„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+9.9 °C
apmācies

Staru terapijas blokā uzstādīts datortomogrāfs

Daugavpils reģionālās slimnīcas Staru terapijas blokā sācis darboties “Toshiba Aquilion LB” datortomogrāfs, kurš paredzēts starošanas plānošanai, kas ļāvis saīsināt manipulāciju gaidīšanas laiku un uzlabot staru terapijas kvalitāti.

Radiologs terapeits dr. Aleksejs Trans skaidro, ka ne kurš katrs datotomogrāfs ir piemērots diagnostikai, kas nepieciešama staru terapijai. “Mūsu ilgi gaidītajam datortomogrāfam -- staru terapijas simulācijas aparātam -- ir liels gentrija atvērums, kas ļauj izvietot pacientu tādā veidā, lai starošanas process būtu efektīvāks. Lielāks ir arī rekonstrukcijas logs jeb aparātu saņemts attēls, kas ļauj precīzāk izrēķināt staru terapijas dozu,” uzsver Aleksejs Trans.

Lielais gentrija atvērums dod iespēju ērtāk veikt manipulācijas arī lieliem pacientiem. Savukārt ērtais pacienta izvietošanas galds ļauj pacientam ieņemt vajadzīgo pozīciju sarežģītos audzēja lokalizācijas gadījumos. Datortomogrāfam piesaistītā lāzeru sistēma dod iespēju precīzi pozicionēt pacientu uz datortomogrāfijas galda, kas staru terapijas gadījumā ir īpaši svarīgi. Staru terapijai tiek izmantots lineārais paātrinātājs.

Jaunais datortomogrāfs ir arī labas investīcijas nākotnei, jo tam varēs piesaistīt citas sistēmas, tai skaitā ar elpošanu sinhronizētu staru terapiju, kuras ļaus izmantot iekārtas potenciālu un vēl vairāk uzlabot veicamās manipulācijas.

Līdz ar datortomogrāfa uzstādīšanu Daugavpils reģionālās slimnīcas Staru terapijas blokā pacientiem būs iespēja saņem staru terapijas datortopogrāfiskās simulācijas pakalpojumu un staru terapiju vienuviet. Tas ļaus gan saīsināt izmeklēšanas laiku, gan arī mazināt pacientu rindu uz datotomogrāfa izmeklējumiem slimnīcā.

“Datortomogrāfa uzstādīšana Daugavpils reģionālās slimnīcas Staru terapijas blokā ir komplekss risinājums, kas būtiski uzlabo staru terapeita darba kvalitāti un ir liels ieguvums gan pacientiem, gan ārstiem, jo dod iespēju ātri un ērti veikt apsekošanu un nozīmēt nepieciešamo ārstēšanu,” uzsver Aleksejs Trans.

Aleksejs Trans pastāstīja “Latgales Laikam”, ka jebkuras staru terapijas pamatā ir datortomogrāfiskā staru terapijas simulācija. Sākumā tiek veikta pacienta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kur ir izvietots ļaundabīgais audzējs, noskaidrotu pastāvošos riskus un nozīmētu tādas apstarošanas devas, kas ļauj kontrolēt ļaundabīgo audzēju, tajā pašā laikā neradot kaitējumu blakus esošajiem veselajiem orgāniem.

Ārkārtas situācijās Daugavpils reģionālās slimnīcas Staru terapijas blokā uzstādītais datortomogrāfs teorētiski var tikt izmantots ne tikai onkoloģijas pacientu izmeklējumiem, bet arī kā diagnostiskais datortomogrāfs citu slimnīcas pacientu apsekošanai.

Datortomogrāfs Daugavpils reģionālās slimnīcas Staru terapijas blokam ir iegādāts par slimnīcas līdzekļiem ar nomaksu uz diviem gadiem bez procentu maksājumiem. Diagnostikas iekārtas iegādes kopējā summa ir 168 300 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.