„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Protokoli un skarba vārdu apmaiņa -- „brīvības brauciens” sasniedz Daugavpili

Aizvadītās nedēļas nogalē, 9. decembrī, biedrība ''Sabiedriskie Satversmes Sargi" rīkoja pretrunīgi vērtēto „brīvības braucienu” no Rīgas uz Daugavpili. Šādā veidā akcijas dalībnieki pauda protestu pret dažādiem, viņuprāt, pārspīlētiem un absurdiem ierobežojumiem saistībā ar “Covid-19” izplatību. Protesta akcijas dalībnieki uzskata, ka vairākas ierobežojošās normas, tostarp sejas masku lietošana bērniem mācību stundu laikā sākumskolas klasēs, ir pārmērīgas.


Viena no brauciena dalībnieku pazīšanās zīmēm bija pie automašīnām piestiprinātie Latvijas karodziņi. No biedrības ''Sabiedriskie Satversmes Sargi" „Facebook” profilā pieejamās informācijas redzams, ka dažādās apdzīvotās vietās visa ceļa garumā atsevišķu brīvības brauciena dalībnieku automašīnas apstādināja un pārbaudīja Valsts policijas darbinieki. Atsevišķu automašīnu vadītājiem un pasažieriem ticis norādīta arī uz dažādiem pārkāpumiem un sastādīti protokoli. Tai skaitā kādā no automašīnām tika konstatēts nepieļaujams personu skaits ne no vienas mājsaimniecības.


Pārbaužu rezultātā vairākām brauciena dalībnieku automašīnām, tai skaitā spēkratam, kurš vilka treileri ar mucu, pie kuras bija piestiprināta plāksne ar provokatīvu uzrakstu, turpināt satiksmi tika liegts. Rezultātā Daugavpilī nokļuva vien daļa „brīvības brauciena” dalībnieku. Nenotika arī Daugavpilī ieplānotā sejas masku dedzināšana ar aicinājumu “rokas nost no mūsu bērniem”. Brauciena dalībnieki sapulcējās degvielas uzpildes stacijā Stacijas ielā, kur notika skaļa vārdu apmaiņa ar Valsts un pašvaldības policijas darbiniekiem, kā arī tika sastādīti vairāki pārkāpumu protokoli, pēc kā brīvības brauciena dalībnieki devās atceļā.


Komentāri „Facebook” liecina, ka iedzīvotāju viedokļi par brīvības braucienu uz Daugavpili dalās. Vieni šīs protesta akcijas dalībniekus atbalsta, norādot uz pārspīlētajiem „Covid-19” ierobežojumiem, savukārt citi viņus kritizē, jo šādas un līdzīgas protesta akcijas var tikai pasliktināt pašreizējo situāciju ar “Covid-19” izplatību, kura jau patlaban ir gana sarežģīta. Pārmetumus izpelnījušies arī pasākuma rīkotāji.


Valsts policijas pārstāvji vērsusi uzmanību, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību, taču šīs tiesības nav neierobežotas un tas nedod pamatu klaji ignorēt sabiedrisko kārtību un drošību. Tāpat policijas darbinieki norādījusi, ka noteikto ierobežojumu apzināta pārkāpšana ir arī necieņas izrādīšana pret tiem, kas cenšas situāciju uzlabot un mazināt infekcijas izplatību.


Pieaugot saslimstībai ar “Covid-19”, daudzās ārstniecības iestādēs sāk pietrūkt gultasvietu “Covid-19” pacientiem, kā arī ir nācies atteikties no plānveida medicīniskās palīdzības sniegšanas, kas ilgtermiņā pasliktinās daudzu pacientu veselības stāvokli, kam šī medicīniskā palīdzība ir nepieciešama.

Pretrunīgi vērtētā ''Sabiedriskie Satversmes Sargi" „Facebook” profilā pozicionējusi sevi kā biedrību, kas dibināta, lai palīdzētu cilvēkiem aizstāvēt sevi pret varas patvaļu un liktu ierēdņiem ievērot valsts pamatlikumu Satversmi. Brīvības brauciens uz Daugavpili nav pirmā biedrības rīkotā šāda veida protesta akcija. Aizvadītā gada 26. decembrī „brīvības brauciena” dalībnieki mēroja tālu ceļu uz Liepāju.

Komentāri

24.01.2021 17:34
AG
Ļoti ceru, ka beigās arī restēm nonāks tieši tie, kas stājās ceļā šiem drosmīgajiem cilvēkiem !!!