„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Subates vēsturiskā koka arhitektūra

Pagājušajā gadā bija pieaudzis tūristu skaits, kuri apceļoja Latviju. Daudziem tas bija jaunatklājumu un pārsteigumu laiks. Tā bija iespēja labāk iepazīt Latviju, saprast, izvērtēt, salīdzināt, grimt pārdomās. Ir labi pabūt citās valstīs, bet Latvijā -- citās vietās, tas palīdz novērtēt savu dzīvesvietu, varbūt pat rast kādu jaunu ideju, iedvesmu.

Var ar prieku, interesi staigāt pa Krāslavas, Kuldīgas, Daugavpils ieliņām un pētīt veco ēku koka logu greznās apmales. Katrai mājai savas, kādam laika zoba pabojātas, bet kādam -- atjaunotas, palabotas. Var redzēt, ka šajos namos dzīvo jaunākā paaudze, ir mūsdienīgas iezīmes, bet koka arhitektūra saglabāta. Ir vēlme uzdot šiem namīpašniekiem jautājumu -- kas viņus motivē saglabāt nama vēsturiskās detaļas?

Subates mazpilsētā arī vēl ir tā iespēja gājējam izstaigāt vēsturisko pilsētas centru un sajust senatnīguma elpu. Ir prieks un gandarījums, ka arī Subatē ir namīpašnieki, kuri cenšas savienot mūsdienīgo ar senatnīgo. Bažas ir par namiem, kuriem nav saimnieku, par namiem, kas straujā solī cenšas ietērpties mūsdienīgas ēkas veidolā. Subates Kultūras nams 2003. gadā veica Subates koka arhitektūras fotofiksāciju un sagatavoja bukletu. Šodien var secināt, ka jau aptuveni puse šo namu ir zaudējusi vēsturiskās vērtības.

Subates pilsētas vēsturiskais centrs ir pilsētbūvniecības piemineklis, kas ir valsts aizsardzībā. Pilsētiņas iedzīvotāji -- namīpašnieki ir vairākkārt uzrunāti gan semināros, gan mutiski. Atbildes un viedokļi ir dažādi: vieni uzskata, ka, ja tas ir piemineklis, tad valstij ir jāpalīdz tas saglabāt, citi aizbildinās, ka apmales ir vecas un sadrupušas, nav ko un par ko saglabāt, vēl citi uzskata, ka drīkst darīt ar savu namu, ko vēlas. Var piekrist visiem namīpašnieku viedokļiem, taču -- tikai daļēji. Novadā ir saistošie noteikumi, ir teritorijas attīstības plānojums, bet vissvarīgākā ir katra sirdsapziņa, domāšana un atbildība. Liels prieks, ka ir cilvēki, kuri saglabā, pat atjauno, ir lepni, ka viņu namam ir skaista loga mežģīne. Kāds tad ir risinājums, kā motivēt, kā likt saprast, ka dzīvot šādā skaistā pilsētā ir gan privilēģija, gan liela atbildība. Kādam namīpašniekam ir par maz ar iedvesmu, viņš vēlas sajust reālu atbalstu. Valsts fondi neatbalsta fizisko personu īpašumā esošās koka arhitektūras saglabāšanu tiešā nozīmē -- ar remontu un atjaunošanu. Varbūt ir vērts padomāt par kādiem atbalsta instrumentiem. Šogad ir gaidāma teritoriālā reforma -- tiks veidots Augšdaugavas novads. Liekot kopā zināšanas un pieredzi, ir cerība rast risinājumu šai problēmai. Senā koka arhitektūra ir novada rozīnīte un pērle, ir vērts to saglabāt, izcelt.

Pirms diviem gadiem Subatē notika mākslas plenērs, kurā dalībnieki tika aicināti iemūžināt gleznās tieši mazpilsētas īpašo koka arhitektūru. Uzaicinātie mākslinieki bija sajūsmā par mūsu pilsētu, par tās noslēpumainajām ielām un namiņiem. Vai mēs – paši subatieši, ievērojam, kas mums ir apkārt, vai protam novērtēt, vai lepojamies? Skats no malas ir vērtīgs. Šo mākslinieku sajūsmu un iedvesmu bija vēlme nodot namīpašniekiem, kuri plenēra noslēgumā tika uzaicināti uz izstādi.

Ir prieks par Subates iedzīvotāju rosību un to, ka daudzi izvēlas šo pilsētiņu par savu jauno dzīvesvietu. Ir vērts padomāt, ar ko tad mans nams ir īpašs, ar ko tas izceļas, kas tajā ir tāds, kas priecē garāmgājēja skatienu, kas liek apstāties tūristam. Varbūt manam koka namam nav skaisto mežģīņu, bet es tās vēlētos. Var palūgt fotogrāfijas Subates Kultūras namā, var izveidot pilnīgi jaunu ornamentu, ar interesantu formu. Arī mūsu senči to visu veidoja pirmo reizi. Var papētīt ornamentus, tie nav izēvelēti nejauši, tiem ir kāda nozīme.

Šajā ierobežojumu laikā aicinu paceļot pa Subati, pa šaurajām ieliņām, gan Vecsubatē, gan Jaunsubatē. Mēģināt ieraudzīt un saskaitīt, cik tad ir dažādu loga apmaļu veidu, papētīt tos. Logi būs priecīgi par šādu tiem izrādītu uzmanību, jo pa daudziem jau ilgu laiku nelūkojas ne cilvēku, ne labsajūtā murrājošu kaķu acis.