„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

“Covid-19” Dagdas pansionātā -- slimo gan vieglā, gan smagā formā

Avīzes “Latgales Laiks” redakcija saņēma satraukuma pilnu vēstuli par situāciju Dagdas novada "Veselības un sociālo pakalpojumu centrā "Dagda"”. Lasītāja vēstīja, ka pansionātā ir liela saslimstība un pieļāva, ka saslimušie aprūpētāji turpina strādāt.

Latvijā joprojām ir vērojama augsta saslimstība ar “Covid-19”, slimības straujās izplatīšanās laikā piesardzīgam jābūt ikvienam, tomēr īpaša uzmanība jāpievērš senioriem un riska grupas pārstāvjiem. “Covid-19” laikā pieaug saslimstība arī vairākās iestādēs, un šī problēma skārusi arī Dagdas pansionātu.

Pirmā testēšana notika 2. decembrī, visi testi bija negatīvi, bet 10. decembrī vienam no klientiem sāka izpausties “Covid-19” simptomi, kā rezultāta tika veikts “Covid-19” tests un 11. decembrī tika saņemts pozitīvs rezultāts.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš apstiprināja, ka pansionātā saslimuši 58 klienti un 21 darbinieks, kuri slimo gan vieglā, gan smagā formā: ”Veselības inspekcija sāka sociālā centra apsekošanu, un janvāra beigās būs kopējais rezumē par šo situāciju. Labklājības ministrija sniedza ieteikumus.”

"Veselības un sociālo pakalpojumu centra "Dagda" vadītājs Andris Badūns pastāstīja, ka kopš pirmā konstatētā “Covid-19” gadījuma pansionātā “Covid-19” testi tika veikti katru nedēļu.

“Mūsu darbinieki sāka slimot pakāpeniski, tāpēc vairāki, kuri saslima pirmajā “Covid-19” vilnī pansionātā, šajās dienās jau ir atgriezušies darba vietā ar ģimenes ārsta atļauju, uz šobrīd pie mums nav darbā 5 darbinieku, kuri atrodas karantīnā. Protams, mēs ievērojam visas drošības normas, mums ir dezinfekcijas līdzekļi, speciāli kombinezoni, maskas, bet, neskatoties uz to, saslimušo klientu skaits pieauga. Ir labi, ka pansionāta ēkā darbojas “Gulbja Laboratorija”, liels pluss ir arī tas, kā mūsu medmāsas ir apmācītas veikt “Covid-19” testus. “

Šobrīd situācija pansionātā nav viegla, bet centra vadība uzskata, ka krīze ir pārvarēta, jo vissmagākais bija pirmssvētku laiks, tuvojās brīvdienas, svētku dienas, Ziemassvētki un Jaunais gads, visus darbus organizēt bija ļoti grūti.

Andris Badūns stāsta, ka 2. decembrī, kad sākās pacientu pārbaude, tika testēti arī visi centra un poliklīnikas darbinieki, testēšanai pievienojās arī ģimenes ārsti ar medmāsām, un visi saņemtie testu rezultāti bija negatīvi: ”Pēc tam, kad 11. decembrī saņēmām atbildi, ka mums ir viens “Covid-19” slimnieks, uzreiz veicām analīzes visiem darbiniekiem un klientiem (150 proves). Tika noteiktas un nosūtītas mājās kontaktpersonas, kas šo klientu aprūpēja”.

15. decembrī pozitīvs “Covid-19” tests bija 17 klientiem un 3 darbiniekiem. “Tad mēs sākām veikt testus, kā to nosaka normatīvie akti, mūsu darbinieki analīzes veica katru nedēļu, es esmu veicis 7 testus,” ziņo Dagdas pansionāta vadītājs.

Lielākais saslimušo skaits vienlaikus bija 17 klienti, pēdējie divi saslimušie darbinieki pozitīvu “Covid-19” testu saņēma 7. janvārī. „Pagaidām nav bijis tā, ka kādam darbiniekam ir jāstrādā 2 maiņas pēc kārtas vai jānakšņo darbā. Pie mums ar “Covid-19” pozitīvu testu neviens nestrādā, bija gadījumi, kad darbinieks atnāk uz darbu un jūtas slikti, tad uzreiz tika nodots “Covid-19” tests un, ja tas bija pozitīvs, darbinieks devās karantīnā,” paskaidroja pansionāta vadītājs.

Dagdas pansionāta vadītājs informē, ka centrā ir bijuši darbinieki, kuri brīnījās, ka viņiem ir “Covid-19”, jo nekādu simptomu nav bijis. „Jāsaka liels paldies tiem darbiniekiem, kas iet un pilda aprūpētāja darbu, oficiāli esot cita amatā,” bilst centra vadītājs.

Pašlaik “Covid-19” izslimojis un atgriezies darbā 21 darbinieks, 5 vēl slimo. Savukārt divi pansionāta klienti ar elpošanas problēmām tika stacionēti un vēlāk nomira.