„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.6 °C
apmācies

8. marts – Starptautiskā sieviešu diena! APTAUJA

Ik gadi ir diena, kad mēs atceramies, ka savulaik Roza Luksemburga un Klāra Cetkina ne tikai apvienoja sievietes, bet arī ielika pamatus cīņai par sieviešu tiesībām. 1910. gadā II Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē Kopenhāgenā sievietes pieprasīja saīsināt darba dienu un vienlīdzīgu darba samaksu. Turklāt tika izvirzīta prasība piešķirt sievietēm vēlēšanu tiesības.

Pašlaik šie svētki ir zaudējuši politisko „pieskaņu” un 8. martā vīrieši slavē un pateicas sievietēm par skaistumu un mājīgumu, ko viņas rada.

Avīzes „Latgales Laiks” reportiere jautāja Latgales iedzīvotājiem, ko viņiem nozīmē 8. marts un kā viņi svin šos svētkus.

Dzejnieks un rakstnieks Pāvels Vaskans: „Sieviete ir mājas pavarda glabātāja, gudra un gādīga draudzene vīrietim, dzimtas turpinātāja. 8. martā sveicu sievietes un, cik vien iespējams, visas, kuras varu apsveikt – darbā, mājās, transportā vai veikalā pie kases. Vēlu sievietēm arī turpmāk būt ziedošām, apstarot ceļu gan sev, gan vīriešiem. Mūsu firmā pirms pandēmijas vīrieši gatavojas dāvanas un klāj svētku galdu.”

Artjoms Mahļins: „Mūsu ģimenē 8. marta svinēšanā ir savas tradīcijas – mans tēvs cenšas izaudzēt savas tulpes, kuras pēcāk dāvina pazīstamām sievietēm. Bērnībā mēs kopā ar brāli gatavojām māmiņai apsveikuma atklātnītes, bet tagad dāvinām savām sievietēm ziedus un nelielas dāvanas. Man ir īpaši patīkami dāvināt ziedus savām meitām – viņas no sirds priecājas, ka šajā dienā viņām ir savs ziedu pušķītis. 8. martā gribas izrādīt uzmanību pilnīgi visām sievietēm – pierādīt, ka pasaulei bez viņām nav jēgas! Es no sirds priecājos par sieviešu sasniegumiem visās darbības jomās. Savām meitām lasu grāmatas par izcilām sievietēm, lai motivētu viņas neierobežot savus sapņus. Vēlu nezaudēt cerību, turpināt sapņot un biežāk smaidīt!”

Mākslinieks Pāvels Ostapcevs: „Ikviens no mums ir savas mātes daļa. Sieviete – tā ir pati dzīve. Savā radošajā darbībā esmu viņām ļoti pateicīgs. Gleznas top viegli, kad manām meitenēm viss ir labi. Lai Dievs dod viņam laimi! Unikālas emocijas man dāvā manas mūzas – skaistules: mīļotā sieva, gādīgās un meitas un darbīgās mazmeitas. Esmu viņām pateicīgs. Daudzus gadus viņas pacieš manas gleznas, krāsas un dažādus piederumus, tādējādi kļūstot par manu darbu līdzautorēm. Apsveicu visas sievietes, kuras liek mums ievilkt vēderu, iztaisnot muguru, pasmaidīt un radīt kaut ko labu un skaistu. 8. marts ir īss laika sprīdis gadā, lai paustu savu mīlestību un pateicību sievietēm. Smaidiet, mīļās sievietes!”

Ludmila Smikova: „Visi jau sen ir aizmirsuši, ka svētki aizsākušies kā politiski sociāla kustība, un uztver tos kā sieviešu un pavasara svētkus. Un tas ir brīnišķīgi, jo, gadiem ritot, izveidojušās lieliskas 8. marta tradīcijas – ziedi, konfektes, dāvanas, smaidi, vēl arī saule, pavasaris, putnu dziesmas. Īpaši tagad, koronavīrusa pandēmijas laikā, ir ļoti svarīgi izrauties no ikdienas. Man patīk šie svētki, es vienmēr sveicu meitas, draudzenes, kolēģes. Pašlaik tas notiek attālināti, bet agrākajos gados dāvināju ziedus un saldumus. Patīkama ir vīriešu – kolēģu un draugu – uzmanība, kuri mūs sveic šajā dienā. Apsveicu visas sievietes svētkos. Esiet skaistas un pievilcīgas! Lai sirdī ir priekš un dvēselē miers!”

Fotogrāfs Pjotrs Jevsejevs: „Sievietēm ir jābūt saviem svētkiem un tieši pavasarī. Visām meitenēm, jaunietēm, sievietēm vēlu laimi. Lai arī tas ir sapnis, taču tas ietver visas jūsu vēlēšanās.”

Māksliniece Jekaterina Griškjane: „Mūsdienu sievietes prot veidot karjeru, laist pasaulē bērnus un lieliski izskatīties. Sievietes pašas izvēlas savu ceļu, nosaka garīgās vērtības. 8. marts ir pavasara, skaistuma un maiguma diena. Stiprajam dzimumam tas ir vēl viens iemesls iepriecināt savas mīļotās sievietes ar dāvanām, rūpēm un uzmanību. Savā un savu divu meitu vārdā sveicam sievietes visā pasaulē pavasara svētkos – 8. martā. Novēlam būt trauslām un stiprām, garīgi stiprām un, protams, brīvām.”

Aleksejs Mackevičs: „Mackeviču ģimenes dzīve ir cieši saistīta ar skolu, kur galvenokārt ir sieviešu kolektīvs. Un es ar prieku turpinu šo jauko tradīciju – iepriecināt šajā dienā mūsu mīļās sievietes. 8. martā ir lieliska iespēja pateikties brīnišķīgajām kolēģēm, mūsu skolēnu māmiņām un vecmāmiņām un pasniegt jauktu ziedu pušķi. Gribas daudz ko vēlēt, taču pats svarīgākais – lai jums līdzās vienmēr ir tie, kas sagādā prieku. Lai jūsu acīs nekad nav redzamas skumjas. Un, protams, lai pavasaris ir ne tikai dabā, bet arī dvēselē, bet skaistums priecē visus, kas ir jūsu tuvumā. Lai visas jūsu dienas ir saulainas, bet mājās valda miers un mājīgums. Lai jūsu sirds vienmēr ir mierīga un iepukstas straujāk tikai laimē!”

Jurijs Jermakovs: „Mīļās Daugavpils, Daugavpils novada un visas Latvijas sievietes! Sirsnīgi sveicu jūs Starptautiskajā sieviešu dienā. Lai piepildās visi jūsu sapņi, bet ģimenes pavards silda jūsu tuviniekus.”

Mākslinieks Pjotrs Hudobčenoks: „8. marts ir brīnišķīgi svētki. Taču žēl, ka tie ir tikai vienreiz gadā. Sieviete ir pamats visam, bez viņām nebūtu nekā. Tāpēc uzskatu, ka šādus svētkus mēs varētu svinēt vismaz reizi mēnesī. Mīļās sievietes! Sveicu skaistajos pavasara, mīlestības, labestības svētkos. Vēlu, lai svētki jums būtu katru dienu!”

Fotogrāfe Jūlija Kožemjakina: „8. martu – Starptautisko sieviešu dienu – ik gadu svin daudzās valstīs. Sākotnēji tā bija sieviešu solidaritātes diena cīņā par līdztiesību. Šos svētkus vienmēr svinu gan darbā, gan mājās. Vīrieši dāvina pirmos pavasara ziedus, sievietes smaida, viņām mirdz acis. Kas gan vēl ir vajadzīgs laimei? Visas meitenes, jaunietes, sievietes sveicu pavasara svētkos!”

Oļegs Želtovskis: „Manuprāt, interneta laikmetā sievietes sāk ieņemt līderpozīcijas. Sievietes gūst panākumus ikvienā nozarē. Ja mūsu jaunībā liela uzņēmuma vadītāja – filmas „Maskava asarām netic” varone – drīzāk bija izņēmums, tad tagad tā ir realitāte. Sievietes spēj visu un mūsdienās paveic daudz vairāk nekā vīrieši, un joprojām ir skaistas un pievilcīgas. Audzina bērnus un vēl uzmundrina savu vīrieti. Un, jo vairāk svētku mūsu mīļotajām, jo viņām labāks noskaņojums. 8. marts ir diena, kad vīrieši var parādīt savas jūtas. Vēlējums sievietēm – nezaudēt sievišķību. Tieši tās dēļ mēs jūs tā mīlam.”