapošanai Ziemassvētkiem un gadumijai, paredzot šīm vajadzībām arī nepieciešamo finansējumu. Atbildīgā personas rūpējas par to, lai pilsēta labi izskatītos gan naktī, gan arī dienā.

Katru nedēļu lielajā Adventes vainagā tiek iedegta viena svece. Viens no svētku dekoriem šogad ir mūsu pilsētas un karaliskais simbols – lilija. Zaru kompozīcijas Adventes vainaga formā ir izvietotas arī pie apgaismes stabiem Rīgas ielā. Tā kā šī gada Ziemassvētku noformējuma koncepcija ir “Pasakainie Ziemassvētki”, pilsētas galvenās egles noformējumā ornamentālo tēmu ir nomainījis “zelts” un “sudrabs” -- “princešu tēma”. Viens no jaunajiem Ziemassvētku noformējuma objektiem -- Vasaras dārzs, ir tapis Andreja Pumpura skvērā. Tur lido tauriņi un ir uzziedējušas puķes un “atlidojis” Pegazs, ideju realizēja SIA “ONE green”. Uz Vasaras dārzu ir pārcēlušies arī Ziemassvētku dekori -- Latvijā sastopamo dzīvnieku gaismas figūras, kuru autors ir mākslinieks Ivo Folkmanis.

Pilsēta ar katru gadu kļūst aizvien krāšņāka. Gandrīz katrā pilsētas mikrorajonā ir uzstādīta Ziemassvētku eglīte. Šogad jaunu svētku noformējumu iegūs arī Slavas skvērs, Domes skvērs un Dubrovina dārzs, Rīgas ielas “Eņģeļu kaskāde”..

Lai arī precīzi to pagaidām neviens nav saskaitījis, Daugavpili šogad rotā kilometriem virteņu, kurās deg vairāki miljoni lampiņu. Tikai šogad pilsētas galvenajai eglei iegādātās astoņas jaunās virtenes katra ir 240 metrus gara, savukārt katrā virteņu metrā ir 10 lampiņas. Turklāt tās ir tikai viena veida virtenes – pilsētā tādu ir daudz.

Man šogad ir bijis gods būt par savdabīgu šo svētku diriģenti. Sākumā viss šis brīnums ir izdomāts un uzlikts uz papīra gan vizuāli, gan naudas izteiksmē, pēc tam saskaņots ar pašvaldības vadību. No dažām idejām gan ir nācies atteikties ierobežotā finansējuma dēļ. Cerams, ka nākamgad Ziemassvētku brīnumu izdosies padarīt vēl krāšņāku, turpinot papildināt to ar jauniem gaismas elementiem,” piebilst L. Čible.

Realizēt mākslinieku ieceres dzīvē un izrotāt pilsētu svētkiem šogad ir palīdzējusi SIA “Derex” un SIA „Labiekārtošana D”. Pašvaldības rīkotajā konkursā uzvarējusī SIA “Derex” šogad ieguva tiesības izrotāt ar gaismas virtenēm Vienības laukumu, pilsētas galveno Ziemassvētku egli, Rīgas ielu, kā arī visus pilsētas parkus un skvērus. Viņiem arī jānodrošina, lai degtu visi gaismas dekori pilsētas ielās.

Dzīvē viss nav tik slikti kā dažkārt šķiet

SIA “Derex” pārstāvis Vladimirs Gladiševs “Latgales Laikam” atklāja, ka šobrīd darbi rit saskaņā ar grafiku un tuvojas noslēgumam. Pabeigt pilsētas izpušķošanu Ziemassvētkiem un gadu mijai uzņēmuma pārstāvji plāno pat pirms noteiktā termiņa.

-- Šis darbs mums ir ļoti nozīmīgs, jo Daugavpils ir mūsu dzimtā pilsēta un mēs gribam sniegt pilsētas iedzīvotājiem, it sevišķi bērniem, jaunajām un topošajām māmiņām prieku, lai, neskatoties uz “Covid-19” ierobežojumiem, cilvēki sajustos kaut nedaudz priecīgāki un saprastu, ka dzīvē viss nav tik slikti kā dažkārt šķiet.

Darba gaitā ir bijuši arī tādi starpgadījumi, kad nav bijis īsti skaidrs, kur tad tajā vai citā vietā gaismas elementus vispār ir iespējams pieslēgt. Taču ir liels gandarījums, ka visas šīs nestandarta situācijas ir izdevies atrisināt un gaismiņas pieslēgt.

Liels gandarījums ir arī par visiem saviem kolēģiem, ka spējām saliedēties un savlaicīgi un kvalitatīvi izpildīt uzdevumu.

Ievērojot aktuālās drošības prasības, daugavpilieši un pilsētas viesi var doties pastaigā pa izrotāto Rīgas ielu un Vienības laukumu, iegriezties Andreja Pumpura skvērā, Dubrovina parkā, kur šogad ir iemirdzējušies "retro" lukturīši un “gaismas stīgas”, citos pilsētas parkos un skvēros, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā, kur ikdienas no pl. 10.00 līdz 22.00 ir apskatāma instalācija “Muzeja baltā pasaka”. Skaisti Ziemassvētku rotājumi izveidoti arī teritorijā pie Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola.

Komentāri

16.12.2020 22:54
Kaspars
Paldies par skaisto pilsētu.