„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Satiksme Daugavpilī--16 jauni autobusi un klusāki tramvaji

Daugavpils autobusu parks iegādāsies 16 jaunus MAN autobusus

Viena no vadošajiem Eiropas komerciālo transportlīdzekļu ražotājiem MAN oficiālais pārstāvis Latvijā SIA „Avar auto”, uzvarot iepirkumā, ir ieguvusi tiesības piegādāt SIA „Daugavpils autobusu parks” 16 jaunus MAN markas autobusus, kuru ietilpība pārsniedz 25 sēdvietas, „Latgales Laiks” noskaidroja Daugavpils autobusu parkā.

Patlaban ar iepirkuma uzvarētāju tiek slēgts līgums par transportlīdzekļu piegādi.

Kopumā SIA „Daugavpils autobusu parks” šogad iepirks 25 dažādas ietilpības autobusus, kas tiks izmantoti pārvadājumiem reģionālās nozīmes maršrutos. Braucieni jaunajos transportlīdzekļos būs ērtāki un patīkamāki gan pasažieriem, gan autobusu vadītājiem.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā informē, ka autobusu iepirkums ir sadalīts divās daļās. Pirmajā daļā, kas paredz lielo autobusu iegādi, visi saskaņojumi jau ir saņemti un sākusies līguma noslēgšanas procedūra ar konkursa uzvarētāju. Līdz 15. jūnijam SIA “Daugavpils autobusu parks” plāno saņemt 16 jaunus autobusus, kuru ietilpība pārsniedz 25 sēdvietas. Kopumā tam atvēlēti 2 541 920 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Veiksmīgi rit uz priekšu arī iepirkuma otrā daļa, kas paredz iegādāties deviņus mazākus autobusus ar ietilpību līdz 24 sēdvietām. Pieteikumu šim iepirkumam ir iesniedzis viens pretendents, tuvākajā laikā to plānots saskaņot un sākt līguma noslēgšanas procedūru. Šīs autoparka daļas papildināšanai plānoti 612 580 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Jaunie autobusi SIA „Daugavpils autobusu parks” iepirkuma uzvarētājam būs jāpiegādā līdz 30. jūnijam.

Autoparka atjaunošana būtiski uzlabos komforta līmeni brauciena laikā. Visi jaunie autobusi būs aprīkoti ar kondicionētājiem, Wi-Fi, ērtiem un drošiem krēsliem un nodrošinās pasažieru pārvadājumu pakalpojuma kvalitātes atbilstību jaunākajiem Satiksmes ministrijas noteiktajiem kritērijiem. Tie būs pielāgoti arī personām ar funkcionāliem traucējumiem, grūtniecēm un personām ar maziem bērniem.

Jauno autobusu iegādei tiks izmantoti SIA “Daugavpils autobusu parks” naudas līdzekļi un līzinga kompāniju finanšu līdzekļi.   

SIA “Daugavpils autobusu parks” nodrošina pārvadājumus gan Daugavpils apkaimē, gan arī attālākos maršrutos. Patlaban vecākajam uzņēmuma rīcībā esošajam autobusam ir teju 40 gadi, bet jaunākajam -- četrpadsmit.

 

Jaunie tramvaji kļuvuši klusāki

Ivars Soikāns

AS “Daugavpils satiksme” speciālistiem sadarbībā ar ražotāju ir izdevies rast risinājumu un samazināt jauno tramvaju „City Star” trokšņu līmeni, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Jaunie zemās grīdas tramvaji “City Star” Daugavpilī sāka kursēt pirms aptuveni gada. Tie ir gan ērti pasažieriem, gan arī aprīkoti ar dažādiem tehniskiem jauninājumiem. Tomēr visu šo laiku uzņēmums “Daugavpils satiksme” saņēma sūdzības par to, ka bremzēšanas laikā šie tramvaji rada lielu troksni. Tam par iemeslu bija kļuvusi rekuperācijas sistēmas darbība, kas tagad ir pārprogrammēta un darbojas klusāk.

Bremzēšanas laikā rekuperācijas sistēma ļauj daļu no tramvaju patērētās elektroenerģijas atgriezt atpakaļ elektrotīklā, tādējādi radot ietaupījumu. Tomēr šādas bremzēšanas blakusefekts ir asa, spalga skaņa, kuru ievērojuši iedzīvotāji un pasažieri visās pilsētas daļās.

Neskatoties uz to, ka jaunie “City Star” tramvaji pilnībā atbilst visām Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām, tostarp arī pēc trokšņa līmeņa, “Daugavpils satiksme”, ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes, veica korekcijas jauno tramvaju kustības grafikā, kā rezultātā kopš pagājušā gada vasaras tie kursēja tikai pēc pl. 8.00 un līdz 23.00. Patlaban, kad trokšņa problēma ir atrisināta, jauno tramvaju kursēšanas grafiku varēs paplašināt.

Detalizēta rekuperācijas sistēmas iestatījumu maiņa kļuva iespējama, pateicoties dialogam ar ražotājiem, no kuriem tika saņemti nepieciešamie tehniskie dati. Ekonomiskās bremzēšanas sistēma palika tikpat efektīva -- mainot iestatījumus, augstās skaņas frekvences izdevās nomainīt uz zemām. Šobrīd šāda procedūra jau veikta četriem no astoņiem jaunajiem tramvajiem.

Ministru kabinets ir pieņēmis grozījumus noteikumos, kas paredz finansējuma piešķiršanu Daugavpils sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai, -- 23 miljoni eiro ir piešķirti jaunas tramvaju līnijas izbūvei un jaunu tramvaju iegādei un desmit miljoni eiro -- jaunu autobusu iegādei.

Patlaban pilsētā turpinās 3. tramvaju maršruta sliežu ceļa rekonstrukcija posmā līdz Daugavpils cietoksnim. Paralēli tramvaja sliežu rekonstrukcijai plānots atjaunot arī cietokšņa ielas ceļa braucamo daļu no krustojuma ar Sporta ielu līdz attīrīšanas iekārtām. Izņemot asfalta nomaiņu, paredzēts ierīkot arī apļveida krustojumu Cietokšņa—Balvu--Vienības ielas krustojumā, ierīkot jaunu lietus ūdens kanalizāciju un uzstādīt luksoforu vietā, kur ceļš šķērso tramvaja sliedes.