„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+14.2 °C
daļēji mākoņains

Aukstumā vairākas dzīvojamās mājas Vecstropos paliek bez apkures

Aizvadītajā piektdienā sakarā ar avāriju dzīvojamās mājas 18. novembra ielā 394 iekšējos siltumtīklos, kur bija plīsusi caurule un radusies noplūde, vairākas dzīvojamās mājas Daugavpils novadā, Vecstropos, uz vairākām stundām palika bez apkures.


Par siltumapgādes pārtraukumu “Latgales Laiku ” informēja lasītāja Rita, kura dzīvo mājā 18. novembra ielā 396. Savā vēstulē redakcijai sieviete pauda izmisumu gan sakarā ar notikušo siltumapgādes pārtraukumu, gan par augstajiem rēķiniem par apkuri, gan arī par SIA “Naujenes pakalpojumu serviss” darbību kopumā.


“Labdien! Vai tiešām ziema atnāca tik negaidīti? Jau janvāra sākumā bija runāts, ka būs zema gaisa temperatūra, ka
jāsagatavojas sezonai. Neskatoties uz to, aukstums pārsteidza negaidīti.
15. janvārī, kad Vecstropos termometra stabiņš noslīdēja līdz -17 grādu atzīmei, radiatori 18. novembra ielas 396. nama ēkā bija auksti,” raksta Rita.Vēstules autore norādījusi, ka maksa par apkuri viņas mājā aizvadītajā mēnesī bijusi 1,67 eiro par kvadrātmetru, kas ir gana dārgi. Salīdzinājumam Rita minēja Daugavpili, kur par apkuri iedzīvotāji maksājot divas reizes mazāk – 0,86, 0,84 un pat 0,65 eiro par kvadrātmetru.


Pēc vēstules autores domām, SIA “Naujenes pakalpojumu serviss” vadība netiek galā ar saviem pienākumiem, jo dažādas problēmas turpinās gadu no gada, un, varbūt, ir pienācis laiks izvērtēt uzņēmumā strādājošo profesionalitāti.

Tāda paša satura vēstuli sieviete teicās nosūtījusi arī Daugavpils novada domei.

Rita informēja, ka mājas iedzīvotāji vēl pavasarī ir nosūtījuši kolektīvu vēstuli  SIA “Naujenes pakalpojumu serviss” un Daugavpils novada domei, kurā sūdzējušies par pārmērīgi augstajām apkures cenām, taču atbildi vai kādu citu reakciju tā arī nav saņēmuši.

SIA “Naujenes pakalpojumu serviss” avīze “Latgales Laiks” noskaidroja, ka 15. janvārī no rīta vienā no dzīvojamajām mājām Vecstropos bija notikusi avārija -- plīsis cauruļvads. Drīzumā avārija tikusi novērsta, taču tās rezultātā apkures sistēmā ir iekļuvis gaiss un tās atgaisošanai ir bijis nepieciešams laiks.


Runājot par apkures rēķiniem, uzņēmumā norādīja, ka ir arī tādas dzīvojamās mājas, kur šī maksa ir teju divas reizes zemāka -- 0,88 eiro par kvadrātmetru, turklāt siltumtarifs ir tas pats. Daudz kas esot atkarīgs no mājas tehniskā stāvokļa un izvēlētā apkures režīma.

Iesākumam šai mājai būtu jāveic termogrāfija un jānoskaidro, kur ir lielākie siltuma zudumi. Tāpat var nosiltināt arī mājas gala sienas, bēniņus, šādos projektos pretendējot uz pašvaldības līdzfinansējumu. Šie jautājumi savulaik jau ir tikuši pārrunāti ar mājas iedzīvotājiem, skaidroja uzņēmumā.


Uzņēmumā atzina, ka uzņēmuma apkalpes zonā pilnīgi nosiltinātas ir tikai divas mājas. Pietiekami daudzām mājām ir veikti dažādi energoefektivitāti uzlabojoši pasākumi, taču nosiltināto māju daudzums joprojām ir nepietiekams, lai izvairītos nu šādiem rēķiniem, un Vecstropi šajā ziņā nedaudz atpaliek.


Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts “Latgales Laikam” pavēstīja, ka avārija apkures sistēmā notikusi dzīvojamajā mājā 18. novembra ielā 394. līdz pl. 10 avārija jau bijusi novērsa, bet pēc tam zināms laiks bijis nepieciešams, lai apkures sistēmu atgaisotu.

Aleksandrs Aizbalts pastāstīja, ka pēdējos gados lielākajos ciemos siltumtrases ir nomainītas, savukārt situācija ar dzīvojamo māju iekšējiem siltumtīkliem nav tik laba.

Attiecībā uz maksu par apkuri izpilddirektores vietnieks norādīja, ka tā ir atkarīga no siltumenerģijas patēriņa. Katrā mājā SIA “Naujenes pakalpojumu serviss” kopā ar mājas vecāko uzstāda siltummezglā optimālo režīmu. Maksa atkarīga no izvēlētā režīma. Nosiltinātajās mājās maksa par siltumenerģiju ir teju uz pusi zemāka. Gadījumā, ja siltummezgls ir aprīkots ar tālvadības iekārtu, mājas vecākais pats var koriģēt siltumnesēja temperatūru, tādā veidā mazinot siltumenerģijas patēriņu.


Apkopotā informācija liecina, ka maksa par kvadrātmetru decembrī svārstījās no 0,77 līdz 2,76 eiro par kvadrātmetru.