„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Aptauja: Ziemassvētki -- gaišu cerību un vēlējumu laiks

Ziemassvētki un Jaunais gads ir kopā ar mums jau kopš bērnības -- laika, kad mēs visi gaidījām brīnumu, burvību, pasaku. Svētki ar serpentīnu, eglīšu rotām, sudrabotu lietutiņu, zeltītiem svētku rotājumiem, baltu un pūkainu sniegu – šo sarakstu var turpināt gandrīz bezgalīgi. Arī tad, ja kādam Ziemassvētkos vai Jaunajā gadā būs jāstrādā, svētku noskaņojums tāpēc neizgaisīs. Gadumijas svētku priekšvakarā avīzes „Latgales Laiks” reportiere jautāja cilvēkiem, ko viņiem nozīmē Ziemassvētki un Jaungads un viņi šajos gaišajos svētkos grib novēlēt sev un visiem Latgales iedzīvotājiem.

„Šis ir laiks, kad tiek apkopoti aizvadītā gada rezultāti, novērtēts paša paveiktais un – vai ir sasniegti nospraustie mērķi. Kādi ir bijuši šķēršļi, panākumi, kļūdas, secinājumi. Ziemassvētki ir klusi svētki ģimenes lokā, kur tu sajūti tuvu cilvēku siltumu un atbalstu. Savukārt Jauno gadu mēdz sagaidīt dažādi. Visi ir aizņemti, gatavojoties svētkiem. Meklē eglīti, eglīšu rotājumus, dāvanas, ko nolikt zem eglītes. Bērni raksta vēstules Salavecim un satraukti gaida svētkus. Arī es rakstu, taču ne jau Salavecim. Es rakstu vēstuli sev. Tā pat nav vēstule, bet gan manu vēlmju, uzdevumu un mērķu saraksts jaunajam gadam. Jaunais gads – man tas ir svinības lielā kompānijā, kurā mēs visi kopā svinam savas uzvaras un aizmirstam aizejošā gada sliktos brīžus. Taču šogad būs jārīko tiešsaistes ballīte sociālajos tīklos. Priecāsimies, dejosim un sveiksim cits citu caur ekrāniem un monitoriem! Domājiet labas domas! Tam nav ierobežojumu! Novēlu, lai jaunajā gadā mēs varētu spiest cits viens otram roku, apskauties un bažīgi neskatīties uz visām pusēm. Laimi, veiksmi, veselību! Brīnišķīgi svētki – Jaunais gads, gaidām tevi! Nāc ātrāk!” sveic Alekss Kovals.

„Man Jaunais gads ir bērnības svētki. Man patīk rotāt eglīti, savu māju – svētku gaisotnē tā kļūst vēl jaukāka, un vair4s nav svarīgi, kas notiek ārā. Jaunais gads ir dāvanu laiks. Man ļoti patīk dāvināt un redzēt priecīgas sejas. Arī mandarīniem ir bērnības smarža, tie galdā ir vienmēr. Bet, kad pulkstenis sit divpadsmit, paceļam glāzes, kā arī noteikti ir jāpaspēj iedomāties vēlēšanos. Es joprojām, gluži kā bērnībā, ticu, ka tā piepildīsies. Šajos brīžos es vienmēr redzu, kā mirdz laimē man tuvu un mīļu cilvēku sejas. Tas ir miera un harmonijas brīdis. Savukārt Ziemassvētki ir brīnišķīgs laiks, kad sirdi piepilda brīnuma gaidas… Un šis brīnums notiek! Mīļie draugi! Lai Jaunais gads atnes tikšanās prieku un smaidus, lai piepildās sapņi un vēlēšanās. Lai katra diena atnes jaunas labas vēstis, bet katra jauna vēlēšanās ir gaiša. Un lai vienmēr līdzās ir tuvi un mīļi cilvēki,” sveic Gaļina Bobiļova.

„Ziemassvētki ir Kristus dzimšanas diena. Man šie svētki ir svēti. Protams, sapulcējas kopā visa ģimene, iededzam svecītes, vakariņojam. Jaunais gads ir skaista pasaka, pilsēta tērpusies svētku rotā, debesis izgaismo salūts. Vecajā gadā es atstāju visus aizvainojumus, dusmas, kas sakrājušās gada ritējumā, un Jauno gadu sagaidu ar labām domām, noteikti gaišās drēbēs un pulksten divpadsmitos iedomājos vēlēšanos, kuru jaunajā gadā noteikti piepildās. Vēlu visiem jaunajā gadā labklājību, veselību un – esiet labestīgāki un iecietīgāki cits pret citu! Veiksmi visos darbos, un lai tie sagādā prieku visiem cilvēkiem!” sveic Oksana Daņilova.

„Man Ziemassvētki ir klusi ģimenes svētki kopā ar tuviniekiem. Žēl, ka ļoti bieži laika apstākļi mūs nelutina ar sniegu, jo lielas sniegpārslas, kuras, virpuļojot, krīt zemē, vislabāk saskan ar šiem gaišajiem un tīrajiem svētkiem. Jaunais gads man, pirmām kārtām, asociējas ar mātes dzimšanas dienu. Tā ir sanācis, ka abi šie svētki sakrīt. Un, protams, svētku eglīte, daudzkrāsainas virtenes, uguņošana un šampanietis! Visiem vēlu jaunajā gadā veselību, pacietību pašreizējā sarežģītajā situācijā, neļauties provokācijām, daudz daudz laimes un mīlestības!” sveic Igors Oļeņins.

„Man ziemassvētki ir ģimenes svētki, svinīgi un mierīgi. Mēs visi kopā sanākam pie svētku galda, apdāvinām cits citu, pēc tam dodamies kopā uz baznīcu, uz svētku misi. Savukārt Jaungads vienmēr ir bijis jautrs un skaļš pasākums, parasti gadumiju sagaidu strādājot, bet šogad šis Jaungads pēc ilgiem laikiem arī būs ģimenes svētki, bet noteikti tikpat jauki. Es sev novēlu jaunajā gadā labu veselību un izaugsmi profesionālajā jomā, kā arī prātīgi apieties ar finansēm. Latgales iedzīvotājiem novēlu nepazaudēt to foršo latgaliešu būtību, dzirksteli un dzīvotgribu. Lai visiem laba veselība un panākumiem bagāts jaunais gads!” apsveic Oskars Berziņš.

„Man Ziemassvētki ir ģimenes tradīcija. Svinīgs iemesls cilvēkiem apsveikt citam citu, iedegt prieku sirdīs un svētku virtenes, kuras tik brīnišķīgi izdaiļo pilsētu un liek domāt par kaut ko patiesi gaišu, lai cik tumši un skumīgi būtu. Jaunais gads ir kā dzimšanas diena, tikai visiem cilvēkiem vienlaikus! Diena, kurai gatavojamies ar īpaši satraukumu, pārdomājot aizvadīto gadu, piedodot aizvainojumus un noskaņojoties tam, ka turpmāk viss būs labāk. Iedomājoties vēlēšanos un sūtot vissirsnīgākos vēlējumus visiem tuviniekiem un paziņām. Jo tie ir kopīgi svētki, kuri atgādina, ka mēs esam liela ģimene, dzīvojam kopā uz vienas planētas, tās ir mūsu mājas. Šis bija neparasts gads, taču tas drīz beigsies, tāpēc to jau var saukt par veco gadu. Taču arī nākamais gads, acīmredzot, sola daudz pārmaiņu, tāpēc to droši var saukt par jauno gadu. Lai visas pārmaiņas ir tikai pozitīvas! Vēlu visiem tikt galā ar jebkurām grūtībām, bet galvenais – vairāk pozitīvu emociju, jo tās būtiski ietekmē veselību! Tāpat no visas sirds vēlu uzplaukumu mūsu dzimtajai Latgalei – brīnišķīgam novadam, kur dzīvo lieliski cilvēki. Sirds siltumu, harmoniju un mīlestību!” sveic Freds Poets.

„Šīs ir svētku dienas, kuras sabiedrībā ir pieņemts svinēt, un katrs to dara pa savam. Bet pēc svētkiem sākas nākamais gads, kurā cilvēki ienāk ar cerībām un tīru sirdi. Šajās dienās cilvēki parasti domās pārcilā pagājušo gadu – kāds tas ir bijis, un kaļ nākamā gada plānus. Arī es par to domāju, taču nekādus īpašus plānus nekaļu, visu darīšu savu iespēju robežās. Gribas, lai nākamajā gadā man būtu vairāk laika darbam dravā. Šī aizraušanās ar bitēm, to dzīvesveidu, kārtību, kāda valda bišu saimēs mani ir pārņēmusi pilnībā, tāpēc pastāvīgi kaut ko pētu, izdomāju. Latgales iedzīvotājiem vēlu veselību un ticību saviem spēkiem, un, pats galvenais – strādāt, lai piepildītu savus sapņus un ieceres, jo mūsu vietā to neviens nedarīs, -- mūsdienās nav vērts paļauties uz Salaveci. Veselību jums un jūsu tuviniekiem, bet pārējais ir jūsu pašu rokās!” saka Jurijs.

„Ziemassvētki un Jaungads man ir brīnumu, cerību un, protams, aizvadītā gada rezultātu apkopošanas laiks. Arī laiks pārdomām pilnīgai visu dzīves jomu „revīzijai”. Arī tradīcijas prasa sakopt, izrotāt māju, pagatavot cienastu un sapulcēties pie ģimenes galda. Arī šis gads nebūs izņēmums, vienīgi ģimenes loks būs šaurāks. Tas sarūgtina, taču ir cerība, ka Jaunajā 2021. gadā situācija mainīsies un mēs iemācīsimies ar šo vīrusu sadzīvot…Jo tas nekur nepazudīs, bet mums nevajag no tā baidīties un saasināt situāciju, bet gan „draudzēties” ar to, pilnvērtīgi dzīvot, mīlēt un baudīt dzīvi. Tiekoties apskauties, krāsot lūpas, ceļot un iet ciemos. Un, protams, es vēlu mums visiem -- Latgales iedzīvotājiem – veselību, mīlestību un tuvinieku gādību, sapņot un sapņus īstenot dzīvē. Dzīve ir skaista – baudiet to un dāvājiet prieku apkārtējiem! Laimīgu Jauno 2021. gadu!” sveic Olga Čebajeva.