„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.9 °C
neliels lietus

Daugavpils pieteiks sešus objektus konkursam “Gada labākā būve Latvijā”

Daugavpils pašvaldība pieteiks sešus objektus prestižajam konkursam -- skatei “Gada labākā būve Latvijā”, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils domē.

Pērn Daugavpilī noslēgušies vairāki vērienīgi būvprojekti, ekspluatācijā nodotas pārbūvētās ēkas un jaunbūves, vizuāli pārvērtušās plašas teritorijas dažādos pilsētas mikrorajonos. Paveiktais ļauj Daugavpilij virzīt dalībai konkursā “Gada labākā būve Latvijā” dažādās nominācijās sešus objektus.

Nominācijā “Inženierbūvju/infrastruktūras būvju pārbūve” tiek prezentēti divi projekti: Rīgas ielas pārbūve posmā no Cietokšņa līdz Ģimnāzijas ielai pilsētas vēsturiskajā centrā un Bruģu ielas pārbūve posmā no 18. novembra līdz Ūdensvada ielai un Dzirnavu ielas pārbūve posmā no Vidus ielas līdz Bruģu ielai Gajoka rūpnieciskajā zonā.

Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņas ielas krustojumam tiek virzīta nominācijā “Jaunā inženierbūve/infrastruktūras būve”. Šajā pašā nominācijā pieteikta arī jaunizbūvētā tramvaja līnija posmā no 18. novembra ielas līdz Stropu ciemam. Savukārt Stropu promenādes izbūve un pludmales labiekārtojums tiks izvirzīts nominācijai “Teritorijas labiekārtojums” -- publiskais un privātais.

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola apbūves komplekss tiks virzīts trīs nominācijās: ēka Saules ielā 6 cīnīsies par “Labākās jaunbūves” titulu publisko ēku kategorijā, ēka Saules ielā 2 -- nominācijā “Pārbūve”, bet kvartāla apbūve kopumā un publiskā ārtelpa (iekšējais pagalms un skolai pieguļošās ielas) tiks virzīti gada “Publiskās ārtelpas objekta” titulam.

Pieteikumu pieņemšana noslēgsies 25. janvārī, bet skates rezultāti tiks paziņoti marta sākumā. Tikmēr Daugavpilī turpinās darbs arī pie citiem vērienīgiem objektiem, kuriem būs izredzes nākamgad pretendēt uz Latvijā labāko būvju tituliem.

Konkursu -- skati “Gada labākā būve Latvijā” jau 23. reizi organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar būvniecības nozares organizācijām, VAS “Valsts nekustami īpašumi”, Būvniecības valsts kontroles biroju un citām institūcijām. Tās galvenais mērķis ir paaugstināt būvniecības procesa kvalitāti, popularizējot izcilākos objektus un nozares labās prakses piemērus Latvijā un ārzemēs, atbalstīt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti, kā arī motivēt nozares profesionāļus augstiem sasniegumiem.

Ik gadu konkursā-skatē piedalās izcili privātās un publiskās būvniecības piemēri, kā arī labākie restaurācijas, inženierbūvju, ainavas labiekārtošanas projekti un objekti citās nominācijās.