„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Vai drīkst izmantot kontaktlēcas Covid-19 laikā?

Daudziem cilvēkiem, kas ikdienā lieto kontaktlēcas tuvredzības, astigmātisma vai tālredzības koriģēšanai, aktuāls ir jautājums - cik droša ir mīksto acu lēcu lietošana COVID-19 laikā? Turpinājumā apskatīsim svarīgākos kontaktlēcu izmantošanas aspektus, kuriem vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību pandēmijas periodā.

Vai COVID-19 laikā drīkst izmantot kontaktlēcas?

Kontaktlēcas pašas par sevi, kā arī fakts, ka Tu tās lieto, nepaaugstina risku saslimt ar COVID-19. Tieši pretēji - tie cilvēki, kuri regulāri lieto acu lēcas, pret higiēnas principu ievērošanu nereti izturas atbildīgāk, jo nepieciešams biežāk ar rokām aizskart seju un acis. Rūpes par higiēnu nozīmē mazāku risku saslimt ar vīrusiem un infekciju slimībām.

Taču, ja Tev parādās saaukstēšanās simptomi, šādā situācijā prātīgāk būtu izņemt lēcas, un līdz atveseļošanās brīdim izmantot brilles. Taču ņemiet vērā, ka nav vērts mainīt kontaktlēcas pret brillēm tikai ar mērķi aizsargāt acis no vīrusa. Ir pietiekami daudz pierādījumu, kas apliecina, ka šāda rīcība neietekmē inficēšanās varbūtību.

Higiēnai ir nozīme

Pirms katras kontaktlēcu ielikšanas vai izņemšanas reizes vienmēr rūpīgi mazgā rokas ar ziepēm vismaz 20 sekundes. Tāpat ieteicams izvairīties no gredzenu nēsāšanas un izvēlēties īsākus nagus, jo šie aspekti ilgtermiņā var apgrūtināt atbilstošas roku higiēnas nodrošināšanu. Gari nagi arī padara lēcu ievietošanu un izņemšanu sarežģītāku.
Ja nav pieejamas ziepes un ūdens, vari izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, kura sastāvā esošā spirta koncentrācijas līmenis ir 60% līdz 80%. Izmantojot šos līdzekļus, jābūt īpaši uzmanīgiem - pēc roku apstrādes ļauj ādai vispirms pilnībā nožūt un tikai tad ķeries pie lēcu izņemšanas vai ielikšanas.

Atbilstošas rūpes par lēcām

Ir ļoti svarīgi ievērot lēcu ražotāja norādītos noteikumus. Piemēram, ja lieto vienas dienas kontaktlēcas, tad vakarā atceries tās izņemt un izmest, un nākamajā rītā ielikt jaunas. Arī tad, ja lietojat pagarinātā režīma, piemēram, mēneša lēcas, atcerieties par to regulāru kopšanu, izmantojot speciālo šķīdumu. Tāpat kontaktlēcas uzglabāt drīkst tikai tām piemērotā konteinerī, kurā uzpildīts svaigs kopšanas šķīdums.

Kur iegādāties kvalitatīvas kontaktlēcas?

Ir svarīgi rūpēties par savu redzi, izvēloties kvalitatīvas un pārbaudītas lēcas. Tās plašā klāstā vari iegādāties interneta veikalā Manaslecas.lv! Šeit atradīsi:

  • Vienas dienas lēcas;
  • Divu nedēļu lēcas;
  • Mēneša lēcas;
  • Pagarinātās lietošanas lēcas;
  • 3 mēnešu lēcas;
  • Toriskās lēcas;
  • Multifokālās lēcas;
  • Krāsainās lēcas;
  • Lēcu kopšanas līdzekļus.

Kā redzi, pandēmija neko daudz nemaina to cilvēku dzīvēs, kuri ikdienā lieto kontaktlēcas. Šo medicīnas preču izmantošanas noteikumi un ierobežojumi saglabājas tādi paši kā pirms COVID-19.