„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Preilēnieša Aivja Pīzeļa izstāde Rīgas grāmatu namā “Valters un Rapa”

Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Eglītis

Laikā, kad pandēmijas ierobežojumu dēl slēgti muzeji un izstāžu zāles, jaunas publiski pieejamas ekspozīcijas atklāšana iekštelpās ir rets “brīmums”. Un tāds ir noticis pašā Rīgas centrā – grāmatu namā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24), kur skatāma preilēnieša, mākslinieka Aivja Pīzeļa jaunāko gleznu izstāde.


Kā zināms, grāmatnīcas šajā ārkārtējās situācijas laikā nu ir atvērtas, tai skaitā arī “Valetrs un Rapa” ar tajā ierīkoto galeriju, kurā Aivja Pīzeļa darbi tiek demonstrēti ne pirmo reizi. Izstāžu apvienības “Arkādija” vadītājs Mārtiņš Eglītis pastāstīja: “Mākslinieks Aivis Pīzelis izstādēs piedalās jau vairāk nekā divpadsmit gadus, kas ir ievērojami, ņemot vērā to, ka gleznotājs ir gados jauns. Arī grāmatu namā “Valters un Rapa” šī nebūt nav pirmā reize. Šajā izstādē, kā ierasts, mākslinieka darbos jaušams meklētāja un improvizētāja gars. Gleznas tapušas dažādos glezniecības paņēmienos, gan ekspresionistiski švuncīgiem, gan tonāli izsmalcinātiem sīkiem triepieniem. Tomēr visiem darbiem jaušams tieši Aivja Pīzeļa otai raksturīgais, kas neļauj šos darbus sajaukt ar kāda cita gleznotāja radīto”.

Mākslinieks par saviem darbiem saka: “Atkal un atkal es atgriežos pie dabas -- gluži kā sen pazīstamās vietās vai pie cilvēkiem, kurus gribas apciemot vēl un vēl. Pavisam droši var teikt, ka es jūtos ainavu žanram piederīgs un esmu atradis tajā pats sevi. Tas gan nenozīmē, ka, sākot darbu pie katras gleznas, es vienmēr viegli nokļūstu pie galarezultāta, kas mani apmierina. Ik palaikam rodas kādas problēmas, kas liek apdomāt procesu -- ne tik daudz tehnisko, bet gan saturiski estētisko. Jo nevar taču gleznot vienkārši skaistuma pēc, kas glābtu šo pasauli. Gribas, lai gleznošanas laikā dzimtu kas neapvaldīts un īsts, tāds, kas nebūtu vadāms ar saprātu”.

Mākslinieks dzimis 1988. gadā Preiļos. 2009. gadā pabeidzis Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Vizuāli plastiskās mākslas programmu. 2013. gadā Latvijas mākslas akadēmijas Latgales filiālē iegūts mākslas bakalaura grāds, bet 2015. gadā -- humanitāro zinātņu maģistra grāds mākslās.

* Rīgas grāmatu namā “Valters un Rapa” skatāma Aivja Pīzeļa jaunāko gleznu izstāde

* Aivja Pīzeļa gleznotāja rokrakstā jaušams meklētāja un improvizētāja gars

* Grāmatu namā "Valters un Rapa" tikko atklāta mākslinieka Aivja Pīzeļa gleznu izstāde