„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Par 9,5% pieaug atkritumu apsaimniekošanas tarifs

Sakarā ar Dabas resursu nodokļa likmes kāpumu atkritumu apsaimniekošanas tarifs Daugavpilī šogad ir palielinājies no 8,85 līdz 9,69 eiro par izvesto kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa jeb par 9,5%, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.Dabas resursu nodokļa likme par atkritumu tonnas apglabāšanu ir palielinājusies no 50 līdz 65 eiro par tonnu. Maksa par pārējām atkritumu apsaimniekošanas komponentēm paliek nemainīga.

Pašreizējais tarifs, kas apstiprināts saskaņā ar spēkā esošo Dabas resursu nodokļa likmi, būs spēkā līdz šī gada beigām. Pēc tam to pārskatīs, jo no 2022. gada 1. janvāra Dabas resursu nodokļa likme par vienas atkritumu tonnas apglabāšanu var pieaugt līdz 80 eiro, bet vēl pēc gada, no 2023. gada 1. janvāra – līdz 95 eiro.

Atkritumu poligonā “Cinīši” atkritumi tiek šķiroti. Jo vairāk atkritumu tiek sašķirots, jo mazāk to tiek noglabāts, jo mazāks ir tarifa likmes kāpums. Arī ikviens pilsētas iedzīvotājs  var mazināt tarifa kāpumu un izdevumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, šķirojot tos, jo tas būtiski samazina noglabājamo atkritumu plūsmu poligonā.

Pašlaik Daugavpilī ir apmēram 100 vietas, kur izvietoti konteineri sašķirotajiem sadzīves atkritumiem (iepakojumam, stiklam, PET pudelēm). Turklāt pilsētas mikrorajonos kursē arī specializētais autotransports, kas savāc pie privātmājām atstātos sašķirotos atkritumus. Vienīgais nosacījums, kas jāievēro -- tie jānovieto pie mājas pirms pl. 7 rītā, jo tieši šajā laikā uzņēmuma darbinieki sāks darbu un apkalpos pirmos maršruta posmus. Nesašķirotos sadzīves atkritumus specializētais autotransports ar specializēto automašīnu nesavāc. Atšķirībā no daudzām citām pašvaldībām, Daugavpilī maksa par šo pakalpojumu iekasēta netiek.

Sašķirotos otrreizēji izmantojamos materiālus, kā arī mēbeles, elektrotehniku, autoriepas, luminiscētas spuldzes, baterijas un akumulatorus, daugavpilieši var atvest un bez maksas nodot arī Liginišķos.