„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+13.8 °C
apmācies

Subates katoļu draudzes rosība pirms svētkiem

Subates mazpilsēta ir bagāta ar triju konfesiju dievnamiem. Viena no ēkām -- katoļu baznīca -- atrodas pašā pilsētas centrā, tā ir celta 1831. gadā no laukakmeņiem. Baznīcas zvanu tornis ir izvietots atsevišķi un tajā draudzes notikumus un svētkus iezvana divi zvani. Viens no zvaniem pirms diviem gadiem ir piedzīvojis savu otro piedzimšanu -- tas tika izņemts no baznīcas pagrīdes, kur to kara laikā noslēpa un paglāba draudzes locekļi. Draudzē kalpo prāvests Andrejs Skadiņš.

Ierobežojumi sakarā ar koronavīrusa epidēmiju ir skāruši arī draudžu dzīvi un norises. Pēc pavasara notikumiem daudzi draudzes locekļi atzina, ka ir noilgojušies pēc dievnama klātienes apmeklējuma, pēc savstarpējām tikšanās reizēm. Protams, cilvēks var lūgties mājās un to arī dara, tomēr dievnamā var izjust kopību, drošību, apgarotību un stiprināties ticībā.

Jau vairākus gadus līdz ar pirmo Adventi draudzes dievkalpojumi notika draudzes mājā, lūgšanu telpā. Siltumā, cits citam līdzās, altāra tuvumā draudzes locekļi vēl vairāk jutās kā ģimene. Pēdējos gados telpu un ēkas drošību, ka arī siltumapgādi apdraudēja telpas krāsns, kas bija kritiskā stāvoklī. Visu šo gadu draudze vāca līdzekļus krāsns atjaunošanai. Pateicoties lūgšanām, draudzes locekļu ziedojumiem un Ilūkstes novada pašvaldības atbalstam šogad novembrī jau ir tapusi jauna krāsns. Pēc krāsns pārbūves ir radusies nepieciešamība kosmētiski izremontēt visu lūgšanu telpu. Tā nu ir sanācis, ka šogad ierobežojumu dēļ draudzes dievkalpojumi lūgšanu telpā nevarētu notikt, tādēļ remontdarbi ir tieši laikā.

Ir pēdējā Adventes laika nedēļa, draudzei jāsakopj dievnams Ziemassvētkiem. Par eglītēm ik gadu parūpējas draudzes vecākais Sergejs Ščedrovs, kopā ar Edvīnu Ražinski un Kristapu Averjanovu tika liktas eglītes, iekārtota Betlēme. Draudzes katehēte Diāna Timofejeva ikdienā rūpējas par dievnama labiekārtošanu, organizē kopīgu sakopšanu. Tiek dalītas oblātes ģimeņu Ziemassvētku vakaram.

Kādi novēlējumi ir tapuši šajā laikā? Edvīns Ražinskis novēl, lai pēc iespējas ātrāk varētu noņemt maskas, lai droši varētu satikt svētkos savus bērnus, mazbērnus, radiniekus. Cerams, ka Lieldienās tas būs iespējams. Diāna Timofejeva atzīst, ka ļoti pietrūkst draudzes kora, iespējas dziedāt kopā, jo īpaši svētkos. Sergejs Ščedrovs novēl visiem būt iecietīgākiem citam pret citu, mīlēt un būt mīlētiem.

Ierobežojumi valstī liek mums visiem pārskatīt savas prioritātes, novērtēt to, kas ir bijis pašsaprotams, bet nu nav pieejams, saudzēt, priecāties un prast pateikties par tām bagātībām, ko saņemam no Dieva kā dāvanu. Jēzus Bērniņš drīz piedzims! Lai mums prieka trīsas sirdī, jauka svētku rosība, gaidot šo notikumu. Saposīsim mājokļus un, vēl jo vairāk, -- savu iekšējo pasauli.