„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

“Meža Mackevičos” norisinās jauno zemessargu militārās mācības

Poligonā “Meža Mackeviči” Daugavpils novada Vaboles pagastā turpinās Zemessardzes 3. Latgales brigādes zemessargu militārās pamatapmācības 1. līmeņa kursa nometne, kuru uzsāka 49 jaunie zemessargi no visiem Latgales brigādes bataljoniem.

Militārās pamatapmācības 1. līmeņa kursā poligonā “Meža Mackeviči” zemessargi trīs nedēļas apgūst ieroču mācību un praktisko šaušanu, ierindas mācību, topogrāfiju un orientēšanos, lauka kaujas iemaņas, kā arī uzlabo fizisko sagatavotību. Lauka nometnē zemessargi apgūst arī pirmās palīdzības kursu, iegūstot apliecību par tā pabeigšanu. Mācību teorētiskās un praktiskās nodarbības vada  Zemessardzes 3. Latgales brigādes štāba un bataljonu instruktori.

Militārās pamatapmācības 1. līmeņa kursa priekšnieks kapteinis Jevgeņijs Borisovs “Latgales Laikam” pastāstīja, ka poligonā “Meža Mackeviči” militārās pamatapmācības kursu iziet zemessargi, kuri nupat ir iestājušies zemessardzē un šis kurss ir nepieciešams katram zemessargam, lai apgūtu militāro zināšanu pamatus.

Mācībās tiek izmantoti arī dažādi tehniskie līdzekļi, tai skaitā šaušanas nodarbībās tiek izmantoti paceļamie mērķi, kas atvieglo šaušanas nodarbību vadīšanu un padara tās interesantākas apmācāmajiem zemessargiem. Lielākais uzsvars apmācībā tiek likts uz šaušanas mācību, lauka kaujas iemaņām un individuālā ekipējuma pielietošanu.

Lielākā daļa ir pievērsušies Zemessardzei, jo šeit ir liela iespēja apgūt jaunas zināšanas, ne tikai apgūstot militāro zināšanu pamatus, bet arī vēlāk turpinot mācības kādā no militārajām specialitātēm. Zemessardze ir tā vieta, kur jaunieši un jaunietes pilnveido sevi gan fiziski un intelektuāli, gan arī attīsta sevī tādas morālās īpašības kā disciplīna, atbildība un uzticamība.

Zemessardzes rindās stājas gan vīrieši, gan sievietes. Viena no tām ir arī zemessardze Evija Krasjukova, kuru ir iedvesmojuši viņas vecvecmammas stāsti par izdzīvošanu Otrā pasaules kara laikā. Arī viņa nolēmusi izmēģināt sevi militārajā dienestā un domā saistīt ar to arī savu nākotni.

Visvairāk Evijai patīk šaušanas nodarbības, savukārt smagāk esot ar maršiem, jo viņa ir diezgan trausla meitene, bet somas un ekipējums ir visai smags.

Savukārt zemessargam Edijam Stiebriņam mācības nesagādā īpašas grūtības. Fiziski spēcīgajam puisim, kurš jau pāris gadus pārstāv arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku basketbola izlasi, īpaši patīk ierindas mācība un šaušana, kas katram karavīram, lai spētu aizstāvēt savu valsti, jāprot īpaši labi.

Edijam patriotisms ir pazīstams jau kopš bērna kājas un viņš ne jau pēc nostāstiem zina, ko nozīmē gaidīt tēvu mājās no starptautiskām misijām. Viņa tēvs dienā Latvijas armijā vēl joprojām.

Visā nometnes laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta drošībai un “Covid–19” izplatību ierobežojošo prasību ievērošanai. Pirms piedalīšanās mācībās dalībniekiem un personālam bija jāuzrāda negatīvs “Covid–19” tests, kas veikts ne vēlāk kā 48 stundas pirms mācību uzsākšanas. Turklāt nometnē maksimāli tiek ierobežota iesaistītā personālsastāva pārvietošanās ārpus poligona teritorijas.

Zemessardze ir skaitliski lielākā Nacionālo bruņoto spēku vienība. Patlaban vairāk nekā 8300 pašaizliedzīgu Latvijas pilsoņu no savas pamatnodarbošanās -- darba vai studijām -- brīvajā laikā jau ir apguvuši un turpina pilnveidot prasmes un iemaņas, kas nepieciešamas valsts aizsardzībai.

Zemessargi pilda ne tikai militārus uzdevumus, bet arī veic visai sabiedrībai svarīgus uzdevumus, piemēram, sniedz atbalstu pazudušu cilvēku meklēšanā, iznīcina sprādzienbīstamus priekšmetus, sniedz atbalstu dabas katastrofu seku likvidēšanā un piedalās glābšanas darbos.