„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Kā šogad svinēsim Lieldienas

Lieldienu svinēšana nav atcelta, neskatoties uz ārkārtējo situāciju un ierobežojumiem, taču tās nebūs tādas, kā līdz šim, jo jau gadu Latvijā pastāv ierobežojumi. Avīzes „Latgales Laiks” reportiere jautāja Daugavpils iedzīvotājiem, kā viņi svinēs Lieldienas, vai to ietekmēs ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi un kas būs citādi, ne tā kā iepriekšējos gados.

Antons: „Lieldienas pavadīšu mierā un klusumā, jo esmu vientuļš pensionārs. Man nebūs trokšņainas kompānijas, braukšu uz vasarnīcu, dabā, tur, lūk, ir īstā dzīve, nevis pilsētā, kur visapkārt asfalts. Uz vasarnīcu braucu jau kopš 1983. gada, un tā būs arī šogad. Tur uzklāšu nelielu svētku galdu. Īpašu ēdienu man nebūs – baudīšu vienkāršu mājās gatavotu maltīti. Noskaņojums ir labs, jo klāt pavasaris, drīz viss sāks plaukt, priecēs saulīte. Man jau tagad katra diena ir svētki.”

Regīna: „Tāpat kā katru gadu, klāšu svētku galdu. Dzīvoju viena, viesu nebūs, jo noteikti ierobežojumi, tāpēc sazvanīsimies un apsveiksim cits citu pa telefonu. Lieldienas svinēšu tā, kā mani mācīja bērnībā – ievērošu visas tradīcijas. Agrāk šie svētki tika svinēti ar vērienu – sabrauca visu radi, bija īsta balle. Tagad ir citi laiki un citi cilvēki, arī attieksme pret šiem svētkiem ir citāda. Aiziešu uz baznīcu, ja varēs, bet tur jau arī, šķiet, noteikti ierobežojumi.”

Sofija: „Svinēšu mājās, tāpat kā pagājušajā gadā. Jau ir pagājis gads, bet „kovids” tā arī nav atkāpies. Noteikti iešu uz dievnamu, paņemšu svētīto ūdeni. Noteikti krāsošu olas, izcepšu Lieldienu kuliču, pagatavošu salātus, un tad svinēsim svētkus ģimenes lokā, jo iet ciemos tagad ir aizliegts. Veselība ir visvērtīgākais, kas mums ir, un situācija saistībā ar „Covid-19” to apliecina, savukārt bailes saslimt daudzus piespiež palikt mājās. Kāds dzīvo pastāvīgās bailēs un reti iziet ārā, kāds, sēžot četrās sienās, jūtas pagalam nelaimīgs, taču nevajag ļauties skumjām – mums ir daba, var doties pastaigā uz mežu, un mēs to darām katru dienu. Dzīvojam Ķīmiķu mikrorajonā, blakus ir mežs – šajā ziņā mums ir paveicies. Vēlu visiem jautri nosvinēt Lieldienas un veselību!”

Ludmila: „Sazvanīsimies ar visiem radiem, draugiem un paziņām. Izcepšu pashu, nokrāsošu olas, pagatavošu garšīgus salātus, varbūt izmēģināšu kādu jaunu recepti. Uzklāsim svētku galdu un jautri nosvinēsim Lieldienas. Mūs glābs pozitīvs noskaņojums, bet nervozēšana un negatīvas domas, kā zināms, tikai bojā veselību. Tāpēc visiem novēlu labu garastāvokli, lai ir bagātīgs svētku galds un stipra veselība!”

Ļubova: „Svinēsim mājās. Skatīsimies televizoru, pie kura sēžam jau gandrīz gadu un kurš pa šo laiku jau kļuvis par draugu. Nekā īpaša Lieldienu svinībās šogad nebūs, taču svētkus noteikti sarīkosim. Iepirksimies jau laikus – to mums iemācīja šis gads, pagatavosim salātus, nokrāsosim olas. Mums jau ir svētku noskaņojums, un pašlaik labs garastāvoklis ir pats galvenais.”