„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Situāciju PAS “Daugavpils siltumtīkli” raksturo kā sarežģītu

 

Situācija pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” ir gana sarežģīta, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis.


Pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” vadība vērsusies Daugavpils domē ar lūgumu garantēt uzņēmumam aizņēmumu palielinājumu Valsts kasē par pieciem miljoniem eiro.

Domes izpilddirektore Sabīne Šņepste skaidro, ka ar šo pieprasījumu pašvaldībā uzņēmums ir vērsies, lai savlaicīgi informētu to par šādu nepieciešamību gadījumā, ja paredzētais ES finansējums “Daugavpils siltumtīkliem” netiks piešķirts vai netiks piešķirts pilnā apmērā.

Februārī plānots pabeigt jaunās katlumājas būvniecību TEC-3 teritorijā un, ja līdz tam brīdim netiks atrisināts jautājums ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par izdevumu attiecināmību, tad norēķināties par veiktajiem būvdarbiem vajadzēs „Daugavpils siltumtīkliem”. Pretējā gadījumā uzņēmumam nāksies maksāt arī ievērojamas soda sankcijas par būvdarbu apmaksas kavējumu, norādīja domes izpilddirektore.

Atbildot uz jautājumu, kā tas varētu ietekmēt pilsētā siltumtarifu, Sabīne Šņepste skaidroja, ka tarifa jautājums pagaidām nav skatīts, jo tiek izstrādāta jauna tarifa aprēķina metodika, kas pagaidām nav apstiprināta.

Savukārt Jānis Lāčplēsis norādīja, ka uz šodienu “Daugavpils siltumtīkliem” ir pašvaldības garantija vairāk nekā deviņu miljonu eiro apmērā šķeldas katlumājas būvniecības projekta realizācijai. Izmantojot šo garantiju, ir paņemts kredīts uz 20 gadiem.

Uzņēmumam ir pieejams viss nepieciešamais finansējums projekta pabeigšanai, uzsvēra domes priekšsēdētāja vietnieks. Patlaban uzņēmums lūdz palielināt garantijas apmēru vēl par pieciem miljoniem eiro. Ja uzņēmums vēlas februārī norēķināties par paveiktajiem darbiem un cer uz to, ka projekta īstenošanai piešķirtais ES finansējums netiks zaudēts, tad šāda garantija tam nav nepieciešama.

Vēršanās pašvaldībā ar šādu lūgumu, pēc Jāņa Lāčplēša domām, apliecina to, ka uzņēmuma vadība nespēj tikt galā ar projekta realizāciju saskaņā ar esošo tāmi. Viņš uzskata, ka pašvaldības iedzīvotājiem nevajadzētu apmaksāt zaudēto ES finansējumu un atbildība par projekta realizācijas rezultātiem būtu jāuzņemas siltumapgādes uzņēmuma vadībai.

Savukārt, kas attiecas uz siltumtarifu, tad tas varētu nepieaugt tikai vienā gadījumā -- ja zaudētā projekta nauda tiks atmaksāta no pašvaldības budžeta jeb nodokļu maksātāju kabatas.

Lai minimizētu ES finansējuma zaudējumus, kas radušies sliktā darba rezultātā ar CFLA un valdību, pēc domes priekšsēdētāja vietnieka domām, būtu jāmaina siltumapgādes uzņēmuma vadība, jo pašreizējā ar šo uzdevumu diez vai spēšot tikt galā.Jaunās katlumājas būvniecības projekta realizāciju pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” siltumcentrāles Nr. 3 teritorijā plāno pārbaudīt Eiropas Savienības komisija. Tā izvērtēs, vai tiešām ir bijis interešu konflikts un vai līdzekļi projekta īstenošanas gaitā ir izlietoti lietderīgi.Jau vēstīts, ka saistībā ar siltumapgādes uzņēmuma piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu CFLA aicinājusi "Daugavpils siltumtīklus" līdz šī gada jūnijam atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlu mājas izbūvei.